Opgeladen: 28-3-2021
Opgeladen: 2-4-2015
Opgeborgen in: Ontbijten, Eieren, Hart & bloedvaten
Translation: Strength athletes' heart and blood vessels can take a couple of eggs for breakfast (20-5-2015)

Hart en bloedvaten krachtsporter lijden niet onder paar eieren bij het ontbijt

Gezonde krachtsporters kunnen zonder problemen een paar eitjes bij het ontbijt eten. Dat schrijven onderzoekers van San Diego State University in de Journal of the American College of Nutrition. Volgens hun studie heeft zo'n ontbijt geen negatieve effect op de cholesterolspiegel, maar wel een positief effect op de concentratie triglyceriden in het bloed.

Gevaarlijke eitjes?
Volgens grote epidemiologische studies kan een enkel eitje per dag geen kwaad, maar verhoogt een hogere inname de kans op hart- en vaatziekten. [JAMA. 1999 Apr 21;281(15):1387-94.]

Hart en bloedvaten krachtsporter lijden niet onder paar eieren bij het ontbijt
Hart en bloedvaten krachtsporter lijden niet onder paar eieren bij het ontbijt
De klassieke interpretatie van die studies is dat de 180 milligram cholesterol [structuurformule hierboven] die je per eierdooier binnenkrijgt je cholesterolspiegel verslechtert. Sommige wetenschappers hebben echter een andere verklaring: mensen die veel eieren eten hebben vaker een ongezonde leefstijl en hebben daardoor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Nou hebben niet alle heavy users van eieren een dieet een slecht dieet. Krachtsporters passen in de regel netjes op hun kilocalorieën, zorgen ervoor dat ze al hun mineralen en vitamines binnenkrijgen en knikkeren zoveel mogelijk junk-food uit hun voedingspatroon. Kunnen die krachtsporters elke dag veilig een paar eieren eten? Of verhoogt die voedingsgewoonte op de langere termijn hun kans op een hartinfarct of een beroerte?

Studie
De onderzoekers wilden die vraag beantwoorden door een experiment, waaraan 25 gezonde mannen en vrouwen van 18-35 jaar als proefpersoon meewerkten. De proefpersonen trainden allemaal minstens 3 keer per week met gewichten.


Hart en bloedvaten krachtsporter lijden niet onder paar eieren bij het ontbijtDe onderzoekers gaven een deel van de proefpersonen gedurende 12 weken elke dag een ontbijt met 2 eieren [EBB]. De energie kwam voor 43 procent uit koolhydraten, voor 25 procent uit eiwit en voor 32 procent uit vet. Een ander deel kreeg een ontbijt met bagels [witte broodjes] [BBB]. De energie kwam voor 68 procent uit koolhydraten, voor 17 procent uit eiwit en voor 15 procent uit vet. De totale hoeveelheid kilocalorieën in beide ontbijten was aan elkaar gelijk.

Resultaten
Ondanks de verhoogde inname van cholesterol veranderde er weinig aan de hoeveelheid van het 'goede cholesterol' HDL en het 'slechte cholesterol' LDL bij de proefpersonen die ontbeten met eieren.


Hart en bloedvaten krachtsporter lijden niet onder paar eieren bij het ontbijt


Hart en bloedvaten krachtsporter lijden niet onder paar eieren bij het ontbijtDe effecten die je hierboven ziet waren niet statistisch significant, maar het effect hieronder was dat wel. In de krachtsporters die eieren bij het ontbijt hadden gegeten zakte de concentratie triglyceriden in het bloed.

Dat kwam waarschijnlijk doordat deze sporters minder koolhydraten consumeerden. Een dieet met veel koolhydraten, zeker in de vorm van snel opneembare koolhydraten, verhoogt de concentratie triglyceriden en laat daarmee de kans op hart- en vaataandoeningen toenemen.


Hart en bloedvaten krachtsporter lijden niet onder paar eieren bij het ontbijtSponsor
De studie is betaald door de Egg Nutrition Council.

Bron:
J Am Coll Nutr. 2015;34(2):113-9.

Meer:
Eieren niet gevaarlijk voor hart en bloedvaten (1-2-2013)
Afvallen gaat beter met eitjesontbijt (21-8-2008)
Eitje per dag verhoogt je kans op een hartinfarct met twee procent (21-11-2007)


Q10 vergroot overlevingskansen bij hartfalen | Metastudie Komijn verbetert cholesterol Aubergine beschermt bij hartinfarct

Q10 vergroot overlevingskansen bij hartfalen | Metastudie
Terwijl cardiologen steeds meer mensen redden van voorheen dodelijke cardiovasculaire incidenten, neemt het aantal mensen met hartfalen gestaag toe. Voor die groeiende groep is suppletie met Q10 misschien interessant.

Komijn verbetert cholesterol
Als je LDL te hoog, en je HDL te laag is, dan kan suppletie met komijn - de specerij die je gewoon kunt kopen in de buurtsuper - je daarbij misschien een beetje helpen.

Aubergine beschermt bij hartinfarct
De aubergine, de dieppaarse groente die je eigenlijk 'fruit' moet noemen, bevat stoffen die beschermen bij een hartinfarct.