Opgeladen: 31-1-2017
Opgeborgen in: Ongewone anabole methoden, Insulineversterkers
Translation: No translation yet

Is sorbitol een spiervriendelijk afslankmiddel?

Of afslankers, diabeten en sporters iets hebben aan de dierstudie die biochemici van de University of KwaZulu-Natal binnenkort zullen publiceren, dat vragen we ons af. Volgens de Zuid-Afrikanen is sorbitol, een glucose-analoog in kersen, pruimen, peren, appels, algen en allerlei light-producten, geschikt als een bloedsuikerverlager. Het caloriearme koolhydraat remt niet alleen de opname van glucose door de darmen, maar verhoogt tegelijkertijd de opname van glucose door de spiercellen.

Sorbitol
Sorbitol zit niet alleen in voedingsmiddelen, maar kan ook in het lichaam ontstaan door omzetting van glucose. Dat gebeurt vooral in het lichaam van onbehandelde diabeten, als de concentratie glucose ongezonde hoge waarden bereikt.


Is sorbitol een spiervriendelijk afslankmiddel?


Sorbitol bevat per gram ongeveer een derde van de energie van glucose. De voedingsindustrie heeft het synthetische sorbitol daarom jarenlang dankbaar gebruikt in light-producten. Omdat de zoetkracht van sorbitol minder is dan die van glucose, kwam je sorbitol vaak in grote hoeveelheden in dieetproducten tegen.

Omdat een aantal consumenten door de die producten buikklachten kreeg, en omdat wetenschappers zich realiseerden dat een hoge inname van glucose en verwante stoffen - en dus ook sorbitol - niet gunstig is voor diabeten, zijn voedingsbedrijven terughoudender geworden met het gebruik van sorbitol.

Studie
De Zuid-Afrikanen zich desondanks af of sorbitol niet toch nuttig kan zijn bij het onder controle houden van diabetes, en besloten experimenten te doen met ratten.

Resultaten
In experimenten met de dunne darm ontdekten de onderzoekers dat gezonde en diabete ratten minder glucose opnamen als ze behalve glucose ook sorbitol binnenkregen. Sorbitol kan dus de glycemische waarde van voedingsmiddelen verminderen.


Is sorbitol een spiervriendelijk afslankmiddel?


In een deelstudie bestudeerden de opname van glucose door stukjes spierweefsel van de ratten. Die nam toe in aanwezigheid van sorbitol. Hoe hoger de concentratie sorbitol, hoe groter de opname van glucose.


Is sorbitol een spiervriendelijk afslankmiddel?


Conclusie
"In conclusion, the data from our present study suggest that sorbitol not only exhibit potential effects on inhibiting intestinal glucose absorption but may also possess potentials of increasing muscle glucose uptake, which both can contribute to glycemic control effects", besluiten de onderzoekers. "Hence, sorbitol may be further investigated as a potential anti-hyperglycemic sweetener in diabetic foods and food products."

Even zeuren
Wij, ongeremd door kennis van zaken, staan huiverig tegenover toediening van grote hoeveelheden sorbitol. In hoge concentraties kan sorbitol in het lichaam de synthese van advanced glycation end products [AGE's] - en daarmee verouderingsverschijnselen in bijvoorbeeld de spieren en de huid - versnellen. [Meer]

Bron:
Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 12 December 2016; 10.1139/apnm-2016-0433.

Meer:
Afslankmiddel carnosic acid laat spiercellen meer glucose opnemen (4-3-2016)
Grapefruitflavonoid naringenin laat spieren meer glucose opnemen (27-3-2011)
Vlierbessen-extract imiteert werking insuline (6-5-2007)


Whey-hydrolisaat verhoogt opslag glycogeen in spiercellen
Whey-hydrolisaat verhoogt de aanmaak van insuline niet, maar activeert in de spiercellen wel de glucosetransporter GLUT4.

Isoleucine pompt spieren vol glucose
Het aminozuur isoleucine verhoogt de opname van glucose door de spieren.

Kaneel laadt spieren vol met glucose
Kaneel verbetert de werking van insuline in de spiercel. Japanse dierstudie.