Opgeladen: 21-10-2016
Opgeborgen in: Carotenoïden
Translation: No translation yet

Eieren verhogen opname carotenoïden uit rauwe groenten

Eieren verhogen opname carotenoiden uit rauwe groenten
Eieren verhogen opname carotenoiden uit rauwe groenten
Eieren verhogen opname carotenoiden uit rauwe groenten
Je neemt vitamine E uit een salade met verse tomaten en andere groenten beter op als je daar ook een paar eitjes bij eet, schreven we gisteren. De auteurs van de studie waaruit we die wijsheid haalden publiceerden in 2015 een bijna identiek onderzoek in de American Journal of Clinical Nutrition. Daaruit blijkt dat eieren ook de opname van carotenoïden uit verse groenten verhogen. En die stoffen zijn voor sporters, afslankers, ijdeltuiten en gezondheidsfanaten razend interessant.

Studie
De proefopzet was gelijk aan die waarover we gisteren schreven: de onderzoekers gaven 16 gezonde jonge mannen met drie verschillende gelegenheden een salade. Die bestond uit "100 g tomatoes, 62 g shredded carrots, 70 g baby spinach, 25 g romaine lettuce, and 5 g Chinese wolfberries, and was served with 3 g canola oil."

De ene keer aten de mannen alleen salade. Een andere keer aten de mannen daarbij ook 75 gram roerei [die maak je van anderhalf ei], en weer een andere keer aten de mannen 50 gram roerei [gemaakt van 3 eieren] bij hun salade.

Resultaten
Nadat de proefpersonen hun salade hadden gegeten, steeg de concentratie van de carotenoïden alpha- en bèta-caroteen, lycopeen, luteïne en zeaxanthine in hun bloed.


Eieren verhogen opname carotenoïden uit rauwe groentenVoor alle carotenoïden gold dat de combinatie met eieren de toename van de concentratie extra verhoogde. CON = alleen salade, LE = salade plus anderhalf ei, HE = salade plus drie eieren.


Eieren verhogen opname carotenoïden uit rauwe groentenDe manier waarop eieren de opname van carotenoïden uit de salade vergroten is, vermoeden de onderzoekers, dezelfde als de manier waarop eieren de opname van tocopherolen vergroten. De vetten en vet-achtige stoffen in eieren vormen kleine bolletjes in de spijsverteringsorganen, en worden in die vorm opgenomen door het lichaam. Carotenoïden zijn vet-oplosbaar, en liften met die bolletjes mee.

Conclusie
"The absorption of carotenoids contained in carotenoid-rich foods such as raw-vegetable salads can be effectively enhanced by co-consuming cooked whole eggs", concluderen de onderzoekers. "These results support that egg, which is a nutrient-rich food that contains essential amino acids, unsaturated fatty acids, and B vitamins, may be used to increase the nutritive value of vegetables, which are underconsumed by the majority of people living in the United States."

Net als het onderzoek waarover we gisteren schreven, is ook deze studie betaald door de American Egg Board, een organisatie voor eierproducenten.

Bron:
Am J Clin Nutr. 2015 Jul;102(1):75-83.

Meer:
Met drie eitjes erbij wordt salade een stuk gezonder (20-10-2016)


Luteine is een medicijn tegen een zittende leefstijl Alpha-caroteen, de levensverlenger in wortels Lycopeen en beta-caroteen beschermen tegen hartinfarct

Luteïne is een medicijn tegen een zittende leefstijl
Dagelijks slikten de proefpersonen in deze studie in 21 milligram luteïne en 0.9 milligram van het aan luteïne verwante zeaxanthine.

Alpha-caroteen, de levensverlenger in wortels
Bij mensen met een hoge BMI kan een hoge inname van alpha-caroteen de sterftekans zo ongeveer halveren.

Lycopeen en bèta-caroteen beschermen tegen hartinfarct
Mannen die relatief veel wortels en tomatensap consumeren hebben minder kans op een hartinfarct dan mannen die dat niet doen.

Door suppletie met goji richt influenzavirus minder schade aan Niet de zonnebank maar carotenoiden maken je aantrekkelijker Elke 10 gram wortel maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleiner

Door suppletie met goji richt influenzavirus minder schade aan
Goji is voor zover bekend de beste voedingsbron van zeaxanthine.

Niet de zonnebank maar carotenoïden maken je aantrekkelijker
Lycopeen, bèta-caroteen, alpha-caroteen, zeaxanthine en luteïne maken je huid mooier.

Elke 10 gram wortel maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleiner
En dat heeft waarschijnlijk alles met carotenoïden te maken. Epidemiologie.