Opgeladen: 5-10-2016
Opgeborgen in: Hart & bloedvaten, Preventie van kanker, Levensverlenging
Translation: Which diet reduces chance of fatal heart attacks, strokes and cancer? (23-1-2017)

Dit dieet vermindert de kans op dodelijke hartaanvallen, beroertes en kanker

Hoe en wat je eet bepaalt mee hoe lang je zult leven, en of je zult bezwijken aan een dodelijk hartaanval, beroerte of kanker. Dat schrijven voedingswetenschappers van de universiteit van Isfahan in Iran in de Journal of Human Nutrition and Dietetics. De Iraniërs veegden de gegevens uit dertien epidemiologische studies bij elkaar en analyseerden die opnieuw.

Studie
De studies die de Iraniërs gebruikten bepaalden de de kwaliteit van het dieet van het dieet aan de hand van de Healthy Eating Index en de Alternative Healthy Eating Index. De grote overeenkomst tussen die benaderingen is dat ze allebei veel waarde hechten aan een hoge inname van groenten, fruit en plantaardige eiwitten.


Dit dieet vermindert de kans op dodelijke hartaanvallen, beroertes en kanker


Dit dieet vermindert de kans op dodelijke hartaanvallen, beroertes en kankerResultaten
Gezond eten vermindert de sterftekans, ontdekten de onderzoekers. Of studies de kwaliteit van de voeding nu bepaalden aan de hand van de Healthy Eating Index [HEI] of de Alternative Healthy Eating Index [AHEI], dat maakte weinig uit: een gezonde voeding vermindert de all-cause mortality met 22-23 procent.


Dit dieet vermindert de kans op dodelijke hartaanvallen, beroertes en kankerEen gezond dieet vermindert in de eerste plaats de kans op dodelijke hart- en vaatziekten [met 21-26 procent], en in tweede plaats de kans op sterfte door kanker [met 15-20 procent].


Dit dieet vermindert de kans op dodelijke hartaanvallen, beroertes en kankerAls je in de eerste plaats dodelijke hart- en vaatziekten wilt voorkomen, dan kun je je misschien vooral richten op de Alternative Healthy Eating Index. Meer over de Alternative Healthy Eating Index lees je hier en hier. Is je leefstijl daarentegen vooral gericht op de preventie van dodelijke vormen van kanker, dan is volgens de Iraanse analyse vooral de Healthy Eating Index interessant voor je.

Conclusie
"The present meta-analysis shows that high adherence to the Healthy Eating Index and the Alternative Healthy Eating Index dietary patterns, as high diet quality indices, are associated with reduced risk of all-cause mortality - as well as cardiovascular mortality and cancer mortality", schrijven de onderzoekers.

Bron:
J Hum Nutr Diet. 2017 Apr;30(2):216-26.

Meer:
Dieet met veel bonen, gefermenteerde zuivel, fruit, koffie, noten en zeewier vertraagt veroudering (13-9-2016)
Dieet met veel visolie, curcumin, magnesium en andere natuurlijke ontstekingsremmers vertraagt veroudering (8-7-2016)
Dieet met lage ontstekingswaarde beschermt tegen kanker (4-4-2016)


Dieet met veel groenten vermindert sterftekans en kans op kanker

Vezelrijke voeding verlengt het leven

Langer leven? Slik geen pillen, eet meer groenten...

Dieet met veel groenten vermindert sterftekans en kans op kanker
Epidemiologie. Een dieet met veel fruit heeft in dit onderzoek weinig effect.

Vezelrijke voeding verlengt het leven
Met elke 10 gram vezels die je per dag extra eet vermindert je sterftekans met 13 procent.

Langer leven? Slik geen pillen, eet meer groenten...
Besteed je energie en geld dan aan het opvoeren van je inname van groenten, en laat de supplementen maar even voor wat ze zijn.