Opgeladen: 27-2-2017
Opgeborgen in: Kanker, Prostaatkanker, Noten
Translation: Nuts increase survival chances of prostate cancer patients (5-5-2017)

Noten vergroten overlevingskansen bij prostaatkanker

Mannen die relatief veel noten eten krijgen net zo vaak prostaatkanker als mannen die geen noten eten. Maar als mannen eenmaal prostaatkanker hebben, kan een voedingspatroon met veel noten hun overlevingskansen verhogen. Dat schrijven epidemiologen van de universiteit van Harvard in de British Journal of Cancer.

Studie
De onderzoekers gebruikten gegevens van 47.299 mannen die in een periode van 26 jaar waren verzameld in de Health Professionals Follow-up Study. Van die mannen kregen er 6810 prostaatkanker.

Resultaten
De consumptie van noten had geen invloed op het wel of niet krijgen van prostaatkanker. Maar mannen waarbij artsen prostaatkanker in een vroeg stadium hadden vastgesteld (en waarbij de kanker dus nog niet was uitgezaaid), hadden grotere overlevingskansen als ze na die diagnose meer noten aten.


Noten vergroten overlevingskansen bij prostaatkanker


Je ziet hierboven het verband tussen de inname van noten en de totale overlevingskansen. De onderzoekers vonden geen verband tussen noten en de kans om te overlijden aan kanker.

De onderzoekers poetsten met statistische technieken het effect weg van alle factoren die ze konden bedenken, zoals leeftijd, lengte, de inname van energie, BMI, fysieke activiteit, roken, erfelijke gevoeligheid, ethniciteit, andere aandoeningen, het gebruik van supplementen en het dieet.

Noten vergroten overlevingskansen bij prostaatkanker
Je kunt misschien meer chocolade van die gegevens maken als je weet dat in ontwikkelde landen het gros van de mannen met prostaatkanker niet meer overlijdt aan prostaatkanker, maar aan andere ziekten zoals hart- en vaatziekten. [Natl Cancer Inst. 2012 Sep 5;104(17):1335-42.] Noten beschermen volgens epidemiologische studies zo ongeveer tegen alle soorten van sterfte - en ook tegen sterfte door hart- en vaatziekten.

Conclusie
"Nut consumption was not associated with prostate cancer incidence or prostate cancer specific mortality in this large and prospective cohort of men", schrijven de onderzoekers. "However, frequent nut consumption was associated with significantly lower overall mortality rate among men diagnosed with non-metastatic prostate cancer."

Sponsoren
De Amerikaanse overheid betaalde het leeuwendeel van deze studie, maar een deel van het geld was afkomstig van de International Tree Nut Council Nutrition Research & Education Foundation.

Bron:
Br J Cancer. 2016 Jul 26;115(3):371-4.

Meer:
Vetzuursamenstelling dieet is factor in uitzaaiing prostaatkanker (8-8-2016)
Dieet met lage ontstekingswaarde beschermt tegen kanker (4-4-2016)
Goede slaap reduceert kans op prostaatkanker (23-5-2015)


Elke 10 gram wortel maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleiner
Als deze onderzoekers het bij het rechte einde hebben kunnen mannen die dagelijks een stevige winterpeen wegkauwen hun kans op prostaatkanker halveren.

Knoflook, prostaatkanker en Death Receptor 4
Hoe meer prei, uien, bieslook of knoflook mannen eten, des te kleiner is hun kans op prostaatkanker. Metastudie.

Elke kop koffie die je drinkt maakt je kans op prostaatkanker een beetje kleiner
Elke kop koffie die mannen per dag drinken vermindert hun kans op prostaatkanker met 1 tot 3 procent. Nog een metastudie.