Opgeladen: 28-5-2017
Opgeborgen in: Hart & bloedvaten
Translation: Diet rich in anti-inflammatory factors helps prevent heart attack (19-7-2017)

Dieet met veel ontstekingsremmende factoren helpt hartaanval voorkomen

Een voedingspatroon met relatief veel magnesium, kurkuma, omega-3-vetzuren, voedingsvezels, rode pepers, vitamine C en legio andere dingen waarover wij graag schrijven verlaagt de hoeveelheid ontstekingsfactoren in het lichaam. Daardoor vertraagt misschien het verouderingsproces en vermindert de kans op kanker. Volgens een onderzoek dat Zweedse onderzoekers publiceerden in Nutrition Journal verlaagt een voedingspatroon met een lage dietary inflammatory index ook de kans op een hartaanval.

Studie
De onderzoekers gebruikten gegevens die zijn verzameld in de Northern Sweden Health and Disease Study. Die loopt al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw.

De onderzoekers vergeleken de ontstekingsindex van het dieet van 1389 studiedeelnemers, die tijdens de studie een hartinfarct hadden gekregen, en vergeleken die bij met die van 5555 studiedeelnemers die geen infarct hadden gekregen.

Resultaten

Bij de mannen nam de kans op een hartaanval met een factor 1.57 toe als hun dieet een hoge ontstekingsindex had. Bij de vrouwen had de dietary inflammatory index geen effect.

In de figuren hieronder zie je het effect van roken en de ontstekingsindex van het dieet [DII] op de kans op het krijgen van een hartinfarct. Bij de mannen is de dietary inflammatory index een factor van betekenis, maar het effect ervan valt in het niet bij dat van roken. Als je rookt, is het dus zinvoller om daarmee te stoppen dan extra veel rode pepers en kurkuma in je eten te stoppen.


Dieet met veel ontstekingsremmende factoren helpt hartaanval voorkomen


Dieet met veel ontstekingsremmende factoren helpt hartaanval voorkomenConclusie
"In this prospective, population-based study with long follow-up, a more pro-inflammatory diet [...] was associated with an increased risk of first myocardial infarction in men", vatten de Zweden samen. "These findings support inflammation as a link between diet and cardiovascular risk."

Beetje zeuren
Of een voedingspatroon met veel ontstekingsremmende componenten bij vrouwen inderdaad geen invloed heeft op de kans op een hartaanval, dat vragen we ons af. In de periode dat de gegevens voor deze studie zijn verzameld, zagen artsen veel hartinfarcten bij vrouwen over het hoofd. De symptomen van een hartaanval bij vrouwen waren toen nog niet goed bekend.

Het zou zomaar kunnen dat als je zo'n onderzoek nu zou uitvoeren, je wel degelijk een verband tussen hartaanvallen en de dietary inflammatory index bij vrouwen zou vinden.

Bron:
Nutr J. 2017 Apr 4;16(1):21.

Meer:
Meer ontstekingsfactoren, eerder dood (27-7-2016)
Dieet met veel visolie, curcumin, magnesium en andere natuurlijke ontstekingsremmers vertraagt veroudering (8-7-2016)
Dieet met lage ontstekingswaarde beschermt tegen kanker (4-4-2016)


Dit dieet vermindert de kans op dodelijke hartaanvallen, beroertes en kanker
Metastudie integreert de gegevens van 13 eerder verschenen studies. Voor Iraanse makelij.

Positieve cardiovasculaire effecten handjevol paranoten houden maand aan
Klinische humane studie.

Hart en bloedvaten krachtsporter lijden niet onder paar eieren bij het ontbijt
Gezonde krachtsporters kunnen zonder problemen een paar eitjes bij het ontbijt eten.