Opgeladen: 22-5-2018
Opgeborgen in: Cerebrogenics, Preventie van dementie & Alzheimer
Translation: Healthier diet means more brains (23-5-2018)

Onderzoek onder 45-plussers: gezondere voeding betekent meer hersenen

Door het verouderingsproces krimpen je hersenen, en dat proces heeft alles te maken met de negatieve mentale effecten van veroudering - zoals een afname van de geheugenwerking en een afname van de snelheid waarmee je hersenen problemen oplossen. Een Nederlands onderzoek, dat epidemiologen van Erasmus University Medical Center binnenkort publiceren in Neurology, suggereert dat een gezond voedingspatroon dat proces afremt.

Studie
De onderzoekers maakten tussen 2005 en 2015 MRI-scans van de hersenen van 4213 studiedeelnemers van 45-97 jaar. Omdat de studiedeelnemers hadden verteld wat ze aten, kenden de onderzoekers hun dieet vrij precies.

Aan de hand van de onderstaande 14 punten gaven ze de kwaliteit van het voedingspatroon een score tussen de 0 en de 14.


Onderzoek onder 45-plussers: gezondere voeding betekent meer hersenen


Resultaten
Hoe beter de dieetkwaliteit, hoe groter de herseninhoud. Met elke punt die de onderzoekers gaven aan de kwaliteit van het dieet, nam de herseninhoud van de studiedeelnemers een beetje toe.


Onderzoek onder 45-plussers: gezondere voeding betekent meer hersenen

Onderzoek onder 45-plussers: gezondere voeding betekent meer hersenen


Conclusie
"There are many complex interactions that can occur across different food components and nutrients and according to our research, people who ate a combination of healthier foods had larger brain tissue volumes", vat onderzoeksleider Meike Vernooij de bevindingen samen in een persbericht. [sciencedaily.com May 16, 2018]

"People with greater brain volume have been shown in other studies to have better cognitive abilities, so initiatives that help improve diet quality may be a good strategy to maintain thinking skills in older adults."

Bron:
Neurology. 2018 May 16. pii: 10.1212/WNL.0000000000005691.

Meer:
Fitheid op middelbare leeftijd reduceert kans op dementie met negentig procent (17-3-2018)
Gebruik je vaak kerrie bij het koken? Dan blijven je hersenen langer in conditie (4-10-2017)
Scans liegen niet - yoga beschermt tegen dementie (2-8-2017)


Vis-eter op leeftijd heeft betere hersenen
De hoeveelheid grijze massa in je hersenen - zeg maar: het deel van de hersenen waar het echte werk gebeurt - neemt af als je veroudert. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat visconsumptie die afbraak afremt.

Concentreren gaat beter door citicoline
Suppletie met citicoline verbetert het concentratievermogen en zorgt ervoor dat je minder fouten maakt tijdens taken die focus en aandacht vragen.

Minstens zes leefregels die je kans op dementie minimaliseren
Rook niet, krijg voldoende antioxidanten, B-vitamines en vitamine D binnen en zorg ervoor dat de vetzuren die je consumeert vooral onverzadigd zijn. En eet ook maar veel groenten en fruit.