Opgeladen: 19-7-2016
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine B, NAD+
Translation: No translation yet

Dierstudie: nicotinamide-riboside beschermt je oren tegen lawaai

Zowel blootstelling aan lawaai op het werk of lawaai het gevolg van muzikale liefhebberij kunnen het gehoor beschadigen. Vraag het maar aan Google. Een dierstudie die onderzoekers van de universiteit van Cornell hebben gepubliceerd in Cell Metabolism suggereert dat suppletie met nicotinamide-riboside je oren tegen lawaai beschermt.

Studie
De onderzoekers stelden muizen gedurende twee uur bloot aan lawaai met voldoende intensiteit om het gehoor te beschadigen.

Een deel van de muizen had de vijf dagen voordat dat gebeurde elke dag een extreem hoge dosis nicotinamide-riboside gekregen [Before]. Een ander deel kreeg diezelfde dagelijkse dosis gedurende de eerste 14 dagen na de blootstelling [After], en weer een ander deel kreeg de vitamineanaloog zowel voor als na de blootstelling toegediend [Before + After].

Een vierde groep muizen kreeg tenslotte geen actieve stoffen [Vehicle].

Resultaten
Na de blootstelling aan lawaai trad bij de muizen een aanzienlijke gehoorschade op, maar toediening van nicotinamide-riboside voorkwam dat.


Dierstudie: nicotinamide-riboside beschermt je oren tegen lawaai


Dierstudie: nicotinamide-riboside beschermt je oren tegen lawaaiDe onderzoekers herhaalden hun proeven met muizen - om precies te zijn: C57BL/6-muizen - waarvan bij een deel het enzym SIRT3 niet meer werkte [SIRT3-/-]. Bij die muizen beschermde nicotinamide-riboside [NR-Treat] het gehoor niet tegen lawaai. Dat zie je hierboven.

Nicotinamide-riboside werkt dus via SIRT3. Dat is conform de theorie.

Mechanisme
Het gehoororgaan bestaat uit een vloeistof met haartjes daarin. Geluid brengt de vloeistof in beweging, en de haartjes voelen dat. De haartjes geven de gehoorsensatie door aan de hersenen via zenuwen. Lawaai beukt de zenuwen [hieronder: rode klodders] los van de haartjes [groene klodders].


Dierstudie: nicotinamide-riboside beschermt je oren tegen lawaai


nicotinamide-riboside beschermt je oren tegen lawaaiDe figuren hierboven laten zien hoe nicotinamide-riboside voorkomt dat de zenuwen [Neurite] losraken van haartjes in het gehoororgaan [IHC].

Conclusie
"Nicotinamide-riboside is used as a dietary supplement and is a natural component of milk and certain other foods, raising the possibility that variability in dietary nicotinamide-riboside consumption could also contribute to the susceptibility to hearing loss in humans", schrijven de onderzoekers.

"Since nicotinamide-riboside exhibits minimal toxicity, nicotinamide-riboside supplementation may be a valuable approach for reducing the prevalence of noise-induced hearing loss."

Bron:
Cell Metab. 2014 Dec 2;20(6):1059-68.

Meer:
Dit is de veilige dosis van nicotinamide-riboside (14-7-2016)
Antiverouderingsvitamine nicotinamide-riboside houdt diabeten gezond (5-7-2016)
Nicotinamide-riboside verlengt levensduur en verjongt spieren (7-6-2016)


Lecithine houdt gehoor scherp
Dierstudie.

Mix van magnesium, betacaroteen en vitamine C en E beschermt oren tegen lawaai
Nog een dierstudie.

Dieet met veel magnesium, bèta-caroteen en vitamine C en E beschermt je gehoor
Epidemiologische studie.