Opgeladen: 19-10-2020
Opgeborgen in: Langer leven door leefstijlmodificatie, Horror & sensatie
Translation: Soda, the fizzy nail in your coffin (20-10-2020)

Frisdrank, de bruisende nagel aan je doodskist

Elk glas frisdrank dat je dagelijks drinkt, vergroot je kans op overlijden met 5 procent. Chinese epidemiologen van de universiteit van Huazhong konden dat uitrekenen op basis van Amerikaanse gegevens. Wil je langer leven? Vervang frisdrank door water, thee of koffie. Zonder suiker.

Studie
De onderzoekers gebruikten data van een slordige dertigduizend volwassen Amerikanen, die tussen 1999 en 2014 waren verzameld in de National Health and Nutrition Examination Survey.

De Amerikanen hadden in die periode verteld wat ze dagelijks dronken en aten. In 2015 keken de Chinezen vervolgens wie van de studiedeelnemers nog in leven waren. De onderzoekers konden de gemiddelde studiedeelnemer acht jaar volgen.

Resultaten
Elk dagelijks glas met suikers gezoete frisdrank vergrootte de kans op overlijden met 5 procent. Dat kwam waarschijnlijk vooral doordat frisdrank de kans op dodelijke hart- en vaatziekten verhoogde.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Frisdrank, de bruisende nagel in je doodskist


Het vervangen van reguliere frisdrank door koffie en thee zonder suiker of gewoon water verlaagde de sterftekans. Dat gold trouwens ook voor het vervangen van frisdrank met suikers door frisdrank met caloriearme zoetstoffen [de onderzoekers noemen die artificially sweetened beverages].


Frisdrank, de bruisende nagel in je doodskist


Volgens de gegevens van de onderzoekers had het vervangen van frisdrank door sapjes of melk geen significant positief effect op de sterftekans.

Bron:
Eur J Nutr. 2020 Sep 18. doi: 10.1007/s00394-020-02387-x. Online ahead of print.

Meer:
Hoe minder frisdrank je drinkt, hoe sterker zijn je botten (24-2-2020)
Op afslankdieet? Drink gewoon water in plaats van light-frisdrank (12-1-2019)
Vervanging van reguliere frisdrank door light-frisdrank helpt kankerpatiënt overleven (21-7-2018)


Suikers in frisdrank saboteren de vetverbranding Cola met high-fructose corn syrup maakt dik, cola met aspartaam niet Mensen die light-producten gebruiken zijn dikker

Suikers in frisdrank saboteren de vetverbranding
Fructose schakelt de vetsensor PPAR-alfa in de lever uit. Dierstudie.

Cola met high-fructose corn syrup maakt dik, cola met aspartaam niet
Zoetstoffen als aspartaam staan in sommige kringen in een kwaad daglicht. Je zou bijna vergeten dat de suikers in reguliere frisdrank nog linker zijn dan kunstmatige zoetstoffen.

Mensen die light-producten gebruiken zijn dikker
Dat ontdekten Canadese onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Manitoba.