Opgeladen: 5-6-2017
Opgeborgen in: Langer leven
Translation: Lifestyle with lots of exercise makes you nine years younger (8-8-2017)

Leefstijl met veel beweging maakt je negen jaar jonger

Mensen die veel bewegen zijn op moleculair niveau negen jaar jonger dan mensen die niet, weinig of matig veel bewegen. Dat schrijft de Amerikaanse bewegingswetenschapper Larry Tucker in Preventive Medicine.

Studie
Dit is de derde keer dat we over het telomeerproject van Larry Tucker schrijven. Al die keren ging het om studies, waarvoor Tucker gegevens gebruikte die zijn verzameld in de National Health and Nutrition Examination Survey. Met die gegevens kon Tucker aantonen dat koffieconsumptie een positief effect op de telomeerlengte heeft [en cafeïne niet], net als de consumptie van noten. Als je niet precies weet wat telomeren zijn, en waarom dat betekent dat je biologisch jonger bent, dan vind je een uitleg in die stukjes.

In het onderzoek waarmee we je op dit moment vermoeien keek Tucker naar het verband tussen de telomeerlengte en de hoeveelheid lichaamsbeweging bij 5823 mannen en vrouwen van 20-84 jaar.

Resultaten
De grootste factor die meebepaalde hoe lang de telomeren van de studiedeelnemers waren, was natuurlijk de leeftijd. Met elk jaar verminderde de telomeerlengte met 15.6 baseparen.

Een andere factor was lichaamsbeweging. Tucker vond geen statistisch significante verschillen tussen de telomeerlengte van de studiedeelnemers die uitsluitend zaten, de deelnemers die een beetje bewogen en de studiedeelnemers met een matige hoeveelheid lichaamsbeweging. Maar bij de studiedeelnemers die veel bewogen - en, pak hem beet, elke dag minstens een uur wandelden of een equivalent daarvan aan lichaamsbeweging hadden, waren de telomeren significant langer dan bij de andere participanten.


Leefstijl met veel beweging maakt je negen jaar jongerHet effect van een leefstijl met relatief veel lichaamsbeweging komt neer op een moleculair verjongend effect van 9 jaar, schat Tucker.

Conclusie
"Just because you're 40, doesn't mean you're 40 years old biologically", zegt Tucker in een persbericht. [sciencedaily.com May 10, 2017] "We all know people that seem younger than their actual age."

"The more physically active we are, the less biological aging takes place in our bodies. If you want to see a real difference in slowing your biological aging, it appears that a little exercise won't cut it. You have to work out regularly at high levels."

Bron:
Prev Med. 2017 Apr 24;100:145-51.

Meer:
Telomeerstudie: eet een handje noten per dag, en je leeft bijna twee jaar langer (18-5-2017)
Telomeerstudie: koffie gezond, cafeïne niet (16-5-2017)
Telomeerstudie: dieet met veel bonen, gefermenteerde zuivel, fruit, koffie, noten en zeewier vertraagt veroudering (13-9-2016)


Telomeerstudie: slaaptekort verkort levensduur van mannen

Telomeerstudie: stress verkort het leven op moleculair niveau

Telomeerstudie: verhoog je VO2max en vertraag je veroudering

Telomeerstudie: slaaptekort verkort levensduur van mannen
Mannen leven waarschijnlijk langer naarmate ze per etmaal meer uren slapen, bij vrouwen heeft slaap geen invloed op de levensduur.

Telomeerstudie: stress verkort het leven op moleculair niveau
Serieuze en langdurige kopzorgen verkorten je levensduur.

Telomeerstudie: verhoog je VO2max en vertraag je veroudering
Mensen die dagelijks aan een aerobe sport doen verouderen langzamer dan mensen die hun leven zittend doorbrengen.