Opgepoetst: 16-6-2020
Opgeladen: 3-7-2014
Opgeborgen in: Aminozuren, Citrulline, Ongewone anabole middelen
Translation: Build muscles but eat little protein? Use L-citrulline (23-7-2014)

Spieren opbouwen met weinig eiwitten dankzij L-citrulline

L-Citrulline
Sporters die om wat voor reden dan ook niet veel eiwitten kunnen eten, hebben misschien iets aan L-citrulline [structuurformule hiernaast]. Die voorzichtige conclusie trekken wij uit een humane studie, die onderzoekers van Mayo Clinic in de VS hebben gepubliceerd in Clinical Nutrition. Als je dat onderzoek mag geloven heeft L-citrulline bij een low protein diet heuse anabole kwaliteiten.

Proefopzet
In dierstudies beschermt suppletie met L-citrulline spiermassa tegen afbraak tijdens een caloriearm dieet. Om die reden vroegen de onderzoekers zich af of L-citrulline datzelfde interessante heeft bij een eiwitarm dieet.

Dus deden ze een klein experiment met 8 proefpersonen, die gedurende 3 dagen weinig eiwitten aten. Hun dieet leverde per kilo lichaamsgewicht per dag iets minder dan 0.7 gram eiwit.

Op de vierde dag kregen de proefpersonen op de nuchtere maag extra L-citrulline toegediend in de vorm van van een oplossing [CL]. In een tijdspanne van 8 uur dronken ze in totaal 11-24 gram L-citrulline. De dosis L-citrulline hing af van hun vetvrije massa: hoe groter die was, des te meer L-citrulline kregen ze.

Bij een andere gelegenheid kregen de proefpersonen een vergelijkbare hoeveelheid aminozuren, die - net als L-citrulline - niet essentieel waren [AA].

Spiereiwit
Je ziet hieronder dat toediening van L-citrulline de aanmaak van nieuwe spiereiwitten [FSR] verhoogde. In niet-spierweefsel had L-citrulline geen effect op de aanmaak van eiwitten.


Spieren opbouwen met weinig eiwitten dankzij L-citrulline


De onderzoekers hebben de afbraak van spierweefsel niet gemeten. Als L-citrulline die afbraak nou fiks verhoogt, dan is het nut van L-citrulline nul. Maar als L-citrulline de spierafbraak afremt, dan worden L-citrulline en verwante stoffen nog interessanter dan ze al zijn.

Werkingsmechanisme
De onderzoekers hebben de werking van een aantal genen in de spiercellen gemeten, maar konden daaruit niet opmaken hoe L-citrulline nu precies werkt. Ze vonden ook geen effect op hormonen als insuline en IGF-1.

Conclusie
"The current pilot study, the first performed in humans, demonstrates that oral ingestion of citrulline stimulated muscle protein synthesis in healthy participants while on a short-term low-protein diet", schrijven de onderzoekers.

"This anabolic action of citrulline is independent of insulin action and is specific of muscle. Overall, this novel finding opens the potential opportunity for clinical application of citrulline in situations where muscle anabolism is diminished."

Bron:
Clin Nutr. 2015;34(3):449-56.

Meer:
Hoe citrulline spieren sterk houdt tijdens fysiologische stress (23-11-2019)
Citrulline vergroot spiermassa en vermindert vetmassa door blokkeren van verouderingsproces (23-10-2015)
L-Citrulline verandert appel in een peer (26-6-2014)
Spiermassa vasthouden tijdens afslankdieet doe je met L-citrulline (4-9-2013)


Citrulline maakt wielrenners anderhalve procent sneller Vrouwelijke bodybuilders maken fors meer reps door citrulline malate Bodybuilder maakt na 8 gram citrulline malate 9 procent meer reps

Citrulline maakt wielrenners anderhalve procent sneller
De dosis die de onderzoekers nodig hadden was alleszins beschaafd: 2.4 gram L-citrulline per dag. Da's goed te doen.

Vrouwelijke bodybuilders maken fors meer reps door citrulline malate
En dat leidt, zo zou je tenminste verwachten, tot meer spiergroei.

Bodybuilder maakt na 8 gram citrulline malate 9 procent meer reps
Dat melden bewegingswetenschappers van Mississippi State University in de Journal of Strength and Conditioning Research.