Opgepoetst: 16-8-2020
Opgeladen: 6-4-2012
Opgeborgen in: Kanker & beweging, Kankerpreventie, Darmkanker
Translation: One hour walking a day increases survival chances of colorectal cancer patients (17-8-2020)

Een uur wandelen per dag vergroot overlevingskansen bij darmkanker

Mensen met darmkanker verhogen hun overlevingskansen als ze elke dag een uur of meer wandelen. Dat ontdekten oncologen van Harvard Medical School die 573 vrouwen met darmkanker jarenlang volgden.

Een uur wandelen per dag vergroot de overlevingskansen van darmkankerpatiënten

Beweging & kanker
Hoe meer je beweegt, hoe kleiner is je kans op kanker. Dat komt waarschijnlijk omdat fysieke activiteit enzymen stimuleert die het erfelijk materiaal beschermen. Maar heb je ook iets aan beweging als je al kanker hebt? Het antwoord op die vraag luidt, volgens een nog bescheiden, maar groeiende stapel studies, 'ja'.

Studie
Eén van de eerste studies op die stapel verscheen in 2006 in de Journal Of Clinical Oncology. Hij is gebaseerd op gegevens die epidemiologen verzamelden in de Nurses' Health Study. In dat project volgen de onderzoekers sinds de jaren zeventig zo'n 120.000 vrouwen. De studie uit 2006 was gebaseerd op de gegevens van 573 vrouwen die tussen 1986 en 2004 darmkanker kregen.

De onderzoekers wisten van de vrouwen hoe actief ze waren, en konden de lichamelijke activiteit van de vrouwen uitdrukken in MET-hours per week. Kort gezegd is 3 MET-hours gelijk aan 1 uur wandelen in een redelijk tempo, 9 MET-hours is gelijk aan 3 uur wandelen en 18 MET-hours staat voor 6 uur wandelen.

Resultaten
De onderzoekers ontdekten dat het bewegingspatroon na de diagnose invloed had op de sterftekans. De vrouwen die elke dag 1 uur wandelden - of op een vergelijkbare manier lichamelijk actief waren - verminderden hun sterftekans met zestig procent.

De activiteit verminderde zowel de Colorectal Cancer–Specific Mortality als de Overall Mortality.


Een uur wandelen per dag vergroot de overlevingskansen van darmkankerpatiënten


Een uur wandelen per dag vergroot de overlevingskansen van darmkankerpatiënten


Een uur wandelen per dag vergroot de overlevingskansen van darmkankerpatiënten


In de groep die wekelijks 6 uur wandelde was na 10 jaar nog ongeveer 85 procent van de vrouwen in leven. In de groep die minder dan 1 uur per week wandelde was toen nog ongeveer 65 procent in leven.

De hoeveelheid lichaamsbeweging die de vrouwen namen voordat ze kanker kregen beschermde niet meer nadat de vrouwen ziek waren geworden. Op dat moment beschermde alleen de hoeveelheid lichaamsbeweging nadat de vrouwen kanker hadden gekregen.

Anders gezegd: de vrouwen die al lichamelijk actief waren voordat ze kanker kregen optimaliseerden hun kansen als ze dat patroon handhaafden. Vrouwen die weinig bewogen verbeterden hun kansen als ze meer gingen bewegen.


Een uur wandelen per dag vergroot de overlevingskansen van darmkankerpatiënten


Conclusie
"Physical activity after a colorectal cancer diagnosis may lower the risk of death from that disease", besluiten de onderzoekers. "This benefit was seen regardless of age, BMI, stage, or site of disease. These data suggest that, in addition to surgery and chemotherapy, increasing physical activity may confer additional benefit to patients with colorectal cancer."

Bron:
J Clin Oncol. 2006 Aug 1;24(22):3527-34.

Meer:
Intervaltraining voor kankerpatiënten (27-1-2018)
In combinatie met andere vormen van lichaamsbeweging vergroot krachttraining de overlevingskans van kankeroverlevers (9-10-2017)
Lichaamsbeweging verbetert misschien overlevingskansen bij longkanker (20-8-2017)
Intervaltraining vertraagt prostaatkanker (3-8-2017)


Nieuwe analoog van follistatine maakt spieren 19 procent groter in een week Beetje bewegen en gezond eten halveren sterftekans na borstkanker Zo ruimt lichaamsbeweging tumoren op

In het bloed van actieve mannen gaan prostaatkankercellen dood
Beweging beschermt tegen bijna alle soorten kanker - inclusief prostaatkanker. En als je al prostaatkanker hebt, dan kan een megadosis lichaamsbeweging je overlevingskansen fiks vergroten.

Beetje bewegen en gezond eten halveren sterftekans na borstkanker
Vrouwen met borstkanker vergroten hun overlevingskansen als ze meer groenten en fruit eten en elke dag een half uur bewegen.

Zo ruimt lichaamsbeweging tumoren op
Elke sessie redelijk intensieve lichaamsbeweging werkt als een klein chemokuurtje.