Opgeladen: 22-3-2017
Opgeborgen in: HMB
Translation: Does HMB offer protection against cirrhosis, kidney damage, enlarged heart and dementia? (6-5-2017)

Beschermt HMB tegen levercirrose, nierbeschadiging, hartvergroting en dementie?

Beschermt HMB tegen levercirrose, nierbeschadiging, hartvergroting en dementie?
Suppletie met de vrije versie van HMB beschermt heel, heel erg misschien tegen levercirrose, beschadiging van de nieren, hartfalen en dementie. Dat leiden wij, de overmoedige maar onwetende samenstellers van dit gratis webmagazijn, af uit een humaan onderzoek dat bewegingswetenschappers van de University of Central Florida publiceerden in Growth Hormone & IGF Research. Volgens die studie verlaagt HMB de concentratie van het transporteiwit IGFBP-7 in het bloed. Maar of die verlaging groot genoeg is om effect te sorteren? Hij is wel heel erg bescheiden...

Studie
De onderzoekers gaven een dozijn elite-soldaten gedurende 23 dagen elke dag 3 gram HMB Free Acid, en een ander dozijn soldaten een placebo. Aan het einde van de suppletieperiode ondergingen de soldaten een zware training, compleet met weinig slaap, marcheren in bepakking en ongetwijfeld een sergeant die een respectabel aantal decibellen kan produceren. Voor en na de suppletie analyseerden de onderzoekers het bloed van de soldaten.

Resultaten
De suppletie met HMB had geen effect op de concentratie IGF-1 in het bloed van de soldaten, en ook geen effect op de concentratie van de IGF-bindingseiwitten IGFBP-1, IGFBP-2, IGFBP-3, IGFBP-4, IGFBP-5 en IGFBP-6. Wel zorgde HMB voor een bescheiden, maar wel statistisch significante verlaging van de concentratie IGFBP-7.


Beschermt HMB tegen levercirrose, nierbeschadiging, hartvergroting en dementie?


De onderzoekers kunnen niet inschatten wat het gezondheidseffect is van die afname van de IGFBP-7-spiegel. Over de rol IGFBP-7 bij stress, spieropbouw en spierafbraak is niets bekend.

Conclusie
"Although the results of this study do not support the influence of HMB supplementation on circulating concentrations of IGF-1 or IGFBPs-1-6 during high intensity military training, it does present initial evidence that it may lower circulating IGFBP-7 concentrations", schrijven de onderzoekers. "This may provide some indication of a reduced stress response, but further investigation on the physiological role of IGFBP-7 and military training is needed."

Meer over IGFB-7
IGFBP-7 is hip in de biomedische wetenschap.

IGFBP-7 lijkt levercirrose te versnellen [Eur J Gastroenterol Hepatol. 2016 Jul;28(7):762-72.], en dus zijn middelen die de IGFBP-7-spiegel verlagen misschien interessant voor leverpatiënten in een gevorderd stadium van hun ziekte. Diezelfde middelen zijn misschien ook nuttig in de cardiologie, nefrologie, diabetologie en neurologie. Cardiologen vinden bij mensen met relatief weinig IGFBP-7 in het bloed minder vaak hartfalen en hartvergroting. [BMC Cardiovasc Disord. 2016 Oct 21;16(1):199.] [Cardiovasc Diabetol. 2017 Feb 23;16(1):28.] Nefrologen zien een hoge concentratie van IGFBP-7 in het bloed als een merker voor een beschadiging van de nieren. [PLoS One. 2015 Mar 23;10(3):e0120863.] In epidemiologisch onderzoek beschermt een lage concentratie IGFBP-7 in het bloed tegen diabetes type-2 [Sci Rep. 2015 May 18;5:10227.], en neurologen vragen zich af op basis van dierstudies af of IGFBP-7-remmers dementie kunnen voorkomen - of misschien zelfs genezen. [Neurobiol Dis. 2014 Feb;62:135-43.]

Een verlaging van de concentratie IGFBP-7 zou ook minder mooie effecten kunnen hebben. IGFBP-7 remt borstkankercellen [Breast Cancer Res Treat. 2012 Jun;133(2):563-73.], en in fruitvliegjes heeft de afgifte van IGFBP-7 door de spieren een verouderingsremmende werking. [Cell. 2013 Oct 24;155(3):699-712.]

Het is allemaal razend interessant, maar we vragen ons af of gebruikers van HMB zich iets van al dat onderzoek moeten aantrekken. De effecten van HMB op de concentratie IGFBP-7 zijn wel heel errug bescheiden.

Sponsor
Het onderzoek is gesponsord door Metabolic Technologies. Dat is het bedrijf van de onderzoekers die de anabole effecten van HMB hebben ontdekt. De meeste patenten voor het gebruik van HMB staan op naam van Metabolic Technologies.

Bron:
Growth Horm IGF Res. 2017 Feb;32:55-9.

Meer:
Soja-eiwit met HMB heeft evenveel anabole werking als whey (1-6-2016)
Gram HMB verhoogt groeihormoon- en IGF-1 spiegel bij bodybuilders (24-3-2015)
HMB, de myostatinremmer van de supplementenboer (7-11-2014)


Afgetrainde atleten worden nog slanker en nog fitter door HMB
Het maakt niet uit of je op een hoog niveau aan een vechtsport doet als karate, of aan een wedstrijdsport als roeien. Als je elke dag 3 gram HMB slikt, verbetert je lichaamssamenstelling en verbetert je uithoudingsvermogen.

HMB maakt sporters fitter en sneller
Roeiers, hardlopers, zwemmers, wielrenners en andere duursporters krijgen meer uithoudingsvermogen als ze elke dag 3 gram HMB gebruiken.

Je wordt fitter door high intensity interval training met HMB Free Acid
HMB Free Acid maakt sporters mirakuleus veel sneller. Als die sporters tenminste aan high-intensity interval training doen.