Opgeladen: 20-8-2018
Opgeborgen in: Levensverlenging & leefstijl, Low carb & slow carb
Translation: Plant based low carb diet is healthy, animal low-carb diet is not (21-8-2018)

Plantaardig koolhydraatarm dieet is gezond, dierlijk koolhydraatarm dieet niet

De optimale hoeveelheid koolhydraten in een standaard Westers dieet is lager dan voorlichters vertellen. Epidemiologen van de universiteit van Harvard berekenen in BMJ Public Health dat dit optimum iets onder de 50 energieprocent ligt. Maar een nog lagere inname van koolhydraten kan prima - als je de koolhydraten tenminste vervangt door vetten en eiwitten uit planten, en niet door dierlijke vetten en eiwitten.

Studie
De Harvardianen gebruikten gegevens van 15428 Amerikaanse volwassenen van 45-65 jaar, die waren verzameld in de Atherosclerosis Risk in Communities [ARIC]-studie. In die studie, die in de jaren tachtig begon, volgden onderzoekers de studiedeelnemers een kwart eeuw. Ze kenden het dieet van de studiedeelnemers, en hielden bij welke studiedeelnemers overleden.

Resultaten
In de onderzochte groep was een dieet waarbij iets minder dan de helft van de energie uit koolhydraten kwam het gezondst. Bij die inname was de kans op overlijden in ieder geval op z'n kleinst. Dat was op zichzelf al opmerkelijk, want de meeste reguliere wetenschappers vinden dat een gezonde voeding voor 60 procent uit koolhydraten zou moeten bestaan.


Plantaardig koolhydraatarm dieet is gezond, dierlijk koolhydraatarm dieet niet

Plantaardig koolhydraatarm dieet is gezond, dierlijk koolhydraatarm dieet nietAan de hand van gegevens die ze uit hun eigen studie konden vlooien, en ook aan de hand van gegevens die ze snaaiden uit eerdere gepubliceerde studies, konden de onderzoekers achterhalen wat er gebeurt met je kans op overlijden als je koolhydraten vervangt door vetten en eiwitten.

Dat hangt er helemaal van af over wat voor eiwitten en vetten we het hebben, ontdekten de onderzoekers. Vervang je koolhydraten door dierlijke vetten en eiwitten, dan neemt je kans op overlijden toe. Maar vervang je koolhydraten door vetten en eiwitten uit planten, dan neemt je kans op overlijden af.


Plantaardig koolhydraatarm dieet is gezond, dierlijk koolhydraatarm dieet nietConclusie
"These findings bring together several strands that have been controversial", zegt co-auteur Walter Willett in een persbericht. [sciencedaily.com August 17, 2018] "Too much and too little carbohydrate can be harmful but what counts most is the type of fat, protein, and carbohydrate."

"Low-carb diets that replace carbohydrates with protein or fat are gaining widespread popularity as a health and weight loss strategy", vult eerste auteur Sara Seidelmann aan.

"However, our data suggests that animal-based low carbohydrate diets, which are prevalent in North America and Europe, might be associated with shorter overall life span and should be discouraged. Instead, if one chooses to follow a low carbohydrate diet, then exchanging carbohydrates for more plant-based fats and proteins might actually promote healthy aging in the long term."

Bron:
Lancet Public Health (Published Online August 16, 2018) https://dx.doi.org/10.1016/ S2468-2667(18)30135-X.

Meer:
Eco-Atkins: het Atkinsdieet, maar dan veganistisch (23-4-2014)
Plantaardig low-carb-dieet is gezond (4-4-2012)


Soja-eiwit beter voor hart & bloedvaten dan melkeiwit

Haal je vetten uit olijfolie en noten in plaats van uit volle melk en kaas, en blijf (ietsiepietsie) makkelijker slank

Plantaardige eiwitten laten supplementen beter beschermen tegen kanker

Soja-eiwit beter voor hart & bloedvaten dan melkeiwit
Een dagelijkse portie van 40 gram soja-eiwitten verbetert de cholesterolspiegel, een evengrote hoeveelheid melkeiwitten heeft geen effect.

Haal je vetten uit olijfolie en noten in plaats van uit volle melk en kaas, en blijf (ietsiepietsie) makkelijker slank
Kun je gespierder en slanker als je het ene type vet in je dieet vervangt door het andere? Het begint er wel op te lijken.

Plantaardige eiwitten laten supplementen beter beschermen tegen kanker
Een onderzoek over onderzoeksmethodologie heeft misschien verstrekkende gevolgen voor mensen.