Opgeladen: 9-5-2020
Opgeborgen in: Langer leven door leefstijlmodificatie, Kankerpreventie, Hart & bloedvaten
Translation: You have to walk that many minutes every day if you want to live longer (10-5-2020)

Zoveel minuten moet je dagelijks lopen als je langer wilt leven

Zoveel minuten moet je dagelijks lopen als je langer wilt leven
Als een doorsneemens verspreid over de dag gemiddeld 4000 stappen loopt, dan is hij daar 50 minuten mee zoet - maar heeft hij volgens wetenschappers nog niet voldoende bewogen. Als diezelfde doorsneemens niet 4000 stappen maar 8000 stappen zet, halveert zijn kans om te overlijden. Dat blijkt uit een epidemiologische studie die Pedro Saint-Maurice, verbonden aan de Amerikaanse NIH, publiceerde in JAMA.

Studie
De onderzoekers lieten tussen 2003 en 2006 in totaal 4800 40-plussers gedurende een week een accelerometer dragen. Die meet hoeveel stappen de drager dagelijks loopt.

Daarna volgden de onderzoekers de studiedeelnemers tot 2015. Ze hielden bij wie hen overleden - en waaraan.

Stappen
De tabel hieronder laat zien hoeveel minuten het kost om 1000, 2000, 3000 of meer stappen te lopen. Een gezonde volwassene beweegt minimaal 4000 stappen per dag door de post uit de bus te halen, koffie te zetten of de kat van de buren van het balkon te jagen. Het door voorlichters voorgeschreven halve uurtje wandelen per dag zit daar niet bij.

Eigenlijk zouden gezonde volwassenen, die verder niet aan sport doen of fysieke arbeid verrichten, elke dag 10000 stappen moeten zetten, denken gezondheidswetenschappers.


Zoveel minuten moet je dagelijks lopen als je langer wilt levenResultaten
In 2015 waren al 1165 deelnemers overleden. Hart- en vaatziekten waren de grootste doodsoorzaak, en eisten 406 levens. Op de tweede plaats kwam kanker. 283 studiedeelnemers overleden als gevolg van kanker.

Hoe meer stappen de studiedeelnemers dagelijks liepen, hoe gering was hun kans om te overlijden. Vergeleken met de studiedeelnemers die dagelijks 4000 stappen [ongeveer 3 kilometer] liepen, hadden de deelnemers met 8000 stappen per dag 51 procent minder kans om te overlijden. Steeg het aantal stappen per dag tot 12000, dan zakte de kans op overlijden met 65 procent.


Zoveel minuten moet je dagelijks lopen als je langer wilt levenDe beschermende werking van het aantal stappen was een beetje groter voor cardiovasculaire sterfte dan voor sterfte als gevolg van kanker.

De onderzoekers splitsten hun effecten ook nog uit naar leeftijd. Ze ontdekten dat vijftigers en jonge zestigers die 10000-12000 stappen liepen per dag hun sterftekans op hetzelfde niveau konden brengen als veertigers die eveneens 10000-12000 stappen per dag liepen. Bij de 65-plussers lukte dat niet meer, maar ook bij hen zorgde een leefstijl met 10000-12000 stappen per dag voor een fikse verlaging van de sterftekans.


Zoveel minuten moet je dagelijks lopen als je langer wilt levenDe onderzoekers keken ook nog of het uitmaakte met welke tempo de studiedeelnemers wandelden. Anders dan in ander onderzoek was dat in deze studie niet het geval.

Bron:
JAMA. 2020;323(12):1151-1160.

Meer:
Krachttraining voor snelheid verlengt levensduur (16-4-2019)
Hoe fitte mannen zichzelf beschermen tegen hartaanvallen (24-3-2019)
Een slechte conditie is nog ongezonder dan roken (20-3-2019)


Ben je al fit? Word superfit, dan leef je (nog) langer Hoe meer je nu beweegt, hoe groter je kans op een perfecte gezondheid over tien jaar Een paar keer per week een uurtje sporten heft het levensverkortende effect van stress op

Ben je al fit? Word superfit, dan leef je (nog) langer
Nog nooit is het effect van fitheid zo grondig onderzocht als in de studie die Amerikaanse onderzoekers anderhalve week geleden publiceerden in de Journal of the American Medical Association Network Open. Meer dan 120.000 patiënten werkten er aan mee. De uitkomsten overtreffen de stoutste verwachtingen.

Hoe meer je nu beweegt, hoe groter je kans op een perfecte gezondheid over tien jaar
Als je nu gezond bent, dan wil je waarschijnlijk graag dat je dat over 10 jaar nog steeds bent. Wel - de kans op een perfecte gezondheid over tien jaar hangt in belangrijke mate af van je hoeveelheid lichaamsbeweging nu.

Een paar keer per week een uurtje sporten heft het levensverkortende effect van stress op
Serieuze en chronische psychologische stress verkort de levensduur. Voor mensen die leven met stress hebben bewegingswetenschappers van de University of British Columbia goed nieuws.