|
Hardlopen reduceert bijwerkingen chemokuur
Elke oncoloog kent wel een geval van een sporter die werd behandeld voor kanker, en die tijdens zijn chemokuren gewoon bleef hardlopen, zwemmen, fietsen of krachttrainen. Normaliter is een chemokuur een aanslag op het lichaam, de spieren en de kracht, maar voor deze kleine groep lijken chemo's een peulenschil. In 2014 publiceerden Deense bewegingswetenschappers, verbonden aan de universiteit van Kopenhagen, een dierstudie die de merkwaardige ervaringen uit de oncologische praktijk bevestigt.
Studie
De onderzoekers lieten de helft van de cisplatinemuizen, en de helft van de muizen in de andere groep, dagelijks rennen zoveel ze wilden op een treadmill. De overige muizen leefden sedentair.
Resultaten
Cisplatine verhoogt in de spieren de concentratie van katabole signaalmoleculen als Atrogin-1 en MuRF-1, en schakelde anabole signaalmoleculen als Akt en mTOR uit. Lichaamsbeweging kon die effecten grotendeels voorkomen.
Cisplatine verhoogde in de spiercellen de afgifte van TNF-alpha. Dat is een ontstekingsfactor die de werking van insuline dwarsboomt. Het rennen in een treadmill kon dat niet voorkomen.
"After 6 weeks of cisplatin treatment, we observed a marked induction of TNF-alpha expression in the muscles, which was not reversed by exercise", schrijven de onderzoekers. "This discrepancy between TNF-alpha expression and loss of lean body mass indicates that inflammation-driven muscle wasting is not an important pathway in cisplatin-induced muscle wasting in our model."
Conclusie
Bron: Meer:
|
|