Opgeladen: 20-10-2016
Opgeborgen in: Vitamine E, Vitamines
Translation: No translation yet

Met drie eitjes erbij wordt salade een stuk gezonder

Met drie eitjes erbij wordt salade een stuk gezonder
Met drie eitjes erbij wordt salade een stuk gezonder
Met drie eitjes erbij wordt salade een stuk gezonder
Een salade met verse tomaat, spinazie en gewone sla wordt - in ieder geval wat de opname van vitamines betreft - een stuk gezonder als je daar drie eieren bij doet. Dat kun je afleiden uit een humane studie die voedingswetenschappers van Purdue University in de VS publiceerden in de Journal of Nutrition. Volgens de Amerikanen neemt door de toevoeging van eieren de opname van vitamine E uit de salade toe met 450 tot 750 procent.

Studie
De onderzoekers gaven 16 gezonde jonge mannen met drie verschillende gelegenheden een salade. Die bestond uit "100 g tomatoes, 62 g shredded carrots, 70 g baby spinach, 25 g romaine lettuce, and 5 g Chinese wolfberries, and was served with 3 g canola oil."

De ene keer aten de mannen alleen salade. Een andere keer aten de mannen daarbij ook 75 gram roerei [die maak je van anderhalf ei], en weer een andere keer aten de mannen 50 gram roerei [gemaakt van 3 eieren] bij hun salade.

En voordat je het vraagt: jazeker, ook dit onderzoek is gefinancierd door de American Egg Board, een organisatie voor en van eierproducenten.

Tien uur nadat de mannen de salade hadden gegeten monitorden de onderzoekers in het bloed de concentratie van de vitamine E-analogen alpha-tocopherol en gamma-tocopherol.


Met drie eitjes erbij wordt salade een stuk gezonderVitamine E is een verzameling verbindingen, die met elkaar gemeen hebben dat ze vrije radicaalreacties neutraliseren. Een belangrijke groep binnen de vitamine E-familie zijn de tocopherolen. Je hebt alpha-, bèta- en gamma-tocopherol, die weliswaar sterk op elkaar lijken, maar in het lichaam allemaal een andere vrije radicaalreactie blokkeren.

Uit het gros van de studies naar het effect van vitamine E-suppletie komt weinig. Dat komt, vermoeden onderzoekers, omdat die supplementen meestal alleen alpha-tocopherol bevatten. Omdat alpha-tocopherol andere tocopherolen verdringt, kan suppletie met hoge doses alpha-tocopherol het type vrije radicaalschade verhogen dat normaliter wordt voorkomen door bèta- en gamma-tocopherol.

Resultaten
De proefpersonen namen significant meer vitamine E op uit de salade als ze daarbij ook drie eieren aten. CON: alleen salade, LE: salade plus anderhalf ei, HE: 3 eieren.


Met drie eitjes erbij wordt salade een stuk gezonderDe totale opname van alpha-tocopherol nam toe met factor 7.5, die van gamma-tocopherol met een factor 4.5.


Met drie eitjes erbij wordt salade een stuk gezonderDe onderzoekers vermoeden dat de vetten en vet-achtige stoffen in eieren in de opname van vitamine E hebben vergroot. De spijsverteringsorganen nemen vetten, cholesterol en fosfolipiden (alle drie ruimschoots voorhanden in eieren) op in de vorm van bolletjes die voedingswetenschappers micellen noemen. Vitamine E is een vet-oplosbare vitamine, en komt waarschijnlijk via die micellen het lichaam in.

Conclusie
"The consumption of cooked whole eggs is an effective way to increase the absorption of alpha-tocopherol and gamma-tocopherol from co-consumed low-fat foods that naturally contain vitamin E, such as a raw mixed-vegetable salad", resumeren de onderzoekers. "Co-consuming cooked whole eggs with a vegetable salad improves the nutritional value of the vegetables, which are underconsumed by most of the US population."

Bron:
J Nutr. 2016 Sep 21. pii: jn236307. [Epub ahead of print].

Meer:
En toch verlengt vitamine E de levensduur... (7-11-2010)
Vitamine E beschermt testes tijdens kuur (26-2-2010)
Vitamine E is haargroeimiddel (29-4-2009)


Vitamine E verlaagt kans op prostaatkanker - maar niet in pilvorm
Alleen vitamine E in voedingsmiddelen beschermt.

Combinatie lycopeen en vitamine E remt prostaatkanker in dierstudie
Uitgevoerd door BASF.

Dieet met veel vitamine E zorgt voor sterkere spieren
65-plussers met veel vitamine E, vitamine C en betacaroteen in hun voeding hebben sterkere spieren dan ouderen bij wie dat niet het geval is.