Opgepoetst: 19-5-2022
Opgeladen: 2-4-2011
Opgeborgen in: Levensverlenging & leefstijl, Duurtraining
Translation: Raise your VO2 max to delay ageing (8-4-2011)

Verhoog je VO2max en vertraag je veroudering

Mensen die dagelijks aan een aerobe sport doen verouderen langzamer dan mensen die hun leven zittend doorbrengen. Dat schrijven fysiologen van de University of Colorado in Mechanisms Of Ageing And Development. Hoewel de onderzoekers duursporters bestudeerden, suggereert hun onderzoek dat ook beoefenaars van explosieve sporten minder snel oud worden.


Verhoog je VO2max en vertraag je veroudering


Telomeren
Als onderzoekers willen bepalen hoe snel een organisme veroudert, dan meten ze de afname van de lengte van telomeren. Telomeren zitten in het DNA van cellen, aan de uiteinden van de chromosomen. Bij elke celdeling worden telomeren korter.

Als de telomeren te kort worden, ontstaan afwijkingen in de cel - die er uiteindelijk voor zorgen dat de cel sterft. Hoe langer de telomeren zijn, hoe langzamer verloopt dus de veroudering.

Meestal meten onderzoekers de lengte van de telomeren in witte bloedcellen.

Uit eerdere studies wisten de onderzoekers dat een goede hartgezondheid samengaat met langere telomeren, maar in experimenten waarin proefpersonen een korte periode trainen gebeurt er niets met de telomeerlengte. Wel doet training iets met telomere-regulating proteins. [J Am Coll Cardiol. 2008 Aug 5;52(6):470-82.]

Studie
Waarschijnlijk zie je de effecten van sport alleen als je kijkt in sporters die al hun hele leven actief zijn, beredeneerden de onderzoekers. Daarom vergeleken ze de lengte van telomeren in oudere en jongere mannen en vrouwen waarvan de ene helft een zittend leven leidde [Sed], en de andere helft minimaal 5 keer per week minstens 45 minuten aan duursport deed [Ex].

Resultaten
De jongere mannen en vrouwen waren 18-32 jaar oud. Bij hen had sport geen invloed op de telomeerlengte. Maar bij de oudere mannen en vrouwen, met een leeftijd van 55-72 jaar, was de telomeerlengte 13 procent langer in de actieve groep dan in de sedentaire.


Verhoog je VO2max en vertraag je veroudering


Verhoog je VO2max en vertraag je veroudering


Toen de onderzoekers de gegevens van al hun 57 proefpersonen bij elkaar veegden, zagen het verband dat je hierboven ziet. Hoe hoger de VO2max van de proefpersonen, hoe langer waren hun telomeren.

De VO2max neemt toe door duursport, maar vooral door intervaltraining. Ook circuittraining verhoogt de VO2max, zij het in bescheiden mate. Hoewel de onderzoekers duursporters bestudeerden, gelden hun bevindingen wellicht ook voor gymratten die niet bang zijn voor cardio en circuittraining.

Conclusie
Over het mechanisme tasten de onderzoekers in het duister. Desondanks zijn ze opgetogen over hun ontdekking.

"Telomere length is preserved with age in endurance exercise-trained humans and is related to maximal aerobic exercise capacity among healthy older adults", schrijven ze. "This may represent a novel molecular mechanism linking vigorous habitual exercise/aerobic fitness to reduced cellular senescence and preserved physiological function with aging."

Bron:
Mech Ageing Dev. 2010 Feb;131(2):165-7.

Meer:
Waarom beeldhouwers langer leven dan schilders (15-5-2022)
Wielrenners Tour de France leven zes jaar langer (13-5-2022)
Mannen die langer willen leven moeten meer bewegen (18-12-2021)
Dierstudie: elke dag drie kwartier hardlopen verjongt (11-1-2011)


Langer leven door omega-3-vetzuren uit vis | Metastudie Zorg voor voldoende vitamine B6 en leef langer Frisdrank, de bruisende nagel aan je doodskist

Langer leven door omega-3-vetzuren uit vis | Metastudie
De welingelichte lezers van dit gratis webmagazijn weten uiteraard dat een voedingspatroon met relatief veel omega-3-vetzuren uit vis de levensduur kan verlengen.

Zorg voor voldoende vitamine B6 en leef langer
Als er een adequate hoeveelheid vitamine B6 in je lichaam circuleert, dan leef je mogelijk langer dan als die hoeveelheid nogal benepen is.

Frisdrank, de bruisende nagel aan je doodskist
Elk glas frisdrank dat je dagelijks drinkt, vergroot je kans op overlijden met 5 procent.