Opgepoetst: 30-5-2021
Opgeladen: 7-7-2012
Opgeborgen in: Hart en bloedvaten, Druiven & druivenextracten, Plantenextracten
Translation: Grape Seed Extract helps prevent swollen legs (6-8-2012)

Grape Seed Extract helpt tegen opgezwollen benen

Veel vrouwen en mannen die de hele dag zitten of staan hebben vaak last van opgezwollen benen. Omdat hun bloedvaten door het gebrek aan beweging niet optimaal functioneren zwellen hun benen op, voelen hun benen pijnlijk en vermoeid en neemt de kans op spataders toe. Japanse onderzoekers hebben ontdekt dat supplementen met Grape Seed Extract helpen.


Grape Seed Extract helpt tegen opgezwollen benen


Gravinol
De Kikkoman Corporation, de werkgever van de onderzoekers, produceert het gestandaardiseerde Grape Seed Extract Gravinol. Gravinol bestaat voor bijna negentig procent uit proanthocyanidins. Dat extract gaven de onderzoekers aan 16 gezonde Japanse vrouwen van 25-45 jaar. De vrouwen hadden tijdens en na hun werk last van gezwollen benen.

Studie 1
De Japanners deden 2 proeven. In de eerste kregen 8 vrouwen een eenmalige dosis van 400 milligram Grape Seed Extract.

De dosis lijkt aan de hoge kant. De meeste supplementen met Grape Seed Extract bevatten 50 milligram extract per capsule. De vrouwen slikten dus 8 capsules. Toch bevatten die slechts 45 procent van de dosis die voor mensen volgens de toxicologen van Kikkoman gegarandeerd veilig is. [Food Chem Toxicol. 2002 May;40(5):599-607.]

De onderzoekers lieten de vrouwen zitten op een stoel, en bepaalden om de 2 uur het volume van hun linkeronderbeen. Dat deden ze 2 keer: op een dag dat de vrouwen Grape Seed Extract slikten, en op een dag dat de vrouwen een placebo kregen.

Op de placebodag nam het onderbeenvolume toe met 46 kubieke centimeter. Op de Grape Seed Extract-dag was dat 14 kubieke centimeter. De forse dosis Grape Seed Extract verminderde de zwelling van de benen dus met 70 procent. Het effect was statistisch significant.


Grape Seed Extract helpt tegen opgezwollen benen


Studie 2
De onderzoekers gaven 8 andere vrouwen gedurende 2 weken dagelijks Grape Seed Extract. De dosis was eenderde van de dosis die de vrouwen in studie 1 kregen. Toen de onderzoekers de vrouwen na die periode 6 uur lieten zitten, verminderde ook bij hen het supplement met het zwellen van de benen.

In de placebogroep nam de omvang van het linkeronderbeen door 6 uur zitten toe met 62 kubieke centimeter. In de supplementengroep was dat 37 kubieke centimeter. Dat is dus 40 procent minder. Ook dat effect was statistisch significant.


Grape Seed Extract helpt tegen opgezwollen benen


Conclusie
"This trial demonstrated that Grape Seed Extract might provide a solution for healthy women who suffer from leg swelling that arises in a daily working environment such as prolonged sitting, as well as a pharmacological action as a therapeutic medication for varicose veins", concluderen de onderzoekers.

Bron:
J Sci Food Agric. 2013 Feb;93(3):457-62.

Meer:
Op dieet? Een capsule Grape Seed Extract per dag verdubbelt de snelheid waarmee je vet verliest (5-11-2020)
Drie capsules Grape Seed Extract beschermen spieren bij extreme training (28-4-2019)
Beschermt Grape Seed Extract hart en bloedvaten van anabolen-gebruikers? (22-8-2018)


Q10 vergroot overlevingskansen bij hartfalen | Metastudie Aubergine beschermt bij hartinfarct Eet elke dag 2 appels voor minder cholesterol

Glucosamine remt kanker, zegt dierstudie uit 1953
Terwijl cardiologen steeds meer mensen redden van voorheen dodelijke cardiovasculaire incidenten, neemt het aantal mensen met hartfalen gestaag toe.

Aubergine beschermt bij hartinfarct
Volgens een dierstudie, die in 2011 verscheen in Food & Function, beschermt aubergine de hartspier tijdens een hartaanval.

Eet elke dag 2 appels voor minder cholesterol
Je cholesterolspiegel is niet echt gezond. In dat geval zou je wel eens goed kunnen reageren op de toevoeging van twee appels aan je dagelijkse voeding.