07.07.2012

Grape Seed Extract helps prevent swollen legs

Grape Seed Extract helpt tegen opgezwollen benen

Vrouwen en mannen die de hele dag zitten of staan hebben vaak last van opgezwollen benen. Omdat hun bloedvaten door het gebrek aan beweging niet optimaal functioneren zwellen hun benen op, voelen hun benen pijnlijk en vermoeid en neemt de kans op spataders toe. Japanse onderzoekers hebben ontdekt dat supplementen met Grape Seed Extract helpen.

De Kikkoman Corporation, de werkgever van de onderzoekers, produceert het gestandaardiseerde Grape Seed Extract Gravinol. Gravinol bestaat voor bijna negentig procent uit proanthocyanidins. Dat extract gaven de onderzoekers aan 16 gezonde Japanse vrouwen van 25-45 jaar. De vrouwen hadden tijdens en na hun werk last van gezwollen benen.

De Japanners deden 2 proeven. In de eerste kregen 8 vrouwen een eenmalige dosis van 400 mg Grape Seed Extract.

De dosis lijkt aan de hoge kant. De meeste supplementen met Grape Seed Extract bevatten 50 mg extract per capsule. De vrouwen slikten dus 8 capsules. Toch bevatten die slechts 45 procent van de dosis die voor mensen volgens de toxicologen van Kikkoman gegarandeerd veilig is. [Food Chem Toxicol. 2002 May;40(5):599-607.]

De onderzoekers lieten de vrouwen zitten op een stoel, en bepaalden om de 2 uur het volume van hun linkeronderbeen. Dat deden ze 2 keer: op een dag dat de vrouwen Grape Seed Extract slikten, en op een dag dat de vrouwen een placebo kregen.

Op de placebodag nam het onderbeenvolume toe met 46 kubieke centimeter. Op de Grape Seed Extract-dag was dat 14 kubieke centimeter. De forse dosis Grape Seed Extract verminderde de zwelling van de benen dus met 70 procent. Het effect was statistisch significant.


Grape Seed Extract helpt tegen opgezwollen benen


De onderzoekers gaven de andere 8 vrouwen gedurende 2 weken dagelijks 133 mg proanthocyanidins - een derde van de dosis in het andere experiment kregen. Toen onderzoekers de vrouwen 6 uur lieten zitten, verminderde ook bij hen het supplement met Grape Seed Extract het zwellen van de benen.

In de placebogroep nam de omvang van het linkeronderbeen door 6 uur zitten toe met 62 kubieke centimeter. In de supplementengroep was dat 37 kubieke centimeter. Dat is dus 40 procent minder. Ook dat effect was statistisch significant.


Grape Seed Extract helpt tegen opgezwollen benen


"This trial demonstrated that Grape Seed Extract might provide a solution for healthy women who suffer from leg swelling that arises in a daily working environment such as prolonged sitting, as well as a pharmacological action as a therapeutic medication for varicose veins", concluderen de onderzoekers.

Bron:
J Sci Food Agric. 2012 Jul 2. doi: 10.1002/jsfa.5773. [Epub ahead of print].

Meer:
Grape Seed Extract remt 'genetisch onvermijdelijke' prostaatkanker (10-6-2011)
Resveratrol en Grape Seed Extract beschermen tegen huidkanker (31-1-2012)
Kankerremmer in Grape Seed Extract is gallic acid (10-10-2011)