Opgeladen: 21-9-2016
Opgeborgen in: Antioestrogene supplementen
Translation: No translation yet

Eucheuma cottonii, een eetbare antioestrogene alg

Extracten van een eetbare alg hebben volgens een Maleise dierstudie uit 2012 een verrassend krachtige antioestrogene werking. De eerste antioestrogene supplementen met Eucheuma cottonii liggen in de webwinkels. Ze zouden nog wel eens kunnen werken ook...

Eucheuma cottonii
Eucheuma cottonii is een eetbare rode alg. De voedingsindustrie gebruikt hem als grondstof voor verdikkingsmiddel, maar je kunt de alg ook gewoon als groente eten. In de Filipijnen heet hij Guso.


Eucheuma cottonii, een eetbare antioestrogene algEucheuma cottonii, een eetbare antioestrogene alg
Sinds kort kun je extracten van deze alg tegenkomen in supplementen die de werking van estradiol in het lichaam moeten verminderen, zo lezen wij op de webstek Anabolic Health. [anabolichealth.com 11 september 2016] Zo'n supplement is bijvoorbeeld Rebirth PCT van Black Lion Research. In een capsule van dat product zit 400 milligram Eucheuma cottonii-extract. De producent adviseert gebruikers dagelijks 1 tot 2 capsules te gebruiken.

Het stuk op Anabolic Health noemt Eucheuma cottonii een SERM - een stof die de receptor voor estradiol inpikt, en op die manier estradiol buiten spel zet. Volgens een dierstudie die Maleise onderzoekers in 2012 publiceerden in Food Chemistry werkt Eucheuma cottonii echter op een andere manier. De alg verlaagt de concentratie van estradiol in het lichaam.

De dierstudie
In de dierstudie waarover we het nu hebben injecteerden de onderzoekers vrouwelijke ratten met hormoongevoelige borstkankercellen. Vervolgens gaven ze de proefdieren gedurende 4 weken oraal elke dag 150 of 300 milligram methanolextract van Eucheuma cottonii. Het humane equivalent van de gebruikte doses was ongeveer 1200 of 2400 milligram per dag.

In het extract zaten onder meer phlorotannins - en die zouden wel eens in belangrijke mate aan de biologische effecten van Eucheuma cottonii kunnen bijdragen, vermoeden de onderzoekers. "Seaweed phlorotannins have up to eight interconnected rings", schrijven ze. "Phlorotannins are therefore 10-100 times more potent and more stable antioxidants than are other polyphenols. The half-life of the phlorotannins in the body is up to 12 hours, compared to 30-180 minutes for terrestrial polyphenols."


Eucheuma cottonii, een eetbare antioestrogene algHet extract zorgde voor een drastische verlaging van de estradiolspiegel, zie je hieronder. Misschien remt Eucheuma cottonii de werking van aromatase, het enzym dat testosteron omzet in estradiol. Of misschien activeert Eucheuma cottonii andere enzymen die estradiol neutraliseren.


Eucheuma cottonii, een eetbare antioestrogene algHet algenextract remde de groei van de tumoren en bewerkstelligde het afsterven van de kankercellen.


Eucheuma cottonii, een eetbare antioestrogene algNog een dierstudie
In 2013 publiceerden dezelfde groep onderzoekers een andere dierstudie waarin ze ratten injecteerden met hormoongevoelige borstkankercellen, en vervolgens gedurende 4 weken via de orale route het farmacologische antioestrogeen tamoxifen of Eucheuma cottonii-extract toedienden. [Nutr Cancer. 2013;65(2):255-62.]

Het humane equivalent van die doses is ongeveer 120 milligram tamoxifen of 1200 milligram Eucheuma cottonii-extract per dag.

De figuur hieronder laat zien dat het extract de groei van de tumoren net zo goed afremde als tamoxifen.


Eucheuma cottonii, een eetbare antioestrogene algUit die studie, hoe sensationeel de uitkomsten ook zijn, kun je niet afleiden dat de antioestrogene werking van Eucheuma cottonii-extract identiek is aan die van good old tamoxifen. Die kankerremmende werking van Eucheuma cottonii is immers niet uitsluitend het gevolg van de antioestrogene werking van de alg. Suppletie met Eucheuma cottonii verhoogt ook de activiteit van antioxidante enzymen in gezonde cellen, en remt een aantal signaaleiwitten die een rol spelen bij de groei, ontwikkeling en verspreiding van tumoren. [J Toxicol. 2013;2013:528146.]

Whatever. Die alg wordt er niet minder interessant door.

Bron:
Food Chemistry Volume 130, Issue 2, 15 January 2012, Pages 376-382.

Meer:
De antioestrogene werking van kelp (25-9-2008)


Curcumin is een mild antioestrogeen
In reageerbuizen, tenminste...

De antioestrogene werking van gojibessen

Reageerbuisstudie van degelijke kwaliteit. Maar zijn de uitkomsten relevant voor mensen?

Ginkgo is een drievoudig antioestrogeen
Een in vitro-studie, yep. Maar wel eentje die wellicht relevant is voor mensen.