Opgeladen: 4-10-2017
Opgeborgen in: Curcumine, Dementie & Alzheimer
Translation: Do you cook curry often? It helps keep your brain cells in good condition (8-12-2017)

Gebruik je vaak kerrie bij het koken? Dan blijven je hersenen langer in conditie

We hebben al tientallen keren geschreven over studies waarin suppletie met curcumine razend interessante gezondheidseffecten heeft. Volgens dierstudies beschermt curcumine de hersenen bijvoorbeeld tegen veroudering. Maar de beproefde dosis in dat onderzoek - en in al die andere studies - is fors hoger dan wat je binnenkrijgt als je kurkuma of kerrie gebruikt bij het koken. Kunnen dus alleen supplementengebruikers profiteren van de wonderbare eigenschappen van curcumine? We vonden een epidemiologische studie die concludeert van niet.

Kerrie
Kerrie is een mengsel van kruiden en specerijen dat in elk land weer anders van samenstelling is. Vaste bestanddelen zijn uiteraard kurkuma, de allerbelangrijkste bron van curcumine in ons dieet, maar ook gember, kardemom, koriander, kruidnagel, komijn en zwarte peper.

Studie
De onderzoekers, verbonden aan de National University of Singapore, bestudeerden 1010 gezonde Aziaten van 60-93 jaar. Ze vroegen ze hoe vaak ze kerrie aten, en verkregen aan de hand van vragenlijsten een gedetailleerd beeld van hun leefstijl.

Daarnaast testten de onderzoekers de cognitieve vermogens van de studiedeelnemers met de Mini-Mental State Examination-vragenlijst. Scoor je daarop 23 of lager, dan beginnen artsen te vermoeden dat je niet meer helemaal helder in je bovenkamer bent.

Resultaten
De studiedeelnemers die geregeld kerrie aten, scoorden half zo vaak 23 of lager op de test dan studiedeelnemers die geen kerrie gebruikten. De onderzoekers corrigeerden hun gegevens voor alle andere bekende leefstijlfactoren die ook een impact op de gezondheid van de hersenen hebben.


Gebruik je vaak kerrie bij het koken? Dan blijven je hersenen langer in conditie

Gebruik je vaak kerrie bij het koken? Dan blijven je hersenen langer in conditieConclusie
"We report tentative evidence of an observed association between curry consumption and better cognitive function in elderly Asian subjects", schrijven de onderzoekers.

"More firm evidence may come from further investigations of curry consumption in relation to Alzheimer's disease in longitudinally followed up cohorts of elderly persons and from investigations that further characterize the specific neurocognitive functions that are enhanced by turmeric."

Bron:
Am J Epidemiol. 2006 Nov 1;164(9):898-906.

Meer:
Beter leren dankzij kurkuma (4-8-2014)
Wel of niet geloven? Curcumine is net zo'n effectief antidepressivum als Prozac, concludeert studie (22-7-2013)


Scans laten het zien: yoga beschermt tegen dementie

Olijfolie beschermt misschien tegen dementie

Meer kans op dementie bij ouderen met lage zinkspiegel

Scans laten het zien: yoga beschermt tegen dementie
De beoefening van yoga kan er voor zorgen dat het vermogen te herinneren en te concentreren op peil blijft als de jaren gaan klimmen.

Vierge-olijfolie beschermt misschien tegen dementie
Dat suggereert een dierstudie, die onderzoekers van Temple University in de VS publiceerden in Annals of Clinical and Translational Neurology.

Meer kans op dementie bij ouderen met lage zinkspiegel
Pools onderzoek onder honderd 80-plussers.