Opgeladen: 3-4-2018
Opgeborgen in: Antioestrogenen, Tamoxifen, Slaap, Kanker, Borstkanker
Translation: A healthy sleep rhythm makes antioestrogens more effective (4-4-2018)

Door een gezond slaapritme werken antioestrogenen beter

Antioestrogenen werken waarschijnlijk beter als je slaapritme beter is, en je 's avonds en 's nachts meer melatonine aanmaakt. Dat rapporteerden celbiologen van Tulane University School of Medicine in 2014 in Cancer Research. De onderzoekers bestudeerden de impact van een gezond slaapritme op de werking van tamoxifen in een dierstudie. De uitkomsten van hun onderzoek zijn interessant van vrouwen met een estradiolgevoelige vorm van borstkanker, maar ook voor farmacologische sporters.

Studie
De onderzoekers implanteerden estradiolgevoelige MCF-7 borstkankercellen in muizen. Een deel van die muizen zat 's nachts in het donker [LD 12:12], een ander deel was 's nachts blootgesteld aan gedimd licht [dLEN].

Een deel van de muizen in de dLEN-groep kreeg melatonine [dLEN-Mel].

Door een gezond slaapritme werken antioestrogenen beter
Toen de onderzoekers het gewicht van de tumoren op 1.5 gram schatten, gaven ze de proefdieren het antioestrogeen tamoxifen. Tamoxifen blokkeert de werking van de estradiolreceptor.

Resultaten
De toediening van tamoxifen [TAM] had geen effect op de groei van de tumoren als de proefdieren 's nachts waren blootgesteld aan licht [dLEN], vertelt de figuur hieronder. Maar als de proefdieren die 's nachts waren blootgesteld aan licht behalve tamoxifen ook melatonine [MLT] kregen, reageerden hun tumoren ineens weer wel op tamoxifen.


Door een gezond slaapritme werken antioestrogenen beter


Door een gezond slaapritme werken antioestrogenen beter


De suppletie met melatonine bracht de concentratie melatonine in de ratten die 's nachts werden blootgesteld aan licht op het niveau van ratten die 's nachts in het donker zaten.

Melatonine, toegevoegd als supplement of vrijgekomen tijdens een gezonde slaap, remt de werking van de estradiolreceptor, ontdekten de onderzoekers toen ze tumorcellen van hun proefdieren bestudeerden.


Door een gezond slaapritme werken antioestrogenen beter


Conclusie
"In conclusion, the present investigation highlights and validates the importance of an intact endogenous nocturnal circadian melatonin signal in sensitizing human breast tumor cells to tamoxifen therapy", schrijven de onderzoekers.

"Moreover, our work demonstrates that a comprehensive understanding and maintenance of host/cancer circadian biology and the circadian-regulated nature of cancer metabolism and signaling are essential to derive the maximal efficacy from tamoxifen and possibly other endocrine therapies."

"It is plausible that many, if not all, patients with breast cancer are likely to be subjected to various degrees of light exposure at night and may be circadian/melatonin disrupted as a result of lack of sleep, and/or chronic late night shift work.

"Therefore, light exposure at night may represent a unique and previously unappreciated risk factor that could account for some forms of intrinsic and possibly acquired tamoxifen resistance and may even lead to a shortened survival time and even a decreased survival rate."

Bron:
Cancer Res. 2014 Aug 1;74(15):4099-110.

Meer:
Waarom goede slaap mannen misschien mannelijker maakt, en vrouwen beschermt tegen kanker (20-12-2017)
Vecht je tegen kanker? Ga op tijd naar bed! (31-10-2017)
Goede slaap helpt kankerpatiënt overleven (17-7-2017)


Door suppletie met GLA werkt tamoxifen beter

Minder estradiol door melatonine

De antioestrogene werking van visolie

Door suppletie met GLA werkt tamoxifen beter
Suppletie met GLA kan het aantal estradiolreceptoren in cellen verminderen, en de antioestrogene werking van tamoxifen versterken. Dierstudie.

Minder estradiol door melatonine
Als je deze kleine Israelische studie mag geloven, dan vermindert het slaaphormoon melatonine bij een kwart van de mannen de aanmaak van estradiol.

De antioestrogene werking van visolie
Stel je menselijke borstkankercellen in reageerbuizen bloot aan DHA, dan stimuleert DHA in de cellen de afbraak van estradiolreceptoren.