Opgepoetst: 20-9-2019
Opgeladen: 12-5-2014
Opgeborgen in: Psychologie, Cardio- en duurtraining
Translation: Endurance athletes who talk to themselves perform better (29-5-2014)

Sporter die in zichzelf praat presteert beter

Duursporter die in zichzelf praat presteert beter
Als je kilometers aan het vreten bent, en waarschijnlijk ook tijdens afmattende cardiosessies, neemt je uithoudingsvermogen toe als je jezelf hardop aanmoedigt. Sporters weten dat al jaren, maar het wetenschappelijke bewijs voor de prestatieverbeterende werking van 'self talk' is tamelijk recent. Sportwetenschappers van Bangor University in de UK publiceerden het in 2014 in Medicine & Science in Sports & Exercise.

Aanmoediging
Onderzoekers bewezen in de jaren negentig van de vorige eeuw dat zowel de kracht als het uithoudingsvermogen van sporters toeneemt door aanmoediging. Tijdens workouts en trainingen is die aanmoediging er dikwijls niet, en spreken sommige sporters zichzelf bemoedigend toe. Of dat effect heeft? Dat was tot voor kort onbekend.

Studie
Anthony Blanchfield onderzoekt bij Bangor University "psychobiological interventions to enhance endurance exercise performance", en besloot het effect van self talk te meten in een experiment waaraan 24 recreatieve sporters meewerkten. Blanchfield bepaalde hoe lang zijn proefpersonen konden fietsen met een intensiteit waarbij ze 80 procent van hun peak power output moesten leveren.

De helft van de proefpersonen zocht daarna, in een periode van 2 weken, een aantal frases uit waarmee ze zichzelf konden aanmoedigen, en leerde protocollen hoe ze die frases moesten gebruiken. De andere helft - de controlegroep - deed dat niet.

Resultaten
Toen Blanchfield na die interventie de self talk-groep en de controlegroep nog eens liet fietsen, ontdekte hij dat het uithoudingsvermogen van de self talk-groep was toegenomen, en dat van de controlegroep niet. De figuur hieronder geeft het aantal seconden weer dat beide groepen voor en na de interventie konden blijven fietsen.


Duursporter die in zichzelf praat presteert beter


Bijna alle proefpersonen in de experimentele groep reageerden positief op de self talk. In de figuur hieronder zie je de tijden van alle deelnemers afzonderlijk.


Duursporter die in zichzelf praat presteert beter


Blanchfield helderde het mechanisme achter de positieve werking van self talk gedeeltelijk op. Het zichzelf bemoedigend toespreken verminderde het gevoel van vermoeidheid en uitputting [RPE].


Duursporter die in zichzelf praat presteert beter


Conclusie
"This illustrates that psychobiological interventions designed to specifically target favorable changes in the perception of effort are of benefit to endurance performance and should be extensively investigated in the context of competitive preparation for endurance athletes", concludeert Blanchfield.

Bron:
Med Sci Sports Exerc. 2014 May;46(5):998-1007.

Meer:
Aanmoediging maakt sterker en fitter (28-5-2012)


Moeilijke klus wordt makkelijker door een rechte houding Behoefte aan meer energie? Neem een placebo! Positieve feedback vergroot spierkracht vijftigplusser

Moeilijke klus wordt makkelijker door een rechte houding
Heb je moeite met wiskunde, en heb je een wiskunde-examen? Of moet je een belangrijke brief schrijven, maar ben je niet zo'n literair talent?

Behoefte aan meer energie? Neem een placebo!
In placebo's zit placebine. Keigoed spul! Met verrassend weinig bijwerkingen...

Positieve feedback vergroot spierkracht vijftigplusser
Leeftijdsdiscriminatie maakt dat vijftigplussers zichzelf daadwerkelijk ouder gaan voelen - en ook een beetje zieker worden. Krijgen vijftigplussers een positieve boodschap over hun functioneren, dan gebeurt het tegenovergestelde.