Opgepoetst: 7-11-2019
Opgeladen: 5-6-2015
Opgeborgen in: Breinboosters, Choline
Translation: Citicoline improves concentration (14-8-2015)

Concentreren gaat beter door citicoline

Suppletie met citicoline verbetert het concentratievermogen en zorgt ervoor dat je minder fouten maakt tijdens taken die focus en aandacht vragen. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Utah en de Japanse producent Kyowa Hakko in een experiment waaraan zestig vrouwen van 40-60 als proefpersoon meewerkten. Een betrekkelijk bescheiden dagelijkse dosis van 250 mg citicoline werkte beter dan een dosis van 500 mg.

Citicoline
Citicoline - structuurformule hiernaast - is een precursor van zowel uridine als fosfatidylcholine, die je allebei kunt beschouwen als bouwsteentjes voor hersencellen. Sommige neurologen vermoeden dat suppletie met citicoline het ontstaan van sommige vormen van dementie kan afremmen, of het herstel na een herseninfarct kan versnellen.
Er zijn inderdaad een paar humane studies gepubliceerd waarin citicoline dat tot op zekere hoogte doet. [Clin Interv Aging. 2012;7:113-8.] [Clin Interv Aging. 2013;8:131-7.] [Cerebrovasc Dis. 2013;35(2):146-54.] [Stroke. 2002 Dec;33(12):2850-7.]

Studie
Citicoline duikt wel eens op in pre-workout-supplementen, meestal met de claim dat de stof sporters meer focus en concentratie geeft, en daardoor de kwaliteit van de training verbetert. Toch is er maar weinig wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van citicoline op gezonde jonge mensen. Vandaar de studie waarover dit stukje gaat.

De onderzoekers verdeelden hun proefpersonen in 3 groepen van elk 20 vrouwen. Eén groep kreeg gedurende 28 dagen een placebo, een tweede groep slikte dagelijks 250 mg citicoline, en een derde groep slikte dagelijks 500 mg.

Na de suppletieperiode bepaalden de onderzoekers het concentratievermogen van de vrouwen met de Continuous Performance Test II. Dat hield in dat de vrouwen achter een computer moesten gaan zitten, en telkens als er een X verscheen op het scherm verscheen op de spatiebalk moesten drukken. Als ze een letter misten, dan was dat een ommission error.

Als er een Y op het scherm verscheen, moesten de vrouwen juist niet op de spatiebalk drukken. Deden ze dat wel, dan was dat een commission error.

De letters verschenen om de paar seconden, en waren een fractie van een seconde zichtbaar. De test duurde 14 minuten.

Resultaten
De suppletie verminderde zowel het aantal ommission errors als het aantal commission errors. Het opvallende daarbij was dat de lage dosis net iets beter werkte dan de hogere.


Concentreren gaat beter door citicoline


Concentreren gaat beter door citicolineMechanisme
De onderzoekers vermoeden dat citicoline de focus verbetert via de werking van dopamine. Dopamine is nodig voor taken die concentratie vergen, en in dierstudies verhoogt citicoline-suppletie de dopaminespiegel [Archives of Neurology, Vol. 57, No. 4, 2000, pp. 470-475.] en het aantal dopamine-receptoren. [Br J Pharmacol. 1991 Nov; 104(3): 575–578.]

Conclusie
"The current study is the first to ex-amine the effects of low doses of citicoline on cognitive performance in healthy female adults", schrijven de onderzoekers. "Women who re-ceived citicoline showed improved attentional perform-ance after 28 days of supplementation."

"Results of the current study are consistent with prior studies showing improved cognitive performance after citicoline supple-mentation in individuals with cognitive deficits. Practical applications of this research include the possible use of citicoline supplementation to ameliorate cognitive deficits associated with healthy aging, but also to ameliorate cognitive deficits associated with psychiatric disorders."

Bron:
Food and Nutrition Sciences, Vol. 3 No. 6, 2012, pp. 769-773.

Meer:
Paar gram choline verbetert coördinatievermogen (14-5-2017)
Citicoline versnelt herstel beschadigde zenuwen (4-5-2014)


Fosfatidylcholine, een vorm van choline in eieren en vlees, beschermt tegen dementie Meer choline en betaine in je voeding betekent meer spieren en minder vet Alpha-GPC geeft man (79) onhanteerbaar veel zin in seks

Fosfatidylcholine, een vorm van choline in eieren en vlees, beschermt tegen dementie
Epidemiologie van Finse snit.

Meer choline en betaïne in je voeding betekent meer spieren en minder vet
Niet alleen de inname van eiwitten bepaalt mee hoeveel spieren en lichaamsvet mensen hebben. Ook de inname van choline en betaïne speelt een rol van betekenis, ontdekten Canadese epidemiologen.

Alpha-GPC geeft man (79) onhanteerbaar veel zin in seks
Neurologen gebruiken supplementen met L-alpha glyceryl-phosphorylcholine - kortweg: Alpha-GPC - soms tegen beginnende en milde vormen van dementie of Alzheimer. Die supplementen kunnen als bijwerking de zin in seks ongezond laten toenemen.