Opgeladen: 10-12-2016
Opgeborgen in: Leucine, Insulineversterkers, Duursportsupplementen, Langer leven door suppletie
Translation: The unprecedented possibilities of the Horny Goat Weed-leucine cocktail (13-3-2017)

De ongekende mogelijkheden van de Horny Goat Weed-leucine-cocktail

De ongekende mogelijkheden van de Horny Goat Weed-leucine-cocktail

De ongekende mogelijkheden van de Horny Goat Weed-leucine-cocktail
Het aminozuur leucine en het flavonoid icariin - de actieve stof in Horny Goat Weed - versterken elkaars werking op vet- en spiercellen. In lichte doseringen vergroot een cocktail van deze twee stoffen de gevoeligheid voor insuline, de oxidatie van vet en de aanmaak van mitochondria. Dat blijkt uit een dierstudie die is verschenen in Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met spiercellen en vetcellen in vitro, maar deden ook proeven met muizen. Die dierstudie duurde 6 weken. Een deel van de muizen kreeg standaardvoer en gold als controlegroep, de rest kreeg voer waarin de onderzoekers extra vet hadden gestopt [HFD].

Een deel van de HFD-muizen kreeg via het voer ook leucine [Leu] toegediend, een ander deel kreeg icariin [Icar], en weer een ander deel kreeg zowel leucine als icariin. Het humane equivalent van de gebruikte doses was ongeveer 2-3 gram leucine en 20-30 milligram icariin per dag. Beide doses zijn buitengewoon beschaafd.

De onderzoekers experimenteerden ook met sildenafil [Sild], de actieve stof in Viagra, maar dat laten we in dit stukje buiten beschouwing. Net als icariin remt sildenafil het enzym PDE-5. PDE-5-remmers verhogen de concentratie van stikstofmonoxide in het lichaam.

Resultaten
Vet- en spiercellen in reageerbuizen gingen meer vetten verbranden als ze werden blootgesteld aan leucine en icariin. OCR = oxygen consumption rate; de cellen werden blootgesteld aan het vetzuur palmitaat.


De ongekende mogelijkheden van de Horny Goat Weed-leucine-cocktailDesondanks remde de suppletie de toename van het lichaamsgewicht niet af. Misschien duurde de proef te kort, speculeren de onderzoekers.

De suppletie met de combinatie leucine als icariin versterkte de werking van insuline. In de muizen die werden vetgemest zorgde de combinatie in ieder geval voor een daling van zowel de glucose- als de insulinespiegel. Dat zie je hieronder. De onderzoekers konden bovendien aantonen dat de leucine-icariin-combinatie de opname en de verbranding van glucose door cellen vergrootte.


De ongekende mogelijkheden van de Horny Goat Weed-leucine-cocktail


De ongekende mogelijkheden van de Horny Goat Weed-leucine-cocktailIn de spieren van muizen vergrootte de leucine-icariin-combinatie de activiteit van genen die betrokken zijn bij de vetverbranding, zoals PPAR-alpha en carnitine-palmitoyltransferase [CPT1B]. Dat zie je hierboven.

In de lever [en wellicht ook de vetcellen] van de muizen remde de combinatie van leucine en icariin de werking van genen die zijn betrokken bij de synthese en opslag van vet, zoals fatty acid synthase [FAS] en stearoyl-CoA desaturase-1 [SCD1].


De ongekende mogelijkheden van de Horny Goat Weed-leucine-cocktailMeer vetverbranding en een verbeterde werking van insuline... Dat roept de vraag op of de leucine-icariin-combinatie ook interessant is voor duursporters.

Die vraag beantwoorden doet deze studie niet. Wel hebben de onderzoekers gekeken naar het effect van leucine en icariin op de aanmaak van mitochondria door spiercellen. Dat gebeurde weliswaar in vitro, maar toch...


De ongekende mogelijkheden van de Horny Goat Weed-leucine-cocktailDe ongekende mogelijkheden van de Horny Goat Weed-leucine-cocktail
Mitochondria zijn de energiecentrales van de cel. Vergroot je het aantal mitochondria in spiercellen, en vergroot je ook het duurvermogen.

De figuur hieronder vertelt hoe volgens de onderzoekers leucine en icariin elkaars werking zouden moeten versterken.


De ongekende mogelijkheden van de Horny Goat Weed-leucine-cocktailIn dierstudies verlengt icariin de levensduur. Wordt dat effect sterker door co-suppletie met leucine?

Sponsor
Het onderzoek is betaald door NuSirt Biopharma. [nusirt.com] NuSirt is opgericht door de voedingswetenschapper Michael Zemel, [PubMed] die bij deze studie als onderzoeksleider fungeerde. NuSirt werkt aan producten op basis van zowel farmacologische stoffen als voedingsstoffen, die chronische ziekten moeten bestrijden en verouderingsprocessen moeten vertragen.

Bron:
Diabetes Metab Syndr Obes. 2015 May 6;8:227-39.

Meer:
Combinatie leucine en vitamine B6 verhoogt vetverbranding (13-7-2013)
Dierstudie: combinatie van resveratrol en leucine verhoogt vetverbranding (11-2-2013)


Lichaamsbeweging beter anti-verouderingsmedicijn dan megadosis resveratrol
Over AMPK, SIRT1 en peroxisome proliferator activated receptor-gamma co-activator 1-alpha.

Forse dosis curcumin versterkt het effect van training op spieren
Suppletie met curcumin is misschien ook interessant voor afslankers die hun overtollige kilo's te lijf gaan door intensieve cardiotraining.

Isoleucine pompt spieren vol glucose
Je zou isoleucine in energy drinks kunnen stoppen...