|
Een half uur bewegen per dag? Maak daar maar drie uur van...
Volgens wetenschappers en voorlichters zouden we allemaal minstens elke dag een half uur moeten bewegen als we gezond willen blijven. En als je dat al doet, dan zou je ernaar moeten streven om van dat half uurtje een heel uur te maken. Die richtlijn is aan de bescheiden kant, schrijven epidemiologen van de University of Washington in de BMJ. Volgens hun meta-analyse gaat onze gezondheid er pas goed op vooruit als we elke dag twee tot drie uur bewegen.
Studie
Gezondheidswetenschappers drukken lichaamsbeweging uit in metabolic equivalent minutes en metabolic equivalent hours. Wat dat precies zijn lees je hier.
Resultaten
In de figuur hieronder zie je het effect van lichaamsbeweging op de kans op een hartaanval, beroerte, borstkanker, darmkanker en diabetes type-2.
Conclusie
In rijke landen vertalen voorlichters dat met 30 minuten actief zijn per dag. Ze gaan er daarbij van uit dat bewoners van die landen zo verwend zijn dat ze minstens twee dagen per week geen fluit uitvoeren, en ook niet een stukje kunnen lopen.
Volgens de studie die nu is verschenen in de BMJ worden de positieve gezondheidseffecten pas echt de moeite waard bij fors meer dan die 600 metabolic equivalent minutes - ergens tussen de 3000 en 4000 metabolic equivalent minutes, om precies te zijn. Dat is dus 7 keer meer dan dat ene halve uurtje wandelen.
"For example, climbing stairs for 10 minutes, vacuuming for 15 minutes, gardening for 20 minutes, running for 20 minutes, and walking or cycling for transportation for 25 minutes, on a daily basis, would together achieve about 3,000 metabolic equivalent minutes a week."
In de praktijk zullen alleen sporters en mensen die fysiek werk doen de optimale hoeveelheid lichaamsbeweging kunnen halen.
Bron: Meer:
|
|