Opgeladen: 10-3-2017
Opgeborgen in: Kanker
Translation: No translation yet

Dit dieet vergroot de overlevingskansen bij darmkanker

Een mediterraan voedingspatroon vermindert niet alleen de kans op darmkanker, maar vergroot ook de overlevingskansen van mensen bij wie artsen al darmkanker hebben vastgesteld. Volgens een studie die epidemiologen van de Christian-Albrechts-University of Kiel binnenkort publiceren de Journal of Nutrition, halveert het mediterraan dieet de sterftekans van mensen die darmkanker hebben overleefd.

Studie
De Duitsers bestudeerden een groep van 1404 waarbij artsen zo'n zes jaar geleden darmkanker hadden vastgesteld en daarvoor waren behandeld. De onderzoekers bepaalden aan de hand van vragenlijsten het dieet van de studiedeelnemers, en achterhaalden nog eens zes jaar later wie van hen nog in leven waren.

De onderzoekers berekenden de kwaliteit van het dieet van de studiedeelnemers op twee manieren. Ze keken in hoeverre dat voedingspatroon paste in het mediterrane dieet (met weinig harde vetten, geraffineerde koolhydraten, bewerkt en rood vlees, en juist veel vis, groenten, fruit, olijfolie, volle graanproducten, bonen en noten) en het traditionele Noord-Europese dieet (met kool, wortels, havermout, volkorenbrood, appels, peren en vis).

De figuur hieronder vat de hoofdpunten van het mediterrane dieet samen. Klik er op voor een grotere versie.


Dit dieet vergroot de overlevingskansen bij darmkanker


Meer over het mediterrane dieet lees je op de website van Mayo Clinic [mayoclinic.org], het Memorial Sloan Kettering Cancer Center [mskcc.org] en de universiteit van Harvard [harvard.edu].

Aan de hand van beide criteria verdeelden de onderzoekers de studiedeelnemers in vier even grote groepen. Q1 = de groep met een voedingspatroon dat het minste voldeed aan de criteria voor het traditionele Noord-Europese of mediterrane dieet; Q4 = de groep met een voedingspatroon dat het meest voldeed aan de criteria voor het traditionele Noord-Europese of mediterrane dieet.

Resultaten
Hoe meer het voedingspatroon paste in het mediterrane dieet, hoe groter de overlevingskansen. De kans op overlijden in Q4 was de helft van die in Q1.


Dit dieet vergroot de overlevingskansen bij darmkanker


Ook de studiedeelnemers met een gezond traditioneel Noord-Europees dieet overleden minder vaak aan de gevolgen van darmkanker. Dat effect was statistisch net iets minder overtuigend dan dat van het mediterrane dieet.

Conclusie
"In conclusion, our results suggest that long-term colorectal cancer survivors with a stronger adherence to the Mediterranean diet have a lower risk of all-cause mortality", schrijven de onderzoekers. "The same tendency could be observed for adherence to the healthy Nordic diet."

"Our results, along with those of future studies, might help strengthen the evidence and develop dietary recommendations for cancer survivors."

Bron:
J Nutr. 2017 Feb 22. pii: jn244129. doi: 10.3945/jn.116.244129. [Epub ahead of print].

Meer:
In het lichaam van de liefhebber van asperges krijgt darmkanker minder kans (13-4-2014)
Een uur wandelen per dag vergroot de overlevingskansen van darmkankerpatiënten (6-4-2012)
Echinacea doodt darmkankercellen (21-10-2012)


Voorkom darmkanker, eet vis - veel vis
Voor elke keer dat je wekelijks vis op tafel zet, daalt je kans op dikkedarmkanker met vier procent. Eet je dus vijf keer per week vis, dan is je kans op kanker in de dikkedarm twintig procent lager dan normaal. Metastudie.

Hoge vitamine D-spiegel verveelvoudigt overlevingskansen darmkankerpatiënt
Een hoge vitamine D-spiegel verhoogt de overlevingskansen van kankerpatiënten met een factor drie.

Magnesium en vitamine D verminderen samen de kans op dodelijke darmkanker
Met 72 procent, om precies te zijn.