Opgeladen: 3-10-2021
Opgeborgen in: Kanker voorkomen & overleven, Paddenstoelen, Prostaatkanker
Translation: Eat mushrooms and reduce your risk of prostate cancer (4-10-2021)

Eet paddenstoelen en verminder je kans op prostaatkanker

Mannen die minstens 3 keer per week paddenstoelen eten, reduceren hun kans op prostaatkanker met 17 procent. Vooral mannen die de 50 zijn gepasseerd, kunnen profiteren van dat effect.


Eet paddenstoelen en verminder je kans op prostaatkanker


Studie
Epidemiologen van Tohoku University School of Public Health in Japan analyseerden de gegevens van mannen die hadden meegedaan aan twee grote studies, de Miyagi Cohort Study en de Ohsaki Cohort Study. Die studies begonnen en eindigden respectievelijk in 1990-2014 en 1994-2006. Toen de studies begonnen, waren de mannen 40-79 jaar oud.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Eet paddenstoelen en verminder je kans op prostaatkanker


De onderzoekers kenden het voedingspatroon van de mannen, en gingen na of het consumeren van paddenstoelen invloed had op de kans dat zij prostaatkanker kregen. De meest geconsumeerde paddenstoelen in Japan zijn de shiitake, de maitake, de eringi en de enoki.

Resultaten
Uiteindelijk stelden artsen bij 3.3 procent van de studiedeelnemers prostaatkanker vast.

De kans op prostaatkanker werd kleiner naarmate de mannen vaker paddenstoeten aten. In de groep die 3 keer per week of vaker paddenstoelen consumeerde, was de kans op prostaatkanker 17 procent kleiner dan bij de mannen die nooit paddenstoelen aten.

Dat verband werd alleen maar sterker naarmate de onderzoekers het effect van allerlei andere leefstijlfactoren wegpoetsten.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Eet paddenstoelen en verminder je kans op prostaatkanker


Toen de onderzoekers hun gegeven verder gingen uitsplitsen, zagen ze dat alleen bij mannen die ouder waren dan 50 een hoge inname van paddenstoelen gepaard ging met significant minder kans op prostaatkanker.

Conclusie
"This finding suggests that habitual mushroom intake might help to reduce prostate cancer risk", schrijven de onderzoekers. "Further studies in other populations and settings are required to confirm this relationship."

Bron:
Int J Cancer. 2020 May 15;146(10):2712-20.

Meer:
Metastudie bevestigt beschermende werking eetbare paddenstoelen tegen kanker (26-7-2021)
Elke gram paddenstoel vermindert de kans op borstkanker met enkele procenten, zegt metastudie (16-9-2017)
Alweer: dieet met veel paddenstoelen beschermt tegen kanker (25-8-2017)
Paddenstoelen beschermen (heel) misschien tegen kanker (30-6-2017)


Een dieet met relatief veel ordinaire champignons beschermt misschien tegen kanker Natuurlijk antioestrogeen hispolon laat cellen estradiolreceptoren afbreken Ganoderma lucidum, een geneeskrachtige paddenstoel met een antioestrogene werking

Dieet met veel champignons laat Natural Killer Cells meer kankercellen opruimen
Een dieet met relatief veel ordinaire champignons beschermt misschien tegen kanker.

Natuurlijk antioestrogeen hispolon laat cellen estradiolreceptoren afbreken
In Phellinus linteus, een paddenstoel die volgens Aziatische traditionele genezers een geneeskrachtige werking heeft, zit het fenol hispolon.

Ganoderma lucidum, een geneeskrachtige paddenstoel met een antioestrogene werking
Volgens honderden studies stimuleert Ganoderma lucidum het immuunsysteem en beschermt de paddenstoel misschien ook tegen kanker.