Opgepoetst: 2-8-2019
Opgeladen: 7-12-2014
Opgeborgen in: Psychologie, Levensverlenging & psychologie
Translation: No translation yet

Relatie met ruzie en stress maakt sneller dement

Relatie met ruzie en stress maakt sneller dement
Als je vastzit in een relatie met een gemeen kreng, dan is de kans groter dan normaal dat je uiteindelijk dement zult worden. Epidemiologen van University College London hebben aangetoond dat een partnerrelatie met een manipulerend en respectloos individu het tempo van de mentale achteruitgang door veroudering versnelt.

Mentale achteruitgang
De onderzoekers gebruikten de gegevens van 5873 Britten, die in de periode 1985-1988 werkzaam waren in overheidsdienst en 35-45 jaar oud waren. In de periode van 1995-1997 testten onderzoekers de mentale vermogens van de studiedeelnemers, en 5 en 10 jaar later nog eens.

In die tests moesten de deelnemers bijvoorbeeld woorden herinneren die de onderzoekers zojuist hadden voorgelezen, of in een korte tijd zoveel mogelijk woorden die beginnen met een S opnoemen. Met de eerste test bepaalden de onderzoeker de short-term verbal memory van de deelnemers, met de tweede de verbal fluency.

Op de tweede en derde test scoorden de meeste deelnemers lager dan op de eerste en tweede tests. Door veroudering waren hun hersenen minder goed gaan functioneren.

Relaties
De onderzoekers bepaalden aan de hand van de Close Persons Questionnaire de kwaliteit van de intieme relaties van de studiedeelnemers. Ze bepaalden de negatieve aspecten van die relatie, zoals de zorgen die de relatie veroorzaakt, de problemen en de stress. Die ontstaan in de regel doordat de partner geen grenzen respecteert, of door controlerend of manipulatief gedrag.

Tegenover de negatieve aspecten van een relatie staan de positieve, zoals het geven van hulp en nuttig advies, het delen van interesses en het verhogen van het zelfvertrouwen.

Verband
De studiedeelnemers gingen mentaal sneller achteruit als hun relatie veel negatieve aspecten had. De zwarte lijn in de figuur hieronder staat voor de 33.3 procent van de deelnemers met de minste negatieve aspecten in hun relatie. De stippellijn staat voor de 33.3 procent met de meeste negatieve aspecten. De laatgenoemde groep veroudert mentaal 1 jaar sneller dan de eerstgenoemde.


Relatie met ruzie en stress maakt sneller dementConclusie
Als je in zo'n slechte relatie zit, en niet dement wilt worden, dan is het duidelijk wat je moet doen, vertelde eerste auteur Jing Liao in een interview met persbureau Reuters. "Given that the incidence of dementia increases exponentially with advancing age and no effective medicine is currently available, our study provides evidence of what risk factors could be targeted before cognitive changes are irreversible." [Reuters Wed Nov 19, 2014]

In gewoon Nederlands: maak dat je wegkomt. Dump je partner zolang je nog weet hoe meneer of mevrouw heet.

Bron:
Am J Epidemiol. 2014 Dec 1;180(11):1118-25.

Meer:
Slaaptekort maakt conflictueuze relatie nog ongezonder (27-6-2017)
Conflictueuze en stressvolle relaties zijn dodelijk (23-1-2017)
Eenzaamheid veroorzaakt voorstadium dementie (8-11-2016)
Cynische 65-plusser wordt vaker dement (4-6-2014)


Dieet met weinig koolhydraten kan misschien dementie helpen voorkomen Hoe high reps-krachttraining mannen beschermt tegen dementie Drie manieren om dementie en Alzheimer te voorkomen

Dieet met weinig koolhydraten kan misschien dementie helpen voorkomen
Maar dan moet je er wel vroeg mee beginnen. Dierstudie.

Hoe high reps-krachttraining mannen kan beschermen tegen dementie
Als mannen krachttrainen met relatief geringe gewichten en extreem veel reps, dan neemt daardoor de concentratie van het hormoon BDNF in hun lichaam toe.

Drie manieren om dementie en Alzheimer te voorkomen
Wageningse epidemiologen ontdekten dat consumptie van omgea-3-vetzuren, intensieve lichaamsbeweging en een intieme relatie beschermen tegen dementie.