Opgepoetst: 1-9-2021
Opgeborgen in: Langer leven door leefstijlmodificatie
Translation: High-intensity sports slow down the rate at which you age (2-9-2021)

Intensieve sport vertraagt het tempo waarin je veroudert

Als je aan sport doet en langer wilt leven, kies dan een sport die je cardiovasculaire systeem uitdaagt. Hoe intensiever de discipline die je beoefent, hoe langzamer verouderen je cellen.


Intensieve sport vertraagt het tempo waarin je veroudert


Studie
Maha Sellami en Shamma Al-muraikhy, twee onderzoekers van Qatar University, analyseerden bloedmonsters van 80 topsporters. De monsters waren verzameld door een Italiaans antidopinglab, maar in de samples die Sellami en Al-muraikhy gebruikten was geen doping aangetroffen.

De onderzoekers verdeelden de samples in drie groepen: die van atleten die een low-intensity-sport beoefenden, atleten die een moderate intensity-sport beoefenden en atleten in een high intensity-discipline. De onderzoekers keken bij die beoordeling naar de cardiovasculaire impact van de sporten in kwestie.

De tabel hieronder vertelt hoe de indeling precies in elkaar stak. Klik erop voor een grotere versie.


Intensieve sport vertraagt het tempo waarin je veroudert


De onderzoekers bepaalden onder meer de lengte van de telomeren in het DNA van de bloedcellen van de sporters.

Telomeren zijn een soort biologische klok. Hoe langer je al rondloopt op deze planeet, en hoe groter de verouderende impact van je leefstijl is, hoe korter zijn je telomeren.

Resultaten
De telomeerlengte van de sporters die een high-intensity-sport bedreven was significant groter dan die van de andere sporters.


Intensieve sport vertraagt het tempo waarin je veroudert


De onderzoekers vonden geen consequente correlatie tussen de sportintensiteit en de activiteit van ontstekingseiwitten - behalve dan die tussen interleukine-10 en sportintensiteit. Hoe intensiever de sport, hoe groter de activiteit van interleukine-10.

Interleukine-10 is een anti-ontstekingseiwit. Interleukine-10 zet de activiteit van ontstekingseiwitten als TNF-alpha een tandje lager, en stimuleert de B-cellen van het immuunsysteem.


Intensieve sport vertraagt het tempo waarin je veroudert


Conclusie
"Longer telomeres and higher levels of pro- and anti-inflammatory cytokines were identified in athletes who belong to high-intensity sports, suggesting less aging and a potentially healthier phenotype compared to athletes who belong to low- and moderate-intensity sports", resumeren de onderzoekers.

Bron:
Antioxidants (Basel). 2021 Jun 28;10(7):1035.

Meer:
Zoveel minuten moet je dagelijks lopen als je langer wilt leven (9-5-2020)
Beweging als longevity drug | Meer is beter (31-8-2019)
Krachttraining voor snelheid verlengt levensduur (16-4-2019)


Sprinters verouderen langzamer Ben je al fit? Word superfit, dan leef je (nog) langer Biologische klok tikt trager door duurtraining en intervaltraining

Sprinters verouderen langzamer
Beweging verlengt de levensduur. Dat geldt waarschijnlijk ook voor explosieve sprinttraining.

Ben je al fit? Word superfit, dan leef je (nog) langer
Nog nooit is het effect van fitheid op gezondheid zo grondig onderzocht als in deze studie.

Biologische klok tikt trager door duurtraining en intervaltraining
Als je langer wilt leven, ga dan sporten. Ga hardlopen of wielrennen, en zorg ervoor dat het vermogen van je lichaam om zuurstof op te nemen toeneemt.