Opgeladen: 21-10-2023
Opgeborgen in: Hart & bloedvaten, Pompoenen, courgettes en komkommers
Translation: A cucumber a day for lower blood pressure (22-10-2023)

Een komkommer per dag voor een lagere bloeddruk

Als je elke dag een komkommer van bescheiden formaat verorbert, zakt je bloeddruk. In een klein onderzoek, uitgevoerd met zestigplussers met een hoge bloeddruk, was het effect behoorlijk groot.Studie
In 2017 publiceerden Indonesische onderzoekers een kleine humane interventiestudie waaraan 20 60-plussers met een hoge bloeddruk meewerkten. De onderzoekers lieten de proefpersonen 2 keer per dag een glas komkommersap drinken. Er was geen controlegroep.

Elk glas bestond uit 200 milliliter water en 100 gram verse komkommer. De proefpersonen hadden de komkommer in een blender gestopt en de pul gemengd met water. Dagelijks consumeerden de proefpersonen dus 200 gram komkommer.

Dat is dus een kleine komkommer per dag.

Resultaten
Nadat ze gedurende week elke dag twee glazen komkommersap hadden gedronken, waren de systole [de bloeddruk tijdens de hartslag | de bovendruk] en de diastole [de bloeddruk tussen twee hartslagen door | de onderdruk] afgenomen met respectievelijk 16.5 en 9.5 punten. Dat is behoorlijk veel, maar de bloeddruk bij sommige proepfpersonen was wel errug hoog.


Een komkommer per dag voor een lagere bloeddruk


Een komkommer per dag voor een lagere bloeddruk


De proefpersonen rapporteerden bovendien dat ze zich, nadat ze komkommersap hadden gedronken, rustiger voelden worden. "Some of them stated that their headache and muscle tension on their nape feel lighter, even so, ceased to exist."

Mechanisme
De Indonesiërs vermoeden dat vooral kalium een rol speelt in de gevonden effecten. [Circulation. 2018 Jan 16;137(3):237-46.] In een komkommer zit ongeveer 440 milligram kalium. Volgens Amerikaanse onderzoekers is de dagelijkse behoefte aan kalium is ongeveer 2500-3500 milligram per dag.

Daarnaast bevatten komkommers magnesium en voedingsvezels. [Arch Intern Med. 2005 Jan 24;165(2):150-6.] Ook die hebben een bloeddrukverlagende werking.

Conclusie
"The significant effect of cucumber (Cucumis sativus) juice on lowering blood pressure in elderly suggested that health professional might need to have the cucumber to deal with hypertension", resumeren de onderzoekers. "However, further study is needed."

Bron:
Public Health of Indonesia. 2017;3(1):30-6.

Meer:
Komkommers tegen kanker? (15-7-2023)
Fisetine | Levensverlenger in komkommer laat verouderde cellen uit het lichaam verdwijnen (7-10-2018)


Hoge bloeddruk? Bietensap helpt Bloeddrukverlaging door beweging vergelijkbaar met verlaging door medicatie Supplement met magnesium verlaagt bloeddruk

Hoge bloeddruk? Bietensap helpt
Britse onderzoekers ontdekten dat mensen met hypertensie hun bloeddruk kunnen verlagen - en dus ook hun sterftekans kunnen verminderen - als ze elke dag een glas rode bietensap drinken.

Bloeddrukverlaging door beweging vergelijkbaar met verlaging door medicatie
Als je een hoge bloeddruk hebt, is het effect van lichaamsbeweging net zo groot als het effect van bloeddrukverlagende medicatie. Zeker de combinatie van duur- en krachttraining kan de bloeddruk flink verlagen.

Supplement met magnesium verlaagt bloeddruk
Dat concluderen epidemiologen van Indiana University in een metastudie, waarvoor ze de uitkomsten van 34 eerder gepubliceerde trials bijelkaar veegden en opnieuw analyseerden.