30.09.2015

HMB maakt sporters fitter en sneller

Roeiers, hardlopers, zwemmers, wielrenners en andere duursporters krijgen meer uithoudingsvermogen als ze elke dag 3 gram HMB gebruiken. Dat schrijven Poolse voedingswetenschappers, verbonden aan de Poznan University of Life Sciences, in de Journal of the International Society of Sports Nutrition. HMB maakt sporters bovendien sneller, beschermt hun spiermassa en versnelt de afbraak van hun vetmassa.

HMB
HMB
HMB maakt sporters fitter en sneller
Krachtsporters kennen HMB als een supplement dat de samenstelling van het lichaam verbetert. Ga je op dieet, dan kun je het vetverlies de eerste dagen versnellen als je HMB gebruikt. Volgens - overigens niet onomstreden - humane studies zouden bodybuilders kilo's vetvrije massa kunnen opbouwen als ze HMB gebruiken.

Inderdaad, veel HMB-studies zijn gesponsord, maar niet allemaal - en ook uit de meeste van die niet-gesponsorde studies blijkt dat HMB werkt.

HMB voor duursporters
De onderzoekers Krzysztof Durkalec-Michalski en Jan Jeszka vroegen zich af of HMB ook effect heeft op duursporters. Ze gaven 16 roeiers gedurende 12 weken elke dag 3 gram HMB. Daarvoor gebruikten ze de calciumgebonden versie van HMB.

Het preparaat dat de Polen gebruikten was HMB Mega Caps 1250 van Olimp Laboratories. Een deel van de proefpersonen slikte 's ochtends een capsule - goed voor 1 gram HMB - en deden dat ook vlak na hun workout en vlak voordat ze gingen slapen.

De overige proefpersonen slikten een placebo.

Lichaamssamenstelling
Tijdens de 12 weken die de proef duurde verloren alle roeiers vetvrije massa [zeg maar: spieren], maar de suppletie met HMB halveerde die afname. De roeiers in de placebogroep wonnen een krap kilootje vet, de roeiers in de HMB-groep verloren een kilo vetmassa.


HMB maakt sporters fitter en sneller


Uithoudingsvermogen
De onderzoekers lieten de proefpersonen voordat de suppletie begon en op de laatste fietsen op een cyclometer, en voerden de intensiteit elke 3 minuut op met 50 Watt. Tegelijkertijd bepaalden ze de maximale zuurstofopname [VO2max] en het moment waarop de sporters hun ventilatory threshold [VT] bereikten.

De ventilatory threshold is het punt waarbij een inspanning zo intensief wordt dat je dieper moet gaan ademhalen om je spieren van zuurstof te voorzien. Je gaat hijgen.

De onderzoekers bepaalden na hoeveel minuten dat gebeurde [TVT], bij hoeveel Watt [WVT] en bij welke heart rate [HRVT]. Zoals je hieronder ziet verbeterde suppletie met HMB al die componenten van het uithoudingsvermogen.


HMB maakt sporters fitter en sneller


Snelheid
Bij een andere test moesten de roeiers enkele seconden zo hard fietsen als ze konden, en bepaalden de onderzoekers de power die de sporters konden genereren. Hoe meer power, hoe sneller. HMB maakte de proefpersonen sneller, zie je hieronder.


HMB maakt sporters fitter en sneller


Verklaring
De Polen vermoeden dat HMB enzymen als AMPK en Sirt1 activeert.

Conclusie
"This study indicates that HMB supplementation in athletes training for endurance sports promotes the advantageous increase in aerobic capacity of the organism, mainly due to the increased values of maximum oxygen uptake and indices of the ventilatory threshold, as well as the reduction of fat mass", concluderen de onderzoekers. "It may also enhance peak anaerobic power."De onderzoekers kregen hun geld van de Poolse overheid.

Bron:
Journal of the International Society of Sports Nutrition (2015) 12:31.

Meer:
Je wordt fitter door high intensity interval training met HMB Free Acid (13-5-2014)
HMB vermindert spierafbraak bij duursport (2-8-2012)