13.06.2012

Ergothioneine maakt stramme gewrichten weer soepel

Supplementengebruikers die hun gewrichten op een hoger plan willen brengen hadden al glucosamine, MSM, hyaluronzuur en collageen, maar nu hebben ze ook ergothioneine. Volgens onderzoekers van NIS Labs laat het obscure aminozuur [structuurformule hierboven] beschadigde gewrichten beter functioneren.

Ergothioneine
Ergothioneine is een natuurlijk bestanddeel van onze voeding. In kleine hoeveelheden, tenminste. Een kilo oesterzwammen bevat 119 mg, een kilo zwarte bonen 13 mg. De beste voedingsbron is de paddenstoel Boletus edulis of koningsboleet. Een kilo bevat 528 mg van het zwavelhoudende aminozuur. [J Agric Food Chem. 2007 Aug 8;55(16):6466-74.]

De functie van ergothioneine is onbekend. Het is een antioxidant, maar geen dramatisch goede. Toch moeten mensen ergothioneine nodig hebben, want onze cellen hebben transporters die het aminozuur herkennen en in cellen brengen.

Enkele jaren geleden introduceerde het Amerikaanse supplementenbedrijf Oxis [oxis.com] de eerste supplementen met L-ergothioneine: Ergo-Pur, een supplement met alleen ergothioneine, en Ergo-Flex, een supplement met onbekende hoeveelheden L-ergothioneine, hyaluronzuur, collageen, kurkuma en glucosamine.

In opdracht van Oxis onderzocht NIS Labs [nislabs.com] het effect van Ergo-Flex op het functioneren van gewrichten in een kleine studie, waaraan 12 mannen en vrouwen meewerkten. Een aantal medewerkers van Oxis, inclusief de directeur, staan op die studie als co-auteur. Hum...

Oxis investeert in de bekendheid van ergothioneine. Het bedrijf organiseerde in 2011 een congres rondom het aminozuur. [naturalproductsinsider.com June 22, 2011] Op dat congres zei gastspreker Bruce Ames trouwens dat hij vermoedde dat ergothioneine "an unappreciated vitamin" is. [businesswire.com 19-7-2011]

Het door NIS Labs en Oxis verrichtte onderzoek verscheen een paar weken geleden in Preventive Medicine. In die studie slikten proefpersonen van 38-62 jaar met "mild-moderate complaints of chronic pain affecting range of motion" gedurende 6 weken elke dag Oxis' Ergo-Flex. Daarna slikten ze het supplement nog eens 6 weken niet.

De bewegingsvrijheid in de gewrichten [ROM] nam door het supplement toe. Hieronder zie je het effect van Ergo-Flex op het linkerkniegewricht.


Ergothioneine maakt stramme gewrichten weer soepel


Ergothioneine maakt stramme gewrichten weer soepel


De pijn in de gewrichten in rust en tijdens beweging [primary pain] nam af, net als de pijn in rust en tijdens beweging in de omgeving van het kniegewricht [secondary pain].

De wetenschappelijke waarde van deze studie is beperkt. We hadden in dit stadium meer gehad aan een onderzoek waarin de proefpersonen een supplement krijgen waarin alleen L-ergothioneine zit. In hoeveelheden die niet zo nodig geheim moeten blijven.

Bron:
Prev Med. 2012 May;54 Suppl:S83-9.

Meer:
Chondroïtinesulfaat beschermt het kniegewricht (12-5-2012)
Supplement met Collagen Type 2 vermindert gewrichtspijn (8-4-2012)
Dit doet collageensuppletie met het kraakbeen in je knie (27-3-2012)