Opgeladen: 7-12-2020
Opgeborgen in: Glucosamine, Langer leven door suppletie
Translation: Another study in which glucosamine reduces mortality risk... (8-12-2020)

Nog een studie waarin glucosamine het overlijdensrisico vermindert...

En alweer blijkt uit een studie, waarin epidemiologen supplementengebruikers en niet-gebruikers gedurende enkele jaren volgen, dat suppletie met glucosamine en chondroïtine de kans op voortijdig overlijden aanmerkelijk vermindert. Deze komt uit de koker van Dana King en Jun Xiang van West Virginia University.


Glucosamine vermindert de kans op overlijden


Studie
De onderzoekers gebruikten de gegevens van 16.686 Amerikanen die in 1999-2010 participeerden in de National Health and Nutrition Examination. Van hen gebruikten er 685 glucosamine of chondroïtine.

Resultaten
In de periode dat de onderzoekers de studiedeelnemers konden volgen, overleden in totaal 20 procent van hen. De belangrijkste doodsoorzaak waren de hart- en vaatziekten. Van elke 5 studiedeelnemers die stierven, overleed er eentje als gevolg van hart- en vaatziekten.

De voornaamste voorspellende factor wat de sterfte betrof was leeftijd. Toen de onderzoekers die factor, en alle andere factoren, met statistische technieken wegpoetsten, zagen ze dat het gebruik van supplementen met glucosamine of chondroïtine de kans op overlijden door alle mogelijke doodsoorzaken met 27 procent verminderde.


Glucosamine vermindert de kans op overlijden


Glucosamine vermindert de kans op overlijden


Nog overtuigender was het effect van glucosamine of chondroïtine op de sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten. Die verminderde met 58 procent.

Conclusie
"Regular consumption of glucosamine/chondroitin seems to be significantly associated with lower overall and cardiovascular mortality", schrijven King en Xiang. "Given the strength of the association, a 27 percent lower likelihood of overall mortality and a 58 percent lower likelihood of cardiovascular death, prospective studies may be warranted."

Bron:
J Am Board Fam Med. Nov-Dec 2020;33(6):842-7.

Meer:
Glucosamine beschermt tegen dodelijke hartaanvallen (10-6-2019)
Glucosamine, de levensverlenger (11-4-2014)


Glucosamine en chondroitine beschermen tegen long- en darmkanker

Glucosamine remt taaie kankertypes

Glucosamine- en chondroitinegebruikers leven langer

Glucosamine en chondroïtine beschermen tegen long- en darmkanker
Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers die in de Vitalstudie sinds 2000-2002 zo'n 77.000 mannen en vrouwen van 50-76 jaar nauwgezet volgen.

Glucosamine remt taaie kankertypes
Glucosamine schakelt in kankercellen het STAT3-gen uit.

Glucosamine- en chondroïtinegebruikers leven langer
Deze Amerikaanse studie verscheen in 2010 in de American Journal of Clinical Nutrition.