Opgeladen: 28-10-2019
Opgeborgen in: Aminozuren, NO-Boosters, Arginine, Citrulline, Suppletie voor stamina
Translation: Just over two grams of arginine-citrulline combi enough to make athletes faster and fitter (29-10-2019)

Slordige twee gram van arginine-citrulline-combinatie maakt sporters fitter

Slordige twee gram van arginine-citrulline-combinatie maakt sporters fitter
Een supplement met nog geen anderhalve gram arginine en evenveel citrulline maakt sporters sneller en fitter. Omdat de twee aminozuren elkaars werking versterken, hebben minuscule doses al een significante ergogene werking, ontdekten onderzoekers van de Japanse aminozuurproducent Kyowa Hakko.

Studie
De onderzoekers lieten 20 fitte mannelijke voetbalspelers van 18-25 jaar bij 2 verschillende gelegenheden gedurende 10 minuten zo hard fietsen als ze konden. De ene keer gebeurde dat nadat ze een week elke dag een placebo hadden geslikt. Op de dag van de test namen de proefpersonen het nepsupplement een uur voor de sessie.

Bij een andere gelegenheid kregen de mannen een supplement met 1.2 gram arginine en 1.2 gram citrulline.

Arginine en citrulline
Volgens studies van Kyowa Hakko versterken arginine en citrulline elkaars werking. Citrulline zet in het lichaam om in arginine, en arginine levert NO. NO verwijdt bloedvaten en stimuleert in spiercellen verbrandingsprocessen door het stimuleren van moleculen als AMPK en PGC-1-alpha.

Citrulline remt echter ook het enzym arginase in de lever. Dat enzym neutraliseert argininemoleculen voordat die in het lichaam cellen kunnen voorzien van NO.


Slordige twee gram van arginine-citrulline-combinatie maakt sporters fitter


Resultaten
De aminozuurcocktail maakte de voetballers sneller, en zorgde ervoor dat ze meer power konden genereren.


Slordige twee gram van arginine-citrulline-combinatie maakt sporters fitter

Slordige twee gram van arginine-citrulline-combinatie maakt sporters fitter


Hoewel de sporters door suppletie met de arginine-citrulline-combinatie harder konden trappen, rapporteerden ze na de inspanningstest minder spierpijn dan als ze een placebo hadden gekregen. Het supplement zorgde er bovendien voor dat ze de test zelf als minder zwaar hadden ervaren.Conclusie
"Oral ingestion of citrulline and arginine at doses of 1.2 g/day each for 7 days improved exercise performance in a 10-min pedaling test and the participants' subjective perceptions of physical exertion", concluderen de onderzoekers. "Increased NO production induced by elevated plasma citrulline and arginine levels could account for this effect."

Bron:
Eur J Appl Physiol. 2019 May;119(5):1075-84.

Meer:
Dierstudie van Kyowa Hakko: in de betere NO-booster zit een combinatie van L-arginine en L-citrulline (24-12-2014)


Citrulline maakt wielrenners anderhalve procent sneller L-Citrulline verandert appel in een peer Citrulline vergroot spiermassa en vermindert vetmassa door blokkeren van verouderingsproces

Citrulline maakt wielrenners anderhalve procent sneller
Wielrenners leggen een afstand van vier kilometer sneller af als ze een supplement met L-citrulline gebruiken. Dat ontdekten onderzoekers van de Japanse grondstoffenproducent Kyowa Hakko Bio.

L-Citrulline verandert appel in een peer
Als deze Franse moleculaire wetenschappers het bij het rechte eind hebben, dan kan L-citrulline mensen met een appelvormig lichaam misschien helpen aan een peervormig lichaam.

Citrulline vergroot spiermassa en vermindert vetmassa door blokkeren van verouderingsproces
Als je de leeftijd van de sterken hebt bereikt, kan een dagelijkse dosis van het alpha-aminozuur L-citrulline misschien je vetmassa verminderen en je spiermassa vergroten.