Opgeladen: 9-4-2020
Opgeborgen in: Kanker & lichaamsbeweging, Krachttraining, Kanker voorkomen & overleven, Anabolica & studies, Anabolica & gezondheidsrisico's
Translation: Steroids eliminate the cancer-inhibiting effect of strength training (10-4-2020)

Door anabolengebruik verdwijnt de kankerremmende werking van krachttraining

Lichaamsbeweging, en dan vooral krachttraining, beschermt tegen kanker. Elke intensieve workout activeert het immuunsysteem om kankercellen. Meer daarover lees je hier, hier en hier. Een Australische humane studie suggereert dat alleen naturelkrachtsporters van dat effect kunnen profiteren - en anabolengebruikers dus niet...

Studie
De onderzoekers lieten 16 gezonde mannen van 21-35 jaar gedurende 6 weken 3 keer per week trainen met gewichten. De onderzoekers verdeelden de proefpersonen, die tussen twee haakjes aten en trainden op identieke wijze, in 2 groepen.

7 proefpersonen kregen wekelijks een injectie zonder actieve stoffen; 9 proefpersonen kregen wekelijks een injectie met 3.5 milligram testosteron-enantaat per kilo lichaamsgewicht.

Het onderzoek, dat in 2008 werd gepubliceerd in de Journal of Exercise Science and Fitness, werd bekostigd door het Britse TV-kanaal Channel 4. Het kanaal gebruikte de uitkomsten van het onderzoek voor een TV-show over de gevolgen van anabolengebruik.

De eerste auteur van het onderzoek, Sonya Marshall-Gradisnik, kreeg in 2005 een wetenschapsprijs voor de studie. [scu.edu.au 25 October 2005]

Resultaten
De proefpersonen die testosteron gebruikten, werden significant zwaarder dan de proefpersonen in de placebogroep. Ze werden bovendien sneller, bleek uit tests waarin de mannen op een fiets korte sprints moesten trekken.


Door anabolengebruik verdwijnt de kankerremmende werking van krachttraining


Da's allemaal niet zo opzienbarend. Interessanter is het effect van de testosterontoediening op het immuunsysteem. Na 6 weken training verhoogde een korte maar intensieve cardiotraining de activiteit van de Natural Killer Cells in de placebogroep. In de testosterongroep nam de activiteit van de Natural Killer Cells daarentegen af.


Door anabolengebruik verdwijnt de kankerremmende werking van krachttraining


De onderzoekers bepaalden de activiteit van de Natural Killer Cells trouwens door de cellen uit het bloed van de proefpersonen te halen, en die in reageerbuizen in contact te brengen met kankercellen. Vervolgens keken de onderzoekers hoeveel kankercellen door de Natural Killer Cells werden uitgeschakeld.

Testosterontoediening had geen invloed op de aantallen immuuncellen.

Conclusie
"This is the first double-blind placebo-controlled study to report a reduction in natural killer cytotoxic activity following acute anaerobic exercise after anabolic-androgenic steroids administration to young healthy men", schrijven de onderzoekers.

"This reduction in acute natural killer cytotoxic activity pre to post exercise after testosterone enanthate administration for 6 weeks suggests an undesirable outcome on an aspect of immune function which is contrary to the performance gains that were found in these subjects."

Bron:
J Exerc Sci Fit. 2008;6(2):106-14.

Meer:
Hoe gescheiden ouders het immuunsysteem van hun kinderen kunnen verzieken (29-3-2020)
Stress vermijden is virusinfectie voorkomen (26-3-2020)
Ketodieet brengt immuunsysteem in stelling tegen griepvirus (22-11-2019)


Hoe gezonder je leeft, hoe beter functioneren je Natural Killer Cells Hoe bomen je immuunsysteem sterker maken Altijd maar verkouden en grieperig? Ga meer bewegen...

Hoe gezonder je leeft, hoe beter functioneren je Natural Killer Cells
De Natural Killer Cells zijn de eerste verdedigingslinie van het lichaam tegen infectieziekten en kanker. Hoe goed die verdedigingslinie werkt, hangt onder meer af van je leefstijl.

Hoe bomen je immuunsysteem sterker maken
In een bomenrijke omgeving zitten er allerlei essentiële oliën en andere stoffen in de lucht die Natural Killer Cells effectiever en agressiever maken.

Altijd maar verkouden en grieperig? Ga meer bewegen...
Als je elke dag een klein uurtje lichamelijk actief bent, is de kans dat je verkouden wordt bijna de helft van wat hij zou zijn als je normaliter niet van je bank of bureaustoel komt.