Opgeladen: 23-11-2016
Opgeborgen in: Eieren, Hart & bloedvaten, Eiwitten
Translation: No translation yet

Zijn eieren goed voor hart en bloedvaten?

Zijn eieren goed voor hart en bloedvaten?
Eet elke dag een ei, en je kans op een dodelijke beroerte neemt af met 12 procent. Okee, da's niet veel. Maar het is heel wat anders dan het Voedingscentrum vertelt. Die boodschap kwetteren legio media op dit moment vrolijk rond. [thesun.co.uk 1st November 2016] [mirror.co.uk 1 Nov 2016] [thetimes.co.uk November 2 2016] Wij, de karakterloze samenstellers van dit gratis webmagazijn, volgen hun voorbeeld. Maar pas nadat we de studie hebben gelezen waarop die berichten zijn gebaseerd.

Sponsor
"Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet", schrijft het Voedingscentrum op zijn website. [voedingscentrum.nl] "Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, vlees, ei en/of vleesvervangers. Het eten van 2-3 eieren per week past in een gevarieerde voeding. Wil je meer eieren eten, eet dan minder vet vlees, kaas en leverproducten."

In eierdooiers zit nu eenmaal relatief veel verzadigde vet en vooral veel cholesterol. Als je de eierdooier wegknikkert, zoals bodybuilders vroeger deden, is de door het Voedingscentrum geadviseerde beperking niet meer van toepassing.

De eierproducerende sector probeert al sinds voedingswetenschappers voor de eerste keer meldden dat er in eierdooiers veel cholesterol zit het imago van eieren op te vijzelen. Samen met de vlees- en melkindustrie betaalt de sector onderzoek dat moet aantonen dat verzadigd vet en cholesterol niet riskant is, en op eigen kracht financiert de sector onderzoek waaruit moet blijken dat eieren verschrikkelijk gezond zijn.

Ook dit onderzoek is bekostigd door de sector - door het Amerikaanse Egg Nutrition Center, om precies te zijn. [eggnutritioncenter.org] Die organisatie meldt de onderzoeksresultaten triomfantelijk op zijn website.


Zijn eieren goed voor hart en bloedvaten?Studie
Voor de eierproducenten deden onderzoekers van het Amerikaanse EpidStat Institute een metastudie, waarin ze de gegevens van een aantal geselecteerde eerdere gepubliceerde studies bijeenveegden en opnieuw analyseerden. De onderzoekers vonden zeven geschikte studies naar het effect van de consumptie van eieren op beroerte, en zeven naar het effect van eieren op dodelijke hart- en vaatziekten.

Resultaten
Studiedeelnemers die geregeld eieren consumeerden - je moet dan denken aan een eitje per dag - hadden ietsepietsie minder kans [12 procent, om precies te zijn] op een dodelijke beroerte dan de studiedeelnemers doe 0 tot 2 eieren per week aten [figuur hieronder]. Wat dat betreft klopt de boodschap op de webstek van het Egg Nutrition Center.


Zijn eieren goed voor hart en bloedvaten?


Zijn eieren goed voor hart en bloedvaten?Keken de onderzoekers niet alleen naar fatal stroke, maar naar alle dodelijke hart- en vaatziekten, dan kromp de beschermende werking van een eitje per dag ineen tot 2 procent [hierboven]. Da's niks.

De onderzoekers probeerden vervolgens een preciezer beeld te krijgen van de relatie tussen het aantal eieren en de kans op sterfte. Je zou verwachten dat hoe meer eieren de studiedeelnemers aten, hoe lager hun kans op een dodelijke beroerte of dodelijke hart- of vaatziekte in het algemeen was. En dat was niet zo...


Zijn eieren goed voor hart en bloedvaten?Conclusie
Je kunt uit deze studie weinig afleiden. Anders dan de media beweren, toont hij in ieder geval niet aan dat eieren goed zijn voor hart- en bloedvaten.

Bron:
J Am Coll Nutr. 2016 Oct 6:1-13. [Epub ahead of print].

Meer:
Hart en bloedvaten krachtsporter lijden niet onder paar eieren bij het ontbijt (2-4-2015)
Eieren niet gevaarlijk voor hart en bloedvaten (1-2-2013)
Eet elke dag twee eieren, en je kans op kanker verdubbelt (30-7-2004)


Met drie eitjes erbij wordt salade een stuk gezonder Eieren verhogen opname carotenoïden uit rauwe groenten Afslanken gaat beter met eitjesontbijt

Met drie eitjes erbij wordt salade een stuk gezonder
Door de toevoeging van eieren neemt de opname van vitamine E uit de salade toe met 450 tot 750 procent.

Eieren verhogen opname carotenoïden uit rauwe groenten
En die stoffen zijn voor sporters, afslankers, ijdeltuiten en gezondheidsfanaten razend interessant.

Afslanken gaat beter met eitjesontbijt
Ontbijten met omelet beter voor gewichtsverlies dan ontbijten met witbrood.