Opgeladen: 8-12-2019
Opgeborgen in: Duursportsupplementen, Duursport & voeding, Ongewone anabole strategieën
Translation: Vegetables, fruit and muscles (9-12-2019)

Groenten, fruit en spieren

Groenten, fruit en spieren
Groenten en fruit zijn gezond, en meer groenten en fruit is synoniem met beter, roeptoetert deze webstek al jaren. Maar een dieet met veel groenten en fruit is niet alleen interessant voor mensen die gewoon zo lang mogelijk gezond willen blijven. Volgens een dierstudie die farmacologen van de University of South Florida publiceerden in Nutrients zorgt zo'n voedingspatroon ook voor meer en beter functionerende spieren.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 3 groepen van jonge mannelijke muizen. Gedurende 20 weken kregen de proefdieren in de controlegroep standaardvoer, terwijl de dieren in de twee experimentele groepen voer kregen waarin de onderzoekers groenten en fruit in poedervorm hadden gestopt.

De poeders die de onderzoekers gebruikten zijn commercieel leverbaar, en worden geproduceerd door NutriFusion. [nutrifusion.com] De onderzoekers gebruikten de extracten NF-216 [GF1] en NF-316 [GF2]. Je ziet de samenstelling van NF-216 en NF-316 hier.

NutriFusion sponsorde de studie overigens niet.

Het voer van de muizen bestond voor enkele procenten uit groenten- en fruitpoeder. Als de muizen volwassen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks 20-30 gram poeder gekregen. Dat zijn ongeveer 2 eetlepels.

Resultaten
De poeders hadden geen effect op het lichaamsgewicht van de muizen. Ze hadden ook geen invloed op de hoeveelheid die de dieren aten.


Groenten, fruit en spieren


Groenten, fruit en spieren


De toevoeging van groenten en fruit verbeterde de lichaamssamenstelling. Toen de 20 weken voorbij waren, waren de spieren van de muizen in de GF1- en GF2-groep respectievelijk 1.4 en 1.45 keer groter dan in de controlegroep. Niet verwonderlijk waren de muizen in de experimentele groepen ook sterker.

Toen de 20 weken voorbij waren, lieten de onderzoekers de muizen rennen op een treadmill to failure. De muizen in de experimentele GF1- en GF2-groepen konden dat respectievelijk 1.7 en 1.8 keer langer volhouden dan de controlegroep, zie je hieronder.

Klik op de figuur voor een grotere versie.


Groenten, fruit en spieren


Je ziet hierboven ook dat de muizen in de experimentele groepen 50 procent meer meters konden afleggen dan de dieren in de controlegroep.

Mechanisme
Hoe groenten en fruit de spiermassa en het uithoudingsvermogen lieten toenemen, zie je hieronder. De extracten vergrootten de hoeveel mitochondriaal DNA [lees: het aantal mitochondria] in de spiercellen, en vergrootten de activiteit van de mitochondriale enzymen die voedingsstoffen omzetten in cellulaire energie.


Groenten, fruit en spieren


Groenten, fruit en spieren


Op moleculair niveau activeerden groenten en fruit signaalmoleculen als PPAR-delta, AMPK, PGC-1-alpha en SIRT1. Bij de doorgaans uitstekend geïnformeerde lezers van deze webstek welbekend.

Bron:
Nutrients. 2018;10(8):1101.

Meer:
Afslankmiddel carnosic acid heeft anabole werking (4-3-2016)
Hoe PQQ veroudering vertraagt (en vetverlies versnelt) (17-2-2016)
Arctigenin, de endurance drug in Arctium lappa (30-8-2015)


Nog een vetverbruiner: curcumin

Acetyl-L-carnitine verjongt oude spieren

Slordige twee gram van arginine-citrulline-combinatie maakt sporters fitter

Nog een vetverbruiner: curcumine
We vonden een Chinese dierstudie waarin curcumine, de belangrijkste bioactieve stof in kurkuma, vetcellen dwingt om hun inhoud te verbranden.

Acetyl-L-Carnitine verjongt oude spieren
In oudere spiercellen werken de mitochondria, de energiecentrales van de cel, minder goed. Volgens deze dierstudie kan suppletie met acetyl-L-carnitine dat verouderingseffect in ieder geval gedeeltelijk opheffen.

Slordige twee gram van arginine-citrulline-combinatie maakt sporters fitter
Omdat de twee aminozuren elkaars werking versterken, hebben minuscule doses al een significante ergogene werking, ontdekten onderzoekers van de Japanse aminozuurproducent Kyowa Hakko.