|
Wielrenners Tour de France leven zes jaar langer
Als je afgaat op wat we ondertussen weten over het dopinggebruik tijdens de Tour de France zou je verwachten dat deelnemers aan de Tour eerder het tijdelijke voor het eeuwige verwisselen dan gewone mannen. Maar volgens onderzoekers van Paris Descartes University is dat juist niet het geval. Volgens hun epidemiologische studie, die is verschenen in European Heart Journal, leven wielrenners die meedoen aan de Tour de France maar liefst 6.3 jaar langer dan doorsnee-mannen.
Studie
De ondrezoekers verdeelden hun wielrenners in drie groepen. De eerste was die van wielrenners die hadden gereden in de periode 1947-1970, toen de belangrijkste dopingmiddelen binnen de Tour de France bestonden uit cocaïne en amfetamines. De tweede groep wielrenners participeerde in de periode 1971-1990, toen wielrenners vooral anabolen als dopingmiddel gebruikte, en de derde groep wielrenners reed tussen 1991 en 2012, het EPO- en groeihormoontijdvak.
Resultaten
Toen de onderzoekers keken waaraan hun wielrenners zoal waren overleden, zagen ze twee grote effecten. De renners overleden opvallend minder vaak aan kanker [Neoplasms] en hart- en vaatziekten.
Ander onderzoek
Mechanisme
Een andere verklaring, die de eerste verklaring overigens niet uitsluit, is dat de intense training die zo centraal staat in het leven van wielrenners waarschijnlijk beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten. Kennelijk wegen die genetische factoren en trainingsfactoren samen zwaarder dan het negatieve effect van doping.
Bron: Meer:
|
|