Opgeladen: 14-8-2016
Opgeborgen in: Langer leven, Kanker, Hart & bloedvaten
Translation: Half an hour exercise a day? Make that three hour... (20-12-2016)

Een half uur bewegen per dag? Maak daar maar drie uur van...

Volgens wetenschappers en voorlichters zouden we allemaal minstens elke dag een half uur moeten bewegen als we gezond willen blijven. En als je dat al doet, dan zou je ernaar moeten streven om van dat half uurtje een heel uur te maken. Die richtlijn is aan de bescheiden kant, schrijven epidemiologen van de University of Washington in de BMJ. Volgens hun meta-analyse gaat onze gezondheid er pas goed op vooruit als we elke dag twee tot drie uur bewegen.

Studie
De onderzoekers verzamelden 174 epidemiologische studies naar de wisselwerking tussen lichaamsbeweging en de kans op chronische ziekte. Vervolgens veegden ze alle gegevens bij elkaar, en analyseerden ze die opnieuw. De onderzoekers beperkten zich tot ischemic heart disease [zeg maar: hartinfarcten], beroertes, borstkanker, darmkanker en diabetes type-2.

Gezondheidswetenschappers drukken lichaamsbeweging uit in metabolic equivalent minutes en metabolic equivalent hours. Wat dat precies zijn lees je hier.

Resultaten
Voor de meeste chronische ziekten die de onderzoekers onder de loep namen zag het verband tussen lichaamsbeweging en de kans op die ziekte er uit zoals je hieronder ziet. Die figuur heeft betrekking op hartinfarcten.


Volgens wetenschappers en voorlichters zouden we allemaal minstens elke dag een half uur moeten bewegen als we gezond willen blijven. En als je dat al doet, dan zou je ernaar moeten streven om van dat half uurtje een heel uur te maken. Die richtlijn is misschien aan de bescheiden kant, schrijven epidemiologen van de University of Washington in de BMJ. Volgens hun meta-analyse gaat onze gezondheid er pas goed op vooruit als we elke dag twee tot drie uur bewegen.Hoe meer mensen bewegen, hoe kleiner de kans op een infarct. Op het moment dat mensen ergens tussen 3000 en 4000 metabolic equivalent minutes bewegen hebben ze het gros van de beschermende werking die beweging kan bieden te pakken. Meer bewegen is niet negatief, maar voegt meestal weinig meer toe.

In de figuur hieronder zie je het effect van lichaamsbeweging op de kans op een hartaanval, beroerte, borstkanker, darmkanker en diabetes type-2.


Volgens wetenschappers en voorlichters zouden we allemaal minstens elke dag een half uur moeten bewegen als we gezond willen blijven. En als je dat al doet, dan zou je ernaar moeten streven om van dat half uurtje een heel uur te maken. Die richtlijn is misschien aan de bescheiden kant, schrijven epidemiologen van de University of Washington in de BMJ. Volgens hun meta-analyse gaat onze gezondheid er pas goed op vooruit als we elke dag twee tot drie uur bewegen.Conclusie
Op dit moment adviseert de wereldgezondheidsorganisatie WHO om elke week minstens 600 metabolic equivalent minutes lichamelijk actief te zijn. Dat komt neer op 150 minuten wandelen in een stevig tempo, of 75 minuten hardlopen.

In rijke landen vertalen voorlichters dat met 30 minuten actief zijn per dag. Ze gaan er daarbij van uit dat bewoners van die landen zo verwend zijn dat ze minstens twee dagen per week geen fluit uitvoeren, en ook niet een stukje kunnen lopen.

Volgens de studie die nu is verschenen in de BMJ worden de positieve gezondheidseffecten pas echt de moeite waard bij fors meer dan die 600 metabolic equivalent minutes - ergens tussen de 3000 en 4000 metabolic equivalent minutes, om precies te zijn. Dat is dus 7 keer meer dan dat ene halve uurtje wandelen.

"A person can achieve 3000 metabolic equivalent minutes per week by incorporating different types of physical activity into the daily routine", vertelt eerste auteur Hmwe Kyu in een interview met de Engelse krant The Guardian. [theguardian.com 9 August 2016]

"For example, climbing stairs for 10 minutes, vacuuming for 15 minutes, gardening for 20 minutes, running for 20 minutes, and walking or cycling for transportation for 25 minutes, on a daily basis, would together achieve about 3,000 metabolic equivalent minutes a week."

In de praktijk zullen alleen sporters en mensen die fysiek werk doen de optimale hoeveelheid lichaamsbeweging kunnen halen.

Bron:
BMJ. 2016 Aug 9;354:i3857.

Meer:
Deze combinatie van soorten lichaamsbeweging is het allergezondste (21-11-2015)
Lichaamsbeweging verhoogt concentratie verjongingshormoon (27-9-2015)
Intensieve beweging is gezonder (8-9-2015)


Een beetje of extreem veel, bewegen is altijd gezond
Als je een broertje dood hebt aan bewegen, dan hebben deze Amerikaanse epidemiologen goed nieuws voor je...

Vervang licht-intensieve door intensieve lichaamsbeweging, en leef langer
Nog meer epidemiologie.

Lichaamsbeweging vertraagt moleculaire veroudering met tien jaar
Telomeerstudie.