Opgeladen: 10-6-2019
Opgeborgen in: Glucosamine, Hart & bloedvaten
Translation: Glucosamine protects against deadly heart attacks (11-6-2019)

Glucosamine beschermt tegen dodelijke hartaanvallen

Glucosamine is niet alleen een supplement dat gewrichten beschermt tegen slijtage. Er komen ook steeds meer aanwijzingen dat glucosamine een anti-aging-supplement is met een brede beschermende werking - zoals de kersverse epidemiologische studie die onderzoekers van Tulane University in New Orleans publiceerden in BMJ. Dat onderzoek suggereert dat glucosamine de kans op dodelijke hart- en vaatziekten kan verminderen.

Studie
In 2012 publiceerden Australische gezondheidswetenschappers een onderzoek in PLoS One waarin ze het gebruik van glucosamine onder 266.848 45-plussers in kaart brachten. [PLoS One. 2012;7(7):e41540.] Uit dat onderzoek bleek dat glucosamine vooral in zwang was bij mensen met versleten gewrichten. Dat is weinig verrassend.

Uit het onderzoek bleek ook dat er bij glucosaminegebruikers minder vaak chronische ziekten als hart- en vaatziekten en kanker voorkwamen. En dat is natuurlijk wel opmerkelijk.

Beschermt glucosamine tegen die ziekten?

Voor de cardiovasculaire aandoeningen probeerden de onderzoekers uit New Orleans die vraag te beantwoorden. Daarvoor gebruikten ze de gegevens van een krappe half miljoen Britten, die waren verzameld in de Biobankstudie. De verzameling van de data begon in de periode 2006-2010, en de onderzoekers konden de studiedeelnemers volgen tot 2016.

Toen het onderzoek begon, waren de studiedeelnemers vrij van cardiovasculaire aandoeningen.

Resultaten
De studiedeelnemers die glucosamine gebruikten, hadden ongeveer 15 procent minder kans om een hart- of vaatziekte te krijgen, en een ruime 20 procent minder kans om aan een hart- of vaatziekte te overlijden.


Glucosamine beschermt tegen dodelijke hartaanvallen


Glucosamine beschermt tegen dodelijke hartaanvallen


Glucosamine beschermt tegen dodelijke hartaanvallen


Opvallend was dat de beschermende werking van glucosamine groter was bij rokers dan bij niet-rokers, maar afwezig was bij mensen die ontstekingsremmers als aspirine gebruikten. Omdat roken ontstekingen aanjaagt, en medicijnen als aspirine ontstekingen juist afremmen, vermoeden de Amerikanen dat glucosamine beschermt tegen hart- en vaatziekten via het verminderen van ontstekingen.

De onderzoekers vermoeden dat er een verband is tussen de ontstekingsremmende werking van glucosamine en de onderzoeksuitkomsten van Michael Ristow uit 2014. Ristow ontdekte dat glucosamine de effecten van een koolhydraatarm dieet imiteert, en op die manier de levensduur van proefdieren verlengt.

Conclusie
"Habitual use of glucosamine supplement to relieve osteoarthritis pain might also be related to lower risks of cardiovascular disease events", vatten de onderzoekers hun bevingen samen. "Further clinical trials are needed to test this hypothesis."

Bron:
BMJ. 2019 May 14;365:l1628.

Meer:
Glucosamine, de levensverlenger (11-4-2014)
Glucosamine remt taaie kankertypes (14-7-2010)
Glucosamine en chondroïtine beschermen tegen long- en darmkanker (18-6-2010)


Glucosamine voor voetballers

Glucosamine- en chondroitinegebruikers leven langer

Glucosamine beschermt gewrichten bij krachttraining

Glucosamine voor voetballers
Voetballers die glucosamine slikken, zorgen ervoor dat hun gewrichten langer meegaan.

Glucosamine- en chondroïtinegebruikers leven langer
Een spraakmakende Amerikaanse humane studie, die in 2010 verscheen in de American Journal of Clinical Nutrition.

Glucosamine beschermt gewrichten bij krachttraining
Glucosamine maakt ze misschien zelfs sterker. Humaan onderzoek.