Opgeladen: 17-3-2018
Opgeborgen in: Dementie & Alzheimer, Cardiotraining & duurtraining
Translation: High fitness in middle age reduces the chance of dementia by ninety percent (18-3-2018)

Fitheid op middelbare leeftijd reduceert kans op dementie met negentig procent

Je bent veertig of ouder, en je wilt op latere leeftijd vooral niet dement worden. Wel, dat kan - en het is niet ingewikkeld. Zorg ervoor dat je fit wordt. Volgens een Zweeds onderzoek dat is verschenen in Neurology hebben fitte mensen maar liefst negentig procent minder kans op dementie dan mensen met een doorsnee-conditie.

Studie
In 1968 bepaalden Zweedse onderzoekers de fitheid van 191 vrouwen van 38-60 jaar. De vrouwen moesten fietsen, en de onderzoekers lieten de vrouwen geleidelijk steeds zwaarder trappen, totdat ze niet meer konden.

Na de test volgden de onderzoekers de vrouwen 44 jaar.

Resultaten
Hoe fitter de vrouwen waren, hoe geringer hun kans op dementie. De kans op dementie bij de vrouwen in de allerfitste groep was maar liefst 88 procent kleiner dan de kans in de vrouwen met een gemiddelde fitness.


Fitheid op middelbare leeftijd reduceert kans op dementie met negentig procent


De onderzoekers corrigeerden hun gegevens ook nog voor lichaamsgewicht. Daarna beschermde fitheid nog steeds.

Een goede fitheid kon de kans op dementie niet helemaal reduceren tot nul. Maar als de fitste vrouwen dement werden, gebeurde dat gemiddeld pas op 90-jarige leeftijd. Als vrouwen met een matige fitheid dement werden, gebeurde dat door de bank genomen 11 jaar eerder.

Conclusie
"These findings are exciting because it's possible that improving people's cardiovascular fitness in middle age could delay or even prevent them from developing dementia"", zegt onderzoeker Helena Hörder van de University of Gothenburg in een persbericht. [sciencedaily.com March 15, 2018]

"However, this study does not show cause and effect between cardiovascular fitness and dementia, it only shows an association. More research is needed to see if improved fitness could have a positive effect on the risk of dementia and also to look at when during a lifetime a high fitness level is most important."


Fitheid op middelbare leeftijd reduceert kans op dementie met negentig procent


Even zeuren
Er zijn verschillende vormen van dementie, en eentje is de vasculaire dementie. Die is het gevolg van het dichtslibben van bloedvaten in de hersenen. Door de introductie van de statines en de bloeddrukverlagers in de late twintigste eeuw, en steeds slimmere cardiologische en chirurgische technieken, komt die vorm van dementie bijna niet meer voor.

De vrouwen in deze studie hebben de tijd om meegemaakt waarin de cardiologie al die mogelijkheden nog niet had. Het zou zomaar kunnen dat de beschermende werking van cardiovasculaire fitness in een onderzoek met recentere data minder indrukwekkend uitvalt.

Compleet afwezig zal het verband niet zijn, want in het Zweedse onderzoek beschermde fitheid ook tegen de Alzheimervariant van dementie. Die wordt niet veroorzaakt door kapotte bloedvaten, maar door degeneratie van hersencellen.

Bron:
Neurology 2018;0:e1-e8. doi:10.1212/WNL.0000000000005290.

Meer:
Gebruik je vaak kerrie bij het koken? Dan blijven je hersenen langer in conditie (4-10-2017)
Scans liegen niet - yoga beschermt tegen dementie (2-8-2017)
Vierge-olijfolie beschermt misschien tegen dementie (26-6-2017)


Minstens zes manieren om je kans op dementie te minimaliseren

Hoe high reps-krachttraining mannen kan beschermen tegen dementie

Relatie met ruzie en stress maakt sneller dement

Minstens zes manieren om je kans op dementie te minimaliseren
Chinese metastudie vat samen wat we bijna zeker weten over het verband tussen leefstijl en dementie.

Hoe high reps-krachttraining mannen kan beschermen tegen dementie
Belgische wetenschappers ontdekten dat krachttraining de aanmaak van BDNF stimuleert.

Relatie met ruzie en stress maakt sneller dement
Ons advies: dumpen zolang je nog weet hoe meneer of mevrouw heet.