Opgepoetst: 1-8-2021
Opgeladen: 13-6-2012
Opgeborgen in: Gewrichten, Ergothioneïne
Translation: Ergothioneine loosens up stiff joints (16-7-2012)

Ergothioneïne maakt stramme gewrichten weer soepel

Supplementengebruikers die hun gewrichten op een hoger plan willen brengen, kennen al glucosamine, MSM, hyaluronzuur en collageen. Maar daarnaast is er ook nog ergothioneïne. Volgens onderzoekers van NIS Labs laat het antioxidante aminozuur uit paddenstoelen versleten en beschadigde gewrichten beter functioneren.

Ergothioneïne
Ergothioneine
Ergothioneïne is een natuurlijk bestanddeel van onze voeding. Je ziet de structuurformule hiernaast. In kleine hoeveelheden, tenminste. Een kilo oesterzwammen bevat 119 milligram, een kilo zwarte bonen 13 milligram. De beste voedingsbron is de paddenstoel Boletus edulis of koningsboleet. Een kilo bevat 528 milligram van het zwavelhoudende aminozuur. [J Agric Food Chem. 2007 Aug 8;55(16):6466-74.]

De functie van ergothioneïne is niet precies bekend. Het is een antioxidant, maar geen dramatisch goede. Toch moeten mensen ergothioneïne nodig hebben, want onze cellen hebben transporters die het aminozuur herkennen en in cellen brengen.

Rond 2010 geleden introduceerde het Amerikaanse supplementenbedrijf Oxis de eerste supplementen met gesynthetiseerde ergothioneïne: Ergo-Pur, een supplement met alleen ergothioneïne, en Ergo-Flex, een supplement met onder meer L-ergothioneïne, hyaluronzuur, collageen, kurkuma en glucosamine. [Op het moment dat we dit bericht bijwerken, zijn Ergo-Pur en Ergo-Flex niet meer verkrijgbaar.] Klik op de figuur rechtsonder voor de precieze samenstelling.


Ergothioneine maakt stramme gewrichten weer soepel Ergothioneine maakt stramme gewrichten weer soepel


Oxis investeerde in de bekendheid van ergothioneïne. Het bedrijf organiseerde in 2011 een congres rondom het aminozuur. [naturalproductsinsider.com June 22, 2011] Op dat congres zei gastspreker Bruce Ames trouwens dat hij vermoedde dat ergothioneïne "an unappreciated vitamin" is. [businesswire.com 19-7-2011]

Studie
In opdracht van Oxis onderzocht NIS Labs [nislabs.com] het effect van Ergo-Flex op het functioneren van gewrichten in een kleine studie, waaraan 12 mannen en vrouwen meewerkten. Een aantal medewerkers van Oxis, inclusief de directeur, staan op die studie als co-auteur.

Het door NIS Labs en Oxis verrichtte onderzoek verscheen in 2012 in Preventive Medicine. In die studie slikten proefpersonen van 38-62 jaar met "mild-moderate complaints of chronic pain affecting range of motion" gedurende 6 weken elke dag Oxis' Ergo-Flex. Daarna slikten ze het supplement nog eens 6 weken niet.

Er was geen placebogroep. Jammer.

Resultaten
De bewegingsvrijheid in de gewrichten [ROM] nam door het supplement toe. Hieronder zie je het effect van Ergo-Flex op de ROM van het knie- en heupgewricht.

Klik op de figuren voor een grotere versie.


Ergothioneine maakt stramme gewrichten weer soepel


Ergothioneine maakt stramme gewrichten weer soepel


De pijn in de gewrichten in rust en tijdens beweging [primary pain] nam af, net als de pijn in rust en tijdens beweging in de omgeving van het kniegewricht [secondary pain].

In champignons
De proefpersonen slikten 2 capsules per dag. Die leverden ongeveer een halve milligram ergothioneïne. Die hoeveelheid zit gegarandeerd ook in 1 normale champignon.

Bron:
Prev Med. 2012 May;54 Suppl:S83-9.

Meer:
Ergothioneïne, de longevity-vitamine uit paddenstoelen, helpt dodelijke hart- en vaatziekten voorkomen (30-7-2021)
Waarom beschermen paddenstoelen tegen kanker? Misschien door ergothioneïne (26-7-2021)
Waarom zijn paddenstoelen goed voor je hersenen? Door ergothioneïne! (30-12-2018)


Stijve en pijnlijke gewrichten | Supplement op basis van appels vergroten flexibiliteit Beschadigde tussenwervelschijf herstelt door glucosamine en chondroitine Pilotstudie | Nandrolon helpt tegen gewrichtspijn

Stijve en pijnlijke gewrichten | Supplement op basis van appels vergroten flexibiliteit
In de schillen van appels zitten stoffen met een kankerremmende werking. Diezelfde stoffen verbeteren het functioneren van gewrichten.

Beschadigde tussenwervelschijf herstelt door glucosamine en chondroïtine
Bijna twintig jaar geleden publiceerden Nederlandse onderzoekers een spectaculaire case study.

Pilotstudie | Nandrolon helpt tegen gewrichtspijn
Nee, geen bro-science. Dit is een heuse studie...