Opgeladen: 2-3-2018
Opgeborgen in: Noten, Kanker voorkomen & overleven, Darmkanker
Translation: Nuts halve mortality risk in colorectal cancer (3-3-2018)

Noten halveren sterftekans bij darmkanker

Wat is dat toch met noten? Dat noten passen in een gezond dieet, dat wist je al, en dat mensen die geregeld noten hun kans op kanker verminderen zal je ook niet verbazen. Maar als studies ook nog gaan vertellen dat noten de overlevingskansen van mensen met kanker vergroten, dan gaan in ieder geval bij ons de wenkbrauwen omhoog. Eerder schreven we al dat noten de perspectieven van mannen met prostaatkanker verbeteren, en nu vinden we in de Journal of Clinical Oncology een epidemiologische studie waarin noten ook de sterftekans van darmkankerpatiënten drastisch reduceren.

Studie
Amerikaanse onderzoekers, verbonden aan het Dana-Farber Cancer Institute en het Yale Cancer Center, bestudeerden 826 mensen met een uitgezaaide vorm van darmkanker. De kanker had zich al verspreid naar lymfeklieren in de buurt van de oorspronkelijke tumor, maar nog niet verder. De onderzoekers volgden de studiedeelnemers 6.5 jaar.

Vlak voordat het onderzoek begon, hadden de studiedeelnemers al operaties en chemotherapie ondergaan. Ze hadden bovendien de onderzoekers verteld hoe hun leefstijl en dieet eruit zag.


Noten halveren sterftekans bij darmkanker


Resultaten
De studiedeelnemers die een paar keer per week noten aten hadden meer kans om ziektevrij te blijven, en minder kans om te overlijden, dan de studiedeelnemers die nooit noten aten.


Noten halveren sterftekans bij darmkanker


Noten halveren sterftekans bij darmkanker


Het waren vooral tree nuts die beschermden, zoals walnoten, hazelnoten, pecannoten en amandelen, en niet zozeer pinda's.

Conclusie
"These findings are in keeping with several other observational studies that indicate that a slew of healthy behaviors, including increased physical activity, keeping a healthy weight, and lower intake of sugar and sweetened beverages, improve colon cancer outcomes," vertelt eerste auteur Temidayo Fadelu, die is verbonden aan het Dana-Farber Cancer Institute, in een persbericht. [sciencedaily.com February 28, 2018] "The results highlight the importance of emphasizing dietary and life-style factors in colon cancer survivorship."

Onderzoeksleider Charles Fuchs, verbonden aan het Yale Cancer Center, adviseert mensen met darmkanker om in de eerste plaats overgewicht te voorkomen, in de tweede plaats veel te bewegen en in de derde plaats voedingsmiddelen met veel snel-opneembare koolhydraten uit het dieet te knikkeren. Dat zijn immers de leefstijlfactoren waarvan het verband met de overleving van darmkanker min of meer vaststaat.

"Then we talk about things like coffee and nuts. If you like coffee or nuts, enjoy them, and if you don't, there are many other helpful steps you can take", zegt hij.

"Overall, we are working to apply the same rigorous science to the understanding of diet and lifestyles in the colon cancer patient population that we apply to defining new drugs."

Bron:
J Clin Oncol. 2018 Feb 28:JCO2017755413. doi: 10.1200/JCO.2017.75.5413. [Epub ahead of print].

Meer:
Noten vergroten overlevingskansen bij prostaatkanker (27-2-2017)
Eet noten of pinda's en leef langer (24-11-2013)
Walnoot remt kankercel (14-5-2013)


Gezonde leefstijl halveert sterftekans van darmkankerpatient

Dit dieet vergroot de overlevingskansen bij darmkanker

Een uur wandelen per dag vergroot de overlevingskansen van darmkankerpatienten

Gezonde leefstijl halveert sterftekans van darmkankerpatiënt
De combinatie van veel lichaamsbeweging, een gezond gewicht en een dieet met veel groenten, fruit en gezonde vetzuren halveren gezamenlijk de kans dat darmkankeroverlevers alsnog overlijden of nog een keer darmkanker krijgen.

Dit dieet vergroot de overlevingskansen bij darmkanker
Een mediterraan voedingspatroon vermindert niet alleen de kans op darmkanker, maar vergroot ook de overlevingskansen van mensen bij wie artsen al darmkanker hebben vastgesteld.

Een uur wandelen per dag vergroot de overlevingskansen van darmkankerpatiënten
Dat ontdekten oncologen van Harvard Medical School die 573 vrouwen met darmkanker jarenlang volgden.