Opgeladen: 17-8-2017
Opgeborgen in: Kanker, Kanker & beweging
Translation: Running reduces side effects of chemotherapy (10-10-2017)

Hardlopen reduceert bijwerkingen chemokuur

Elke oncoloog kent wel een geval van een sporter die werd behandeld voor kanker, en die tijdens zijn chemokuren gewoon bleef hardlopen, zwemmen, fietsen of krachttrainen. Normaliter is een chemokuur een aanslag op het lichaam, de spieren en de kracht, maar voor deze kleine groep lijken chemo's een peulenschil. In 2014 publiceerden Deense bewegingswetenschappers, verbonden aan de universiteit van Kopenhagen, een dierstudie die de merkwaardige ervaringen uit de oncologische praktijk bevestigt.

Studie
De onderzoekers gaven een groep muizen gedurende 6 weken elke dag een dosis cisplatine [structuurformule hieronder]. Cisplatine is een cytostaticum dat in veel chemokuren wordt gebruikt. Een andere groep muizen kreeg geen cisplatine.

De onderzoekers lieten de helft van de cisplatinemuizen, en de helft van de muizen in de andere groep, dagelijks rennen zoveel ze wilden op een treadmill. De overige muizen leefden sedentair.

Resultaten
De toediening van cisplatine verminderde de spiermassa en kracht van de muizen. Renden de dieren dagelijks op een treadmill, dan was het verlies van vetvrije massa en spiermassa minimaal.


Hardlopen reduceert bijwerkingen chemokuur


Hardlopen reduceert bijwerkingen chemokuurHardlopen reduceert bijwerkingen chemokuur
Bij de Hang test meten onderzoekers met hoeveel kracht ze een proefdier, dat zich ergens aan vastklampt, los kunnen trekken. Hoe groter die kracht, hoe sterker de spieren. Je ziet hierboven dat cisplatine de spierkracht verminderde, maar dat lichaamsbeweging die afname reduceerde.

Cisplatine verhoogt in de spieren de concentratie van katabole signaalmoleculen als Atrogin-1 en MuRF-1, en schakelde anabole signaalmoleculen als Akt en mTOR uit. Lichaamsbeweging kon die effecten grotendeels voorkomen.


Hardlopen reduceert bijwerkingen chemokuurCisplatine verlaagde tenslotte de concentratie glucose in de spiercellen van de proefdieren. Op dat effect had lichaamsbeweging weinig invloed.


Hardlopen reduceert bijwerkingen chemokuurCisplatine verhoogde in de spiercellen de afgifte van TNF-alpha. Dat is een ontstekingsfactor die de werking van insuline dwarsboomt. Het rennen in een treadmill kon dat niet voorkomen.

"After 6 weeks of cisplatin treatment, we observed a marked induction of TNF-alpha expression in the muscles, which was not reversed by exercise", schrijven de onderzoekers. "This discrepancy between TNF-alpha expression and loss of lean body mass indicates that inflammation-driven muscle wasting is not an important pathway in cisplatin-induced muscle wasting in our model."

Conclusie
Hardlopen reduceert bijwerkingen chemokuur
"In summary, we found that exercise during treatment could alleviate cisplatin-induced muscle wasting and signalling impairments in protein degradation and hypertrophic pathways in healthy mice", resumeren de onderzoekers. "Thus exercise training might be a promising strategy for preservation of muscle mass in cancer patients receiving treatment with cisplatin, and holds the potential for improving physical capacity, quality of life and overall survival."

Bron:
PLoS One. 2014 Sep 30;9(9):e109030.

Meer:
Spiermassa sleutelfactor in overleving bij ongeneeslijke vorm van kanker (28-2-2017)
Krachttraining en cardio tijdens de chemokuur (15-10-2012)
Bootcamp tijdens chemotherapie verbetert kansen kankerpatiënten (19-4-2012)


Intervaltraining vertraagt prostaatkanker
Als mannen met prostaatkanker drie keer per week een half uur aan intervaltraining doen, neemt de snelheid waarmee hun ziekte zich ontwikkelt fors af.

Zo ruimt lichaamsbeweging tumoren op
Intensieve training prikkelt Natural Killer Cells om kankercellen aan te vallen.

Elke intensieve trainingssessie is een chemo light
Het effect van een enkele sessie is beperkt, maar het totale effect van een leefstijl waarbij mensen jaren achtereen enkele keren per week intensief bewegen is waarschijnlijk aanzienlijk. Ex vivo-onderzoek.