Opgeladen: 21-7-2018
Opgeborgen in: Kanker voorkomen & overleven, Darmkanker, Zoetstoffen
Translation: Replacing regular soft drinks with diet sodas helps cancer patients survive (22-7-2018)

Vervanging van reguliere frisdrank door light-frisdrank helpt kankerpatiënt overleven

Als mensen die zijn behandeld voor darmkanker reguliere frisdrank - die is gezoet met snel opneembare koolhydraten - vervangen door light-producten, dan nemen hun overlevingskansen toe, en neemt de kans op terugkeer van de ziekte af. Dat meldt een groep Amerikaanse onderzoekers in PLoS One.

Studie
De onderzoekers gebruikten gegevens die in het eerste decennium van de 21ste eeuw zijn verzameld in de CALGB 89803-studie. In dat project vergeleken farmacologen het effect van twee verschillende chemokuren met elkaar. De 1018 proefpersonen hadden darmkanker, en zaten in stadium 3. In dat stadium is de ziekte al uitgezaaid naar de naaste omgeving van waar hij is ontstaan. De kanker heeft zich nog niet verspreid door het lichaam.

In het onderzoek waren ook gegevens over leefstijl van de studiedeelnemers vastgelegd.

Resultaten
Hoe vaker de studiedeelnemers light-frisdrank dronken, hoe geringer de kans op terugkeer van hun ziekte en hoe kleiner de kans dat ze overleden. In de groep met de hoogste inname was de kans op zowel terugkeer van de ziekte als sterfte zo ongeveer gehalveerd ten opzichte van de groep die nooit light-frisdrank dronk.


Vervanging van reguliere frisdrank door light-frisdrank helpt kankerpatient overleven


Vervanging van reguliere frisdrank door light-frisdrank helpt kankerpatient overlevenToen de onderzoekers verder gingen puzzelen, ontdekten ze dat het effect niet werd veroorzaakt doordat light-frisdrank een positief effect had op de gezondheid van de studiedeelnemers. Het effect werd veroorzaakt doordat de studiedeelnemers minder frisdrank dronken met suikers naarmate ze meer light-frisdrank dronken.


Vervanging van reguliere frisdrank door light-frisdrank helpt kankerpatient overlevenLight-frisdrank is dus niet gezond, maar suiker en glucosestroop in frisdrank is krankjorum ongezond.

Die ontdekking kwam niet als een donderslag bij heldere hemel. In een andere epidemiologische studie, die in 2014 verscheen, hadden de onderzoekers al ontdekt dat de consumptie van met suikers gezoete frisdrank de overlevingskansen van darmkankerpatiënten vermindert. [PLoS One. 2014 Jun 17;9(6):e99816.] Een gezond lichaamsgewicht en een leefstijl met veel beweging konden het schadelijke effect van reguliere frisdrank reduceren.

Ook dat onderzoek was trouwens gebaseerd op gegevens van de CALGB 89803-studie.


Vervanging van reguliere frisdrank door light-frisdrank helpt kankerpatient overlevenConclusie
"Artificially sweetened drinks have a checkered reputation in the public because of purported health risks that have never really been documented", zegt onderzoeksleider Charles Fuchs van het Yale Cancer Center in een persbericht. [sciencedaily.com July 19, 2018] "Our study clearly shows they help avoid cancer recurrence and death in patients who have been treated for advanced colon cancer, and that is an exciting finding."

"In sum, this prospective study of patients with stage III colon cancer, embedded in a randomized clinical trial, suggests improved patient outcome with increased consumption of artificially sweetened beverage, which may be accounted for, completely or in part, by substitution for sugar-sweetened alternatives", schrijven de onderzoekers in de laatste alinea's van hun artikel.

"Although our study cannot offer evidence for causality given its observational design, our findings offer further insight into the role of diet and lifestyle in colon cancer outcomes and potentially meaningful recommendations for clinical care."

"Further studies are needed to confirm these findings."

Bron:
PLoS One. 2018 Jul 19;13(7):e0199244.

Meer:
Noten halveren sterftekans bij darmkanker (2-3-2018)
Gezonde leefstijl halveert sterftekans van darmkankerpatiënt (15-6-2017)
Dit dieet vergroot de overlevingskansen bij darmkanker (10-3-2017)


Dieet met veel pompoen, paprika en wortels reduceert kans op darmkanker

Cyanidine, de darmkankerremmer in blauwe bessen

Een uur wandelen per dag vergroot de overlevingskansen van darmkankerpatienten

Dieet met veel pompoen, paprika en wortels reduceert kans op darmkanker
Steekwoorden: carotenoïden, meta-studie.

Cyanidine, de darmkankerremmer in blauwe bessen
Blauwe bessen zijn niet goedkoop, maar misschien loont het de moeite om ze op te nemen in je dieet. Als je tenminste graag a. ouder dan een eeuw wilt worden, en b. op je honderdste verjaardag nog een marathon wilt lopen.

Een uur wandelen per dag vergroot de overlevingskansen van darmkankerpatiënten
Dat ontdekten oncologen van Harvard Medical School die 573 vrouwen met darmkanker jarenlang volgden.