Opgeladen: 4-5-2019
Opgeborgen in: In de pijplijn, Ongewone anabole strategieën
Translation: Pericytes, blood vessel wall cells that make muscles grow (5-5-2019)

Injecties met bloedvatcellen laten spieren groeien

Amerikaanse wetenschappers experimenteren met een nieuwe medische technologie die spiergroei kan versnellen. In hun experimenten dienen de onderzoekers hum proefdieren geen hormonen, groeifactoren of aminozuren toe, maar cellen. Nee, geen spiercellen - maar cellen die betrokken zijn bij de aanleg van nieuwe kleine bloedvaten in de spieren. De onderzoekers hopen dat ze een manier hebben gevonden om ouderen die lang in bed hebben moeten liggen weer op de been te helpen.

Pericyten
Pericyten zijn cellen die om de endotheelcellen van de vaatwanden heen zitten. Ze zorgen er onder meer voor dat die bloedvaten goed kunnen functioneren. Ze spelen ook een sleutelrol bij de aanleg van nieuwe bloedvaten.


Injecties met bloedvatcellen laten spieren groeien


Studie
De onderzoekers, die zijn verbonden aan de University of Illinois at Urbana-Champaign, maakten het C57BL/6-muizen gedurende 2 weken onmogelijk om één van hun achterpoten te gebruiken. Daardoor braken de muizen de spiermassa in die uitgeschakelde poot af. Gedurende twee weken daarna kregen de muizen de controle over hun poten weer terug, en herstelde de spiermassa.

Een deel van de muizen kreeg, vlak nadat de eerste periode van twee weken was afgelopen, injecties met pericyten in de uitgeschakelde poot. Bij een ander deel was dat niet het geval.

Resultaten
De muizen in de controlegroep hadden na de herstelperiode van twee weken nog steeds minder grote spiervezels in de achterpoot die uitgeschakeld was geweest. Bij de muizen die pericyten hadden gekregen was de spiervezelomvang zelfs ietsiepietsie groter geworden.


Injecties met bloedvatcellen laten spieren groeien


Injecties met bloedvatcellen laten spieren groeien


De behandeling met pericyten had vooral een positief effect op de type-2a-spiervezels. Dat zijn de sterke spieren die je traint met high reps-krachttraining. Ze hebben meer mitochondria en zijn beter doorbloed, maar ook minder sterk en minder groot dan de supersnelle type-2b-spiervezels. Type-2b-spiervezels zijn belangrijk voor gewichtheffers, bodybuilders en sprinters, terwijl type-2a-spiervezels relevant zijn voor lopers op de 400 en 800 meter.

Conclusie
"Our findings suggest that pericyte-based therapies may provide an effective approach toward rebuilding skeletal muscle mass and function after loss", zegt bewegingswetenschapper en onderzoeksleider Marni Boppart van de University of Illinois in een persbericht. [sciencedaily.com April 25, 2019]

"We hope that this study provides the first step toward preventing devastating disabilities that can occur in older adults following long periods of inactivity."

Wij, de onnozele samenstellers van dit gratis webmagazijn, vermoeden dat, als de hoop van Boppart werkelijkheid wordt, er nog meer toepassingen voor deze therapie zullen zijn...

Bron:
FASEB J. 2019 Apr 25:fj201802580R. doi: 10.1096/fj.201802580R. [Epub ahead of print].

Meer:
Bodybuilder van 60 krijgt hartvergroting na kuur met testosteron en experiment met stamcellen (28-7-2018)
Door het activeren van stamcellen verjongt vasten je weefsels (2-4-2014)
Aphanizomenon flos-aquae, de microalg die beschadigde spieren repareert (13-4-2017)


Hesperedin stimuleert nieuwvorming spierweefsel

Broccolidieet zorgt voor meer spiercellen

Vitamine D laat spiercellen groeien

Hesperedin stimuleert nieuwvorming spierweefsel
Koreaanse onderzoekers ontdekten dat hesperedin in jonge spiercellen werkt als een anabool, stamcellen dwingt om zich te ontwikkelen tot een spiercel en het herstel van beschadigd spierweefsel spieren versnelt.

Broccolidieet zorgt voor meer spiercellen
Koolgroenten stimuleren stamcellen om spiercellen te worden.

In vitro-studie: vitamine D laat spiercellen groeien
Vitamine D speelt een rol in de ontwikkeling van nog nauwelijks gedifferentieerde cel tot volwaardige spiercel.