Opgeladen: 31-10-2017
Opgeborgen in: Slaap, Kanker voorkomen & overleven, Borstkanker
Translation: No translation yet

Vecht je tegen kanker? Ga op tijd naar bed!

Mensen met kanker vergroten misschien hun overlevingskansen als ze gewoon gaan slapen als ze moe zijn. Dat schreven onderzoekers van Stanford University in 2014 in Chronobiology International. Een slaappatroon waarbij mensen naar bed gaan als ze nog niet moe zijn, of juist wakker blijven als hun lichaam toe is aan slaap, maakt dat het lichaam minder goed in staat is om kankercellen te bevechten.

Studie
De onderzoekers bestudeerden 85 vrouwen die voor een tweede keer borstkanker hadden gekregen. Die vorm van borstkanker is chronisch, en zal niet meer weggaan. De onderzoekers bepaalden aan de hand van vragenlijsten het slaappatroon van de vrouwen, en verdeelden de vrouwen vervolgens in twee groepen: een groep die gewoon naar bed ging als ze moe waren, en een groep die consequent te vroeg of te laat onder de wol kroop.

Resultaten
Bij de vrouwen die op tijd naar bed gingen was de kanker, na de eerste behandeling, langer weggebleven dan bij de vrouwen die te vroeg of te laat naar bed gingen.


Vecht je tegen kanker? Ga op tijd naar bed!Bij de vrouwen die te vroeg of laat naar bed gingen keerde de kanker gemiddeld na ongeveer 4 jaar terug. Bij de vrouwen met een gezonder slaappatroon gebeurde dat gemiddeld pas na bijna 7 jaar.

Mechanisme
De onderzoekers vermoedden aanvankelijk dat vrouwen die bijtijds naar bed gaan beter meer Natural Killer Cells aanmaken. Die cellen ruimen kankercellen op.

De onderzoekers konden echter geen relatie vinden tussen het slaappatroon en het aantal Natural Killer Cells in het bloed van de vrouwen.

Conclusie
"Misalignment of bedtime on a daily basis may be a significant disruption of circadian rhythms that could be associated with cancer progression", schrijven de onderzoekers. "A prospective study with a larger sample is necessary to replicate these associations, explore causality, and identify underlying mechanisms."

"These findings suggest the possibility that improved sleep practices, especially matching preferred to actual sleep times, could have beneficial effects on [...] quantity of life for women with metastatic breast cancer."

Bron:
Chronobiol Int. 2014 Mar;31(2):214-21.

Meer:
Goede slaap vergroot overlevingskansen bij kanker (17-7-2017)
Een paar uur voordat je gaat slapen niet meer eten remt kankercellen (20-6-2017)
Slaapmiddelen verviervoudigen sterftekans, verdubbelen kans op kanker (3-6-2012)
(20-4-2017)


In combinatie met andere vormen van lichaamsbeweging vergroot krachttraining de overlevingskans van kankeroverlevers

Elke intensieve trainingssessie is een chemo light

Dieet met veel noten vergroot overlevingskansen prostaatkanker

In combinatie met andere vormen van lichaamsbeweging vergroot krachttraining de overlevingskans van kankeroverlevers
Combinatie van bewegingsvormen verbetert de perspectieven van mensen die leven met kanker.

Elke intensieve trainingssessie is een chemo light
Spectaculaire dierstudies en humane studies uit Denemarken.

Dieet met veel noten vergroot overlevingskansen prostaatkanker
Epidemiologie.