Opgeladen: 22-5-2017
Opgeborgen in: Kankerpreventie, Kanker & lichaamsbeweging
Translation: Being fit halves your chance of cancer (21-7-2017)

Fitheid halveert kans op kanker

Als de snelheid waarmee je kunt joggen toeneemt met 1 kilometer per uur, vermindert je kans op een dodelijke vorm van kanker met 5 procent. Dat melden Amerikaanse onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Stanford, in Preventive Medicine.

Studie
De onderzoekers testten tussen 1992 en 2012 de conditie van zo'n vijfduizend mannelijke ex-soldaten van 21-89 jaar. De gemiddelde leeftijd van de studiedeelnemers was 60 jaar. Daarna volgden de onderzoekers de soldaten gemiddeld een kleine tien jaar, en hielden bij wie van hen overleed aan kanker.

Resultaten
Vlak voordat de mannen instroomden in de studie, bepaalden de onderzoekers hun uithoudingsvermogen met een standaard maximal treadmill exercise test. Aan de hand daarvan kenden ze de studiedeelnemers een CRF-score toe. CRF staat voor cardiorespiratory fitness. Bij mannelijke veertigers is je conditie beroerd als je een 9 scoort of lager, bij mannelijke vijftigers is dat 8, bij mannelijke zestigers 7.

Om je een idee te geven: een verbetering van de CRF met 1 MET correspondeert met een toename van de snelheid waarmee iemand kan joggen van 1 kilometer per uur.

De onderzoekers verdeelden de mannen, aan de hand van hun CRF-scores, over 4 verschillende groepen. De kans op een dodelijke vorm van kanker was in de allerfitste groep bijna de helft kleiner dan die in de minst fitte groep.


Fitheid halveert kans op kanker"Do you engage in some form of physical activity such as brisk walking, jogging, bicycling, or swimming, long enough to work up a sweat, get your heart thumping, or become short of breath at least 3 times per week?" Die vraag legden de onderzoekers aan de mannen voor toen ze instroomden in de studie. Beantwoordden de mannen die bevestigend, dan beschouwden de onderzoekers ze als lichamelijk actief.

Je ziet hierboven dat lichamelijke activiteit de kans op een dodelijke vorm van kanker met 20 procent reduceerde.

Conclusie
"Achieving moderate and high cardiorespiratory fitness levels and being physically active appear to have protective benefits against cancer-related death in men", concluderen de onderzoekers. "These findings underscore the importance of cardiorespiratory fitness and physical activity as modifiable risk factors in primary prevention of cancer mortality."

Bron:
Prev Med. 2017 Apr 13;100:89-94.

Meer:
Een uur lichaamsbeweging per dag reduceert de sterftekans van de kankeroverlever (4-4-2017)
Wandelen en hardlopen kunnen kans hersenkanker halveren (10-5-2014)
In wandelaars groeit prostaatkanker half zo snel (12-12-2012)


Bewegen moet standaardbehandeling bij kanker worden

Matig-intensieve beweging verhoogt overlevingskansen bij borstkanker

Bootcamp tijdens chemotherapie verbetert je kansen

"Bewegen moet standaardbehandeling bij kanker worden"
"Bijna alle middelen ontwikkeld die het leven van mensen met kanker kunnen verlengen, verminderen bijna altijd ook de kwaliteit ervan. De grote uitzondering op die regel is lichaamsbeweging."

Matig-intensieve beweging verhoogt overlevingskansen bij borstkanker
Vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker halveren hun sterftekans als ze elke dag minstens een half uur matig-intensief bewegen.

Bootcamp tijdens chemotherapie verbetert je kansen
Kleine maar hoopvolle humane studie.