24.12.2014

In de betere NO-booster zit een combinatie van L-arginine en L-citrulline

Sportsupplementen met aminozuren die de concentratie van stikstofmonoxide [NO] moeten opvoeren werken beter als ze niet alleen L-arginine of alleen l-citrulline bevatten, maar een combinatie van die twee. Dat ontdekten onderzoekers van de Japanse aminozuurproducent Kyowa Hakko Bio door een proef met konijnen.


In de betere NO-booster zit een combinatie van L-arginine en L-citrulline

L-Arginine

L-Arginine

L-Citrulline

L-Citrulline

L-Arginine

L-Arginine is een niet-essentieel aminozuur, dat in het lichaam fungeert als een grondstof voor NO. NO verwijdt bloedvaten, en verbetert zo de toevoer van zuurstof, glucose en aminozuren naar de spiercellen. Bovendien lijkt het erop dat spiercellen sneller groeien naarmate de concentratie NO hoger is.

Toch werkt suppletie met L-arginine bij sporters maar zo-zo. Dat komt waarschijnlijk omdat de lever L-arginine snel afbreekt. Sommige supplementenmakers lossen dat probleem op door niet L-arginine in hun producten te stoppen, maar zijn metaboliet L-citrulline. De lever kan L-citrulline niet afbreken, maar enzymen in het lichaam kunnen L-citrulline wel omzetten in L-arginine.

Studie
In 2005 publiceerden de Japanners een dierstudie waarin een combinatie van L-arginine en L-citrulline de bloedvaten van proefdieren beter beschermde tegen arterosclerose dan alleen L-arginine of alleen L-citrulline. [Proc Natl Acad Sci U S A. 2005 Sep 20;102(38):13681-6.] In de dierstudie waarover we het nu hebben borduurden de onderzoekers op die studie verder.

De Japanners gaven konijnen water met daarin een fikse dosis L-arginine. Het humane equivalent van die zou neerkomen op ongeveer 12 gram.

Een tweede groep konijnen kreeg een identieke dosis L-citrulline, en een derde groep kreeg een mengsel van gelijke delen L-arginine en L-citrulline. Het humane equivalent van de doses die de derde groep proefdieren kreeg zou neerkomen op ongeveer 6 gram L-arginine en 6 gram L-citrulline. Schunnig hoog, inderdaad. Maar het was de Japanners te doen om het proof of principle.

Resultaten
Drie kwartier na de toediening van de supplementen verbeterde de bloedsomloop. Het effect van het mengsel was groter dan dat van de afzonderlijke aminozuren.


In de betere NO-booster zit een combinatie van L-arginine en L-citrullineHet mengsel van L-citrulline en L-arginine zorgde voor een grotere verhoging van de concentratie van NO in het bloed van de proefdieren dan de afzonderlijke aminozuren. De vaatverwijdende werking van NO is het gevolg van activering van het enzym cGMP. Ook de concentratie van dat enzym steeg meer door het mengsel dan door de afzonderlijke aminozuren.

Cirkeltjes = L-arginine; vierkantjes = L-citrulline; driehoekjes = mengsel.


In de betere NO-booster zit een combinatie van L-arginine en L-citrullineConclusie
"Our data suggest the clinical benefit on vascular function of L-citrulline plus L-arginine supplementation", schrijven de onderzoekers. "However, we believe further study in humans is needed to be able to present a therapeutic option with clinical utility."

Bron:
Biochem Biophys Res Commun. 2014 Oct 14;454(1):53-57.

Meer:
L-Arginine beschermt tegen spierafbraak (21-6-2014)
Spieren opbouwen met weinig eiwitten dankzij L-citrulline (3-7-2014)
L-Citrulline verandert appel in een peer (26-6-2014)