30.08.2011

Gember remt prostaatkanker

Bijna alle mannen krijgen, als ze maar oud genoeg worden, prostaatkanker. Als je in de prijzen valt openbaart de ziekte zich op je zestigste en moet je de rest van je leven aan de anti-androgenen. Niet leuk. Vandaar dat de groeiende interesse in goedkope en niet-toxische supplementen die prostaatkanker afremmen. Onderzoekers van Georgia State University hebben een nieuwe gevonden: gember-extract.

Prostaatkanker
Mannen zijn pechvogels. In hun seksuele organen zit een tikkende tijdbom - de prostaat. Naarmate het ding met het klimmen van de jaren groter wordt, groeit de kans dat celletjes in het orgaan veranderen in kankercellen. Mannen met een hoge natuurlijke testosteronspiegel hebben in epidemiologische studies minder kans op prostaatkanker, maar bij oudere mannen is het precies andersom.

Er zijn aanwijzingen dat mannen die veel synthetisch foliumzuur en zink binnenkrijgen meer kans op prostaatkanker hebben. Daarom krijgen mannen die veel zwaargedoseerde multivitamines slikken vaker prostaatkanker. Aan de andere kant vertellen studies dat vette vis, soja, magnesium en uiteraard lycopeen in tomatenproducten mannen kunnen beschermen tegen kanker. Voeg je daar de dierstudies nog bij, dan zijn ook curcumin, een koolhydraatarm dieet en broccoli interessant voor mannen die hun kans op prostaatkanker willen verminderen.

In vitro-studie
In de British Journal of Nutrition verschijnt binnenkort een Amerikaanse studie waarin een extract van gember alias Zingiber officinale menselijke prostaatkankercellen doodt.

De onderzoekers deden proeven met cellen in reageerbuizen, en zagen dat die vaker stierven toen de concentratie in de buurt van de 100 microgram/milliliter kwam. Gezonde prostaatcellen [PrEC] en humane primaire fibroblasten [HDF] stierven niet. GE = gember-extract.


Gember remt prostaatkanker


Dierstudie
De onderzoekers implanteerden menselijke PC-3-prostaatkankercellen in muizen. Een deel van de muizen kreeg elke dag oraal 100 mg per kg lichaamsgewicht gember-extract toegediend, een ander deel niet. In de 8 weken dat het experiment duurde halveerde het extract de groei van de tumor. Het humane equivalent van die dosis is - als je uitgaat van een man van 70 kg - 567 mg extract per dag. Dat kun je halen uit een ons verse gember, schatten de onderzoekers.


Gember remt prostaatkanker


Het extract remde de aanmaak van Cyclin B1, D1 en E. Cyclines zijn eiwitten die de ontwikkeling van een cel aansturen. Bij kankercellen is de aanmaak van die eiwitten verhoogd. Het extract verhoogde de concentratie p21 en actief Caspase-3. Die laatste twee eiwitten zijn actief als cellen zelfmoord plegen. Kankercellen hebben hun zelfmoordmechanismen uitgeschakeld, maar gember schakelt het kennelijk weer in.

Conclusie
"Our data present the potential usefulness of ginger extract in prostate cancer and warrant further studies", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Br J Nutr. 2012 Feb;107(4):473-84.

Meer:
Mix van curcumin, isoflavonen en androgenen beschermt prostaat (14-8-2011)
Magnesium beschermt prostaat tegen overdaad aan calcium (12-8-2011)
Dierstudie: vitamine C beschermt prostaat anabolengebruikers (3-9-2009)