Opgeladen: 4-10-2021
Opgeborgen in: Langer leven door leefstijl
Translation: Cyclist lives longer (5-10-2021)

Fietser leeft langer

Kijk je stiekem neer op al die paupers die elke dag door weer en wind op de fiets naar hun werk gaan? Of op de fiets boodschappen moeten doen? Da's onnodig. Die paupers zullen waarschijnlijk langer leven dan inactievelingen die zich in hun dagelijkse leven vooral gemotoriseerd voortbewegen.


Fietser leeft langer


Studie
Epidemiologen van Zhengzhou University in China traceerden 17 studies naar het effect van fietsen op de kans op overlijden in het algemeen en de kans op overlijden als gevolg van een hartaanval, beroerte of een andere cardiovasculaire oorzaak. Ze keken uitsluitend naar mensen die fietsten om naar hun werk te gaan, boodschappen te doen en of recreatief fietsten.

In totaal kregen de onderzoekers gegevens van een krappe half miljoen studiedeelnemers in handen. Tijdens de studies overleden 22415 studiedeelnemers; 5445 daarvan overleden door een hart- of vaatziekte.

Resultaten
De studiedeelnemers die relatief veel fietsten hadden respectievelijk 23 minder kans om te overlijden dan de studiedeelnemers die relatief weinig fietsten. De reductie van de kans op overlijden door een hart- of vaatziekte door een leefstijl met veel fietsactiviteit was 24 procent.


Fietser leeft langer


Toen de onderzoekers probeerden te achterhalen wat nu precies de gezondste hoeveelheid fietsen is, konden ze voor de kans op overlijden in het algemeen geen optimale hoeveelheid vinden. Het leek er zelfs op dat 'meer' synoniem was met 'beter'. Met elke 50 minuten dat de studiedeelnemers wekelijks fietsten in een rustig tempo [5 MET-hours], nam hun sterftekans af met 9 procent.

Toen de onderzoekers specifiek keken naar de kans op overlijden door hart- of vaatziekten, was het beeld anders. Toen was een wekelijks inspanning van 15 MET-hours optimaal. Als je rustig fietst, dan komt dat neer op 150 minuten per week.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Fietser leeft langer


Misschien moet je die laatste uitkomst met een korrel zout nemen. Het verband is misschien het resultaat van variabelen die niet goed zijn weggepoetst. In veel landen is fietsen iets voor mensen die onderaan de maatschappelijke ladder staan - en onderaan de maatschappelijke ladder vind je doorgaans een concentratie van leefstijlfactoren die de kans op hart- en vaatziekten vergroten.

Bron:
Sports Med. 2021 Jul;51(7):1439-48.

Meer:
Een middel dat de kans op bijna alle soorten sterfte vermindert (18-10-2020)
Zoveel minuten moet je dagelijks lopen als je langer wilt leven (9-5-2020)
Beweging als longevity drug | Meer is beter (31-8-2019)


Biologische klok tikt trager door duurtraining en intervaltraining Slechte conditie is nog ongezonder dan roken 1998: loop een paar kilometer per dag, en halveer je sterftekans

Biologische klok tikt trager door duurtraining en intervaltraining
Als je langer wilt leven, ga dan hardlopen of wielrennen, en zorg ervoor dat je conditie verbetert - lees: dat het vermogen van je lichaam om zuurstof op te nemen toeneemt.

Slechte conditie is nog ongezonder dan roken
Verleden jaar schreven we al over het spraakmakende onderzoek dat Amerikaanse cardiologen publiceerden in JAMA Network Open.

1998: loop een paar kilometer per dag, en halveer je sterftekans
Al tientallen jaren geleden verschenen er al wetenschappelijke studies die aantoonden dat lichaamsbeweging een levensverlengende werking heeft.