Opgepoetst: 13-4-2021
Opgeladen: 1-2-2013
Opgeborgen in: Eieren, Hart & bloedvaten
Translation: Eggs not dangerous for heart and blood vessels (6-3-2013)

Eieren niet gevaarlijk voor hart en bloedvaten

Van eieren krijg je geen hartaanvallen en geen beroertes. Dat concluderen voedingswetenschappers van Huazhong University of Science and Technology in China in een metastudie waarvoor ze de gegevens van bijna een half miljoen mensen bij elkaar veegden en opnieuw analyseerden.


Eieren niet gevaarlijk voor hart en bloedvaten


Cholesterol & eieren
Nadat wetenschappers vaststelden dat er in een eierdooier 150-180 mg cholesterol zit, ontraadden voorlichters het eten het eten van eieren. Slecht voor hart en bloedvaten, al dat cholesterol, luidde de boodschap. Wie verstandig was, at maximaal 2-3 eieren per week. Studies ruggensteunden die boodschap. Hoe meer eieren mensen eten, hoe meer stijgt het slechte cholesterol LDL in hun bloed, bleek uit onderzoek. Op basis van die studies kon je berekenen dat elk heel ei dat je gemiddeld per dag eet (het cholesterol zit alleen in de dooier) je kans op een hartinfarct met 2.1 procent verhoogt.

Nou is 2.1 procent niet zoveel, en is een berekening nog geen bewijs. Het zag er even naar uit dat dat bewijs er nooit zou komen. De komst van de statines en bloeddrukverlagers heeft de interesse in voeding en hart- en vaatziekten in rijke landen gereduceerd tot nul, waardoor het wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen voeding en hart- en vaatziekten is stopgezet.

In opkomende economieën als China en India ligt de situatie anders. De voedingsindustrie is daar begonnen met de vernietiging van de traditionele eetculturen, en het aantal mensen dat overlijdt aan hartaanvallen en beroertes stijgt. Geld om de bevolking massaal medicijnen te geven is er nog niet, en dus pakken wetenschappers daar het onderzoek naar de relatie tussen voeding en cardiovasculaire gezondheid weer op.

Studie

Eieren niet gevaarlijk voor hart en bloedvaten
Zo ook de Chinese onderzoekers. Die besloten alle beschikbare epidemiologische studies naar het verband tussen de consumptie van eieren en de kans op hart- en vaatziekten te verzamelen, de geschikte gegevens bij elkaar te vegen en nog eens te analyseren. Een metastudie, heet zoiets.

Resultaten
De onderzoekers vonden 17 studies die hun goedkeuring konden wegdragen, met daarin gegevens van in totaal 474.342 mensen. Een deel van die studies had betrekking op hartinfarcten [figuur hieronder], een ander deel op beroertes [tweede figuur hieronder].


Eieren niet gevaarlijk voor hart en bloedvaten


Eieren niet gevaarlijk voor hart en bloedvaten


Zoals je hierboven ziet verminderen eieren de kans op een beroerte een beetje.

De Chinezen ontdekten echter ook dat bij diabeten een hoge inname van hele eieren de kans op hartinfarcten wel degelijk liet toenemen. Klik op de versimpelde tabel hieronder voor de volledige figuur.


Eieren niet gevaarlijk voor hart en bloedvaten


Conclusie
"Results from our meta-analysis do not support that higher egg consumption is associated with elevated risk of coronary heart disease and stroke", vatten de onderzoekers hun bevindingen samen.

"Subgroup analyses suggest a positive association between higher egg intake and risk of coronary heart disease in diabetic patients, and an inverse association between higher egg consumption and incidence of hemorrhagic stroke. Studies with larger sample sizes and longer follow-up times are warranted to confirm these subgroup results."

Bron:
BMJ. 2013 Jan 7;346:e8539.

Meer:
Ei per dag vermindert kans op dodelijke hart- of vaatziekte (28-5-2018)
Zijn eieren goed voor hart en bloedvaten? (23-11-2016)
Hart en bloedvaten krachtsporter lijden niet onder paar eieren bij het ontbijt (2-4-2015)


Aubergine beschermt bij hartinfarct Avocado's zijn nog beter voor hart en bloedvaten dan je denkt Komijn verbetert cholesterol

Aubergine beschermt bij hartinfarct
De aubergine, de dieppaarse groente die je eigenlijk 'fruit' moet noemen, bevat stoffen die beschermen bij een hartinfarct.

Avocado's zijn nog beter voor hart en bloedvaten dan je denkt
Een humane studie door onderzoekers van Pennsylvania State University.

Komijn verbetert cholesterol
Als je LDL te hoog, en je HDL te laag is, dan kan suppletie met komijn - de specerij die je gewoon kunt kopen in de buurtsuper - je daarbij misschien een beetje helpen.